Nu je je sporters opeens niet meer wekelijks op het veld of in de zaal ziet, is jouw rol als trainer of coach sterk veranderd. In dit artikel geven we je tips en tricks voor deze periode: wat kun je tijdens deze periode wél doen als trainer of coach om in contact te blijven met je sporters en hoe blijf je jezelf te ontwikkelen?

Jezelf ontwikkelen

Het kan zijn dat je deze periode meer tijd hebt gekregen door het wegvallen van de trainingen. Dan is dit een mooi moment om jezelf verder te ontwikkelen als trainer of coach. Daardoor heb je straks nóg meer plezier in het geven van je trainingen. En dat straalt af op je sporters: zij volgen dan met nóg meer plezier jouw trainingen.

  • Sportplezier: als trainer of coach breng jij sporters de basis van je sport bij. Maar kinderen leren meer van hun trainer of coach. Je speelt bewust of onbewust ook een rol in de opvoeding, je vervult een voorbeeldfunctie en je bepaalt grotendeels de sfeer. Op de website van Sportplezier vind je leuke artikelen en video’s om hier meer over te leren.
  • Omgaan met lastig gedrag kan een grote uitdaging vormen tijdens het geven van je trainingen. Misschien helpt dit overzicht je om lastig gedrag bij je sporters beter te begrijpen en ermee om te gaan. Ook lees je tips om te reageren op lastig gedrag.
  • Romy en Steef, trainers op dreef: in deze vlogserie gaan collega’s Romy en Steef elke maand langs bij prominente (Rotterdamse) trainers om praktische tips op te halen. Kijk deze vlogs dus vooral als je zoekt naar nieuwe inspiratie voor het geven van jouw trainingen.
  • Zoek op Youtube eens naar interessante video’s over training geven en coachen. Tip: zoek op de termen webinar, seminar of masterclass in combinatie met de naam van jouw sport. Houd hierbij wel de volgende vraag in je achterhoofd: hoe kan ik dit toepassen bij mijn groep sporters? Leeftijd, niveau, sport en geslacht zijn namelijk bepalend voor hoe jij de stof kunt toepassen in je eigen trainingen.
  • Houd je meer van lezen? Dan zijn er ook genoeg boeken te vinden over lesgeven en coachen. Tip: de boeken van Toon Gerbrands. Hij schreef bijvoorbeeld een inspiratieboek over coachen en presteren en leert je de kunst van het coachen. Daarnaast kun je de Correspondent volgen op Twitter. De Correspondent deelt vaak goede artikelen over coachen en lesgeven.
  • Vier inzichten over trainerschap: tijdens deze cursus, die door Rotterdam Sportsupport ook gegeven wordt, breng je je sterke punten en ontwikkelpunten in kaart en kijk je naar jezelf als trainer. Het geeft veel praktische handvatten om een veilig en plezierig sportklimaat te creëren voor sporters. Momenteel gaan de trainingen over vier inzichten niet door op locatie vanwege de genomen maatregelen rondom het coronavirus, maar de cursussen kunnen ook online gegeven worden. Wil jij graag (kosteloos) de training vier inzichten volgen bij jouw club? Neem dan contact op met s.vos@rotterdamsportsupport.nl. Of ga thuis aan de slag door deze video te bekijken en dit boekje te gebruiken om meteen aan de slag te gaan met je eigen sterke punten en ontwikkelpunten.
  • Tot slot: durf jezelf kwetsbaar op te stellen. Vraag spelers, ouders of andere trainers hoe zij jou dit seizoen hebben ervaren. Wat deed je goed of vonden ze fijn? En wat zien ze graag anders? Vraag dit aan mensen die je vertrouwt. Kijktip: TEDX video van Brené Brown over de kracht van kwetsbaarheid.

Contact houden met je sporters

Ondanks dat je je sporters nu niet elke week fysiek ziet, kun je wel contact blijven houden. Enerzijds om ze in beweging te houden, anderzijds om het sociale contact te behouden. Bovendien is het een goede manier om eventuele (zorg)signalen van je sporters op te pikken. In dit artikel lees je daar meer over.

  • Online lesgeven: er zijn veel tools die je kunt gebruiken om je lessen online te geven (in dit artikel lees je welke tools je zou kunnen gebruiken). Natuurlijk zal zo’n training anders zijn dan een normale training. We kunnen ons voorstellen dat het geven van een online training lastiger is omdat je bijvoorbeeld weinig materialen of niet voldoende ruimte tot je beschikking hebt. Het is daarom als trainer vooral belangrijk dat je van tevoren goed bedenkt wat je wil trainen met je sporters. Dat kan een stukje kracht, conditie en basis zijn, maar het is wel belangrijk dat er kleine aspecten van de eigen sport in verweven zitten zodat de sporters uitgedaagd en gemotiveerd blijven. Stel daarnaast niet al te hoge verwachtingen. De sporters zullen nooit helemaal sportspecifiek fit worden omdat ze niet in dezelfde omgeving zijn. Tip: houd voor de online training de vaste trainingstijd aan om op die manier de structuur voor de sporters vast te houden.
  • Organiseer leuke andere online activiteiten met je sporters. Bijvoorbeeld een quiz of een bingo. Het is nu een mooie tijd om ook iets anders te doen dan je eigen sport. Tip: betrek je sporters hierbij. Laat ze meedenken over een quiz of een spel. Dan blijven ze betrokken en komen ze vaak met de leukste ideeën.
  • En tot slot: gebruik groepsapps en social media om in contact te blijven met je sporters. Er zijn al veel leuke initiatieven van verenigingen waar leuke challenges rond gaan op de social media kanalen. Zo blijf je toch een beetje verbonden. In deze artikelen vind je voorbeelden hoe clubs hun leden uitdagen in beweging te blijven en hoe ze tóch verenigen tijdens de coronatijd.

Planning en organisatie

Deze periode kan een mooie tijd zijn om je administratie weer helemaal goed op orde te brengen. Hoe was bijvoorbeeld afgelopen tijd de trainersopkomst? Hoe ziet de groep er volgend jaar uit? En kijk alvast eens vooruit. Schrijf je jaar vast uit, noteer de vakanties, de feestdagen, de trainingsdagen, de vrije dagen. Deel je jaar vervolgens in in blokken waarin je bepaalde thema’s of doelstellingen wil trainen. Als je vooruit kan kijken geeft dit duidelijkheid voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Heb jij nog meer leuke voorbeelden of ga je aan de slag met de inspiratie uit dit artikel? Tag ons dan op social media zodat we jouw initiatief kunnen delen!

Meer weten?

Wil je dat jouw club veiliger wordt voor leden en bezoekers? Heb je vragen over ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie? Of wil je aan de slag met VOG’s en ander preventiebeleid?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Vertrouwenscontactpersoon
  • Waarden- en normenbeleid & gedragsregels
  • Ouderbetrokkenheid
  • Zorgsignalen
  • VOG en ander preventiebeleid

Neem contact op met Ineke Kalkman voor meer informatie.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke