Bij bezoek aan plekken waar het drukker wordt, zoals de sportkantine, heb je een vanaf zaterdag 25 september een coronatoegangsbewijs (CTB) nodig. Het werken met coronatoegangsbewijzen kan voor sportverenigingen leiden tot (organisatorische) uitdagingen. In dit artikel hebben we praktische tips gebundeld en lees je hoe Rotterdam Sportsupport jouw vereniging kan ondersteunen op dit vraagstuk.

Veel sportcompetities zijn eindelijk weer begonnen. Het afgelopen weekenden hebben veel sportverenigingen voor het eerst gewerkt met het CTB. Iedere vereniging geeft hier op zijn eigen manier invulling aan. Op dit moment voeren we proactief gesprekken met sportverenigingen om in kaart te krijgen waar de knelpunten en behoeften liggen. De uitkomsten van deze gesprekken gebruiken we om onze dienstverlenining richting clubs te verbeteren. Wil jouw vereniging ook hierover persoonlijk met ons in gesprek? Neem dan contact op met jouw verenigingsconsulent. We helpen je graag verder!   

Hierbij een overzicht met praktische tips die je als vereniging kan helpen bij het bepalen en uitvoeren van het beleid:

  • Probeer in de eerste plaats de leden vooraf zo goed mogelijk te informeren over de maatregelen die gelden in het clubhuis, de kantine en/of op het terras en over het gebruik van het coronatoegangsbewijs. Informeer je leden via de website, sociale media of WhatsApp. Bekijk dit voorbeeld van CWO uit Vlaardingen.
  • Probeer bij toegangscontrole de discussie rondom het CTB zoveel mogelijk te voorkomen. De regels zijn bepaald door de Rijksoverheid en hier heb je als vereniging of vrijwilliger op dat moment geen invloed op. Het niet naleven van de regelgeving kan consequenties hebben voor de club. Vertrek daarom altijd vanuit respect voor elkaars opvattingen, posities en verschillen.
  • Wijs een ‘corona verantwoordelijke’ aan die de controle op het CTB kan verzorgen.
  • Zorg dat het scannen op een logische plek gebeurt en dat het in één opslag duidelijk is waar er gescand moet worden. Denk daarbij aan looproute en het gebruiken van een aparte in- en uitgang om het scannen zo efficiënt mogelijk te kunnen doen. Ingangen vormen vaak een knelpunt met alle oponthoud en irritatie van dien.
  • Kijk of het mogelijk is om een deel van de sportkantine/horeca af te scheiden van de rest van de ruimte, zodat de sportkantine of het clubhuis ook zonder CTB gebruikt kan blijven worden voor bijvoorbeeld toegang tot kleedkamers, toiletten, bestuurskamer of alleen het afhalen van eten/drinken. Belangrijk hierbij is dat er een duidelijk afgescheiden gedeelte voor de horeca zichtbaar moet zijn met bijv. een lint, tape of een plantenbak. Of gebruik een zij- of achteringang om de bezoekers te scheiden.
  • Kijk of het mogelijk is om een tent of overkapping te plaatsen op het terras. Als deze aan minimaal drie zijden ‘open’ is, geldt het als terras en is geen CTB nodig. Dit kan tevens handig zijn in geval van slecht weer in het najaar.
  • Probeer in de in- en uitloop van de kantine zoveel mogelijk te beperken. Maak bijvoorbeeld buiten een punt waar leden hun vuile vaat kunnen zetten of plaats de prijslijsten buiten de kantine zodat de tijd aan de bar verminderd wordt.
  • Werk eventueel al bij binnenkomst op de sportaccommodatie met armbandjes/stempel zodat je bij de kantine geen controle meer hoeft uit te voeren.
  • Voor verenigingen die meerdere ingangen hebben: probeer te werken met één ingang. Dit zorgt voor een overzichtelijkere situatie en je hoeft als vereniging met minder controleurs te werken.
  • Verenigingen kunnen er ook voor kiezen om de kantine te sluiten of alleen te werken met het afhalen van eten/drinken zolang het CTB van toepassing is.
  • Lees hier overige tips die je kunnen helpen bij het handhaven van de coronamaatregelen.

Dit overzicht is mede tot stand gekomen op basis van informatie van de KNLTB

Wat kan Rotterdam Sportsupport voor jouw vereniging betekenen?

Het werken met coronatoegangsbewijzen kan leiden tot (organisatorische) uitdagingen. Graag helpen we jouw vereniging bij dit vraagstuk:

  • De verenigingsconsulenten van Rotterdam Sportsupport kunnen met jouw vereniging persoonlijk in gesprek. We kijken gezamenlijk in deze gesprekken naar een passende oplossing en kunnen desgevraagd met advies en/of praktische tips komen. Heeft jouw vereniging behoefte aan zo’n persoonlijk gesprek? Neem dan contact met de verenigingsconsulent uit jouw gebied.
  • Op woensdag 6 oktober (19.30 tot 21.00 uur) organiseren we een digitale sessie voor sportverenigingen. Deze sessie is bedoeld voor bestuurders, coronacoördinatoren en overige clubvrijwilligers van Rotterdamse sportverenigingen die betrokken zijn bij de handhaving van het CTB. In deze door Rotterdam Sportsupport begeleide sessie delen verenigingen ervaringen en uitdagingen met elkaar. Heeft jouw vereniging moeite om de coronamaatregelen te handhaven? Of gaat het juist heel goed en wil je deze ervaringen delen met andere clubs? We horen en bespreken het graag met elkaar!  

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met Frederik Netten en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 40 89 29 85. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Laurens Verbaan

Eerste aanspreekpunt voor clubs met vragen over het coronavirus
Laurens Verbaan

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws? Lees dan alles in ons coronadossier. Met onder meer:

  • Meest actuele maatregelen voor (Rotterdamse) sportverenigingen.
  • Financiële gevolgen voor sportverenigingen.
  • Alles over organisatie, vrijwilligers en veilig sportklimaat.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens