52% van de Nederlanders beweegt niet voldoende. Ook in onze regio is voor veel personen structureel bewegen niet vanzelfsprekend. Rotterdam Sportsupport zet zich in om deze Rotterdammers weer in beweging te brengen via Rotterdamse sportverenigingen. Om deze missie te ondersteunen, is Beweegplus geïntroduceerd. Beweegplus is structureel, laagdrempelig, begeleid en groepsgericht beweegaanbod bij een sportvereniging.

De kenmerken van het Beweegplusaanbod zorgen ervoor dat mensen langer blijven deelnemen aan beweegactiviteiten;

  • Structureel – Een Beweegplusactiviteit is gedurende een langere periode te volgen op een vast moment in de week.
  • Laagdrempelig – De activiteit is zo ingericht dat iedereen kan meedoen op eigen niveau en tempo.
  • Begeleid – De Beweegplusactiviteit is altijd onder begeleiding van een trainer. De trainer motiveert de deelnemers en maakt de activiteit voor iedereen geschikt.
  • Groepsgericht – De activiteit vindt plaats in groepsverband. Samen sporten brengt mensen met elkaar in contact.
  • Betaalbaar – Ook mensen met een klein budget kunnen meedoen met een Beweegplusactiviteit.
  • In de buurt – In ieder gebied is een Beweegplusactiviteit of ander laagdrempelig aanbod beschikbaar.

Meedoen aan een Beweegplusactiviteit heeft meer voordelen dan voldoende beweging krijgen alleen. Deelnemers ervaren succes en hebben sociale interactie. Op deze manier wordt een Beweegplusactiviteit onderdeel van re-integratie in de maatschappij. De 35-jarige Esen die wekelijks beweegt tijdens een Beweegplusactiviteit zegt: ”Ik ben fitter, pieker minder en ben minder somber”. Esen kwam via haar huisarts twee jaar geleden bij de Beweegplusactiviteit. Esen is enthousiast: “Het is voor mij meer een vriendenclub dan een sportclub geworden.”

Beweegplusactiviteit

Een Beweegplusactiviteit bij een vereniging bestaat altijd uit drie onderdelen van ieder dertig minuten (‘3×30’);

  • Een warming-up met kracht-, stabiliteit-, flexibiliteit- en uithoudingsoefeningen.
  • Oefeningen en spel. Het uitvoeren van beweegactiviteiten. Dit kunnen diverse beweegactiviteiten zijn of elke week een andere. Een sportvereniging kan dit (deels) koppelen aan de eigen sport, maar de beweegactiviteiten kunnen ook ingericht worden met verschillende oefeningen en spelvormen.
  • Een gezellig moment na het sporten voor het opbouwen van sociale contacten. Plezier en (weer) in contact komen met anderen staat centraal.

Uit ervaring weten we dat deze elementen een belangrijke basis vormen voor duurzaam bewegen.

In de video hieronder zie je een beweegplusactiviteit van handbalvereniging Sv. Atomium ’61.

Beweegcoach.nl

Beweegcoach.nl biedt een helder overzicht van laagdrempelig beweegaanbod in Rotterdam. Op de website kan gericht beweegaanbod gezocht worden door te filteren op specifieke kenmerken, persoonlijke wensen en/of een specifieke wijk van Rotterdam. Beweegcoach.nl en het bijbehorende Servicepunt richten zich op zorg- en welzijnsprofessionals en helpt hen cliënten met afstand tot bewegen naar beweegactiviteiten toe te leiden. Bij het Servicepunt kunnen professionals terecht met vragen over bijvoorbeeld de website, het aanbod of het aanmelden van cliënten. Daarnaast ondersteunt het Servicepunt bij het vinden van de juiste activiteit of bij het wegnemen van mogelijke drempels die cliënten ervaren om weer te gaan bewegen. Meer weten over Beweegcoach.nl? Kijk op deze pagina voor meer informatie, of neem een kijkje op de website www.beweegcoach.nl

Als sportvereniging ook aan de slag met Beweegplus?

Wil jouw vereniging ook meer Rotterdammers in beweging brengen? Rotterdam Sportsupport helpt sportverenigingen met het opzetten van laagdrempelige Beweegplusactiviteiten. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Bonny of Miranda van het Servicepunt via aanbod@beweegcoach.nl of bel 085-1120299.

VGZ vergoedt eerste 16 weken Beweegplus

Rotterdammers met een VGZ Rotterdampakket kunnen het preventiebudget uit deze zorgverzekering gebruiken voor het VGZ-kennismakingspakket. Met het VGZ-kennismakingspakket kun je minimaal 16 weken lang, 1 keer per week, gratis aan een beweegplusactiviteit deelnemen. Het Servicepunt helpt met de aanvraag van het preventiebudget bij VGZ en de verdere financiële afhandeling. Meer informatie over de samenwerking tussen VGZ en Rotterdam Sportsupport vind je op deze pagina.

Bonny Klaassen

projectcoördinator Beweegcoach
Bonny Klaassen