Jeugd mag sinds 29 april weer onder begeleiding het sportveld op. Maar zonder ouders/verzorgers langs de zijlijn. Dat is een uitdaging voor zowel ouders/verzorgers als sportverenigingen. Hoe houd je ouders betrokken?

Ouders/verzorgers vinden het hartstikke leuk om bij hun sportende kind te kijken. En sportverenigingen vinden het belangrijk dat zij komen kijken bij hun kind. Ook al kan dat de komende periode nog niet, als trainer kun je wel zorgen dat ouders/verzorgers betrokken blijven bij hun sportende kind en de club.

Protocollen

Er zijn verschillende protocollen opgesteld die alle verenigingen moeten volgen, zodat jeugdactiviteiten goed en veilig georganiseerd kunnen worden. Daarvoor is ook een speciale checklist ontwikkeld. Als trainer volg je allereerst de maatregelen en protocollen op die bij jouw club zijn opgesteld en gecommuniceerd. Natuurlijk kun je je daarnaast ook blijven inzetten voor ouderbetrokkenheid, hetzij op een andere manier dan je normaal gesproken doet. Frank Vermeulen (verenigingsconsulent veilig sportklimaat) zet een aantal tips op een rijtje.

  • Duidelijk communiceren
    Spreek op basis van de vastgestelde protocollen binnen jouw vereniging duidelijk naar de ouders/verzorgers uit wat je van hen verwacht en wat zij vervolgens naar hun kinderen communiceren. Communiceren is een belangrijke succesfactor voor ouderbetrokkenheid en dat blijft ook in deze periode zo. Dat kan dus gaan over welke regels er zijn opgesteld op de sportaccommodatie, wie er wel en niet toegang hebben tot de training, wat er gebeurt als deze regels niet worden opgevolgd en wat er wordt gedaan bij zaken als blessures en ongelukken.
  • Gegevens up to date
    Heb je als trainer al eens in je telefoon gekeken of je alle actuele gegevens van de ouders/verzorgers bij de hand hebt? Zeker nu zij niet langs het veld staan is het belangrijk dat je ze snel en makkelijk kunt bereiken bij noodsituaties, zoals blessures of ongelukken. Zo kun je meteen contact leggen. Je kunt de actuele telefoonnummers van ouders/verzorgers checken bij de ledenadministratie van je club.
  • Doe iets leuks voor de ouders
    Ouders/verzorgers kunnen niet ter plekke meegenieten van wat er op het veld gebeurt, maar ze zijn ongetwijfeld wel benieuwd hiernaar. Laat ze achteraf zien wat de kinderen hebben gedaan en geleerd. Stuur foto’s, een filmpje of maak een samenvatting van de training. Houd hierbij uiteraard wel rekening met de AVG-regelgeving en hoe dit bij jouw club geregeld is. Zonder toestemming is het niet toegestaan om kinderen in beeld te brengen.

Het kind zelf

Voordat je de trainingen hervat, geef dan ook de kinderen zelf specifieke aandacht. Dit benadrukt Marco van de Geer (pedagogisch medewerker bij Rotterdam Sportsupport). ‘Zorg dat het kind zijn of haar verhaal kwijt kan over hoe hij of zij afgelopen periode heeft doorstaan’, legt hij uit. ‘Veel kinderen hebben in een piek geleefd van hun emotie. Ze kunnen (onherkenbare) stress hebben gehad. Vraag ze hoe het was, wat ze allemaal hebben gedaan en hoe ze online school hebben ervaren. Zo kunnen ze even het hoofd leeg maken voordat ze weer lekker gaan sporten.’

Geen contact

Kun je geen contact krijgen met een jeugdlid en/of zijn/haar ouders/verzorgers? En maak je je zorgen over de thuissituatie? Kaart dit dan aan bij de vertrouwenscontactpersoon van je club. Je kunt hierover ook sparren met de pedagogisch adviseurs van Rotterdam Sportsupport:

➡️ Voor sportverenigingen aan de noordkant van Rotterdam:
Romy van der Heide (Pedagogisch Adviseur):
06 27405097 / r.vanderheide@rotterdamsportsupport.nl

➡️ Voor sportverenigingen aan de zuidkant van Rotterdam en in Hoek van Holland, Rozenburg, Hoogvliet en Pernis:
Marco van de Geer (Pedagogisch Adviseur):
06 41544327 / m.vandegeer@rotterdamsportsupport.nl

Meer informatie

In deze artikelen vind je meer informatie over zorgsignalen tijdens de coronaperiode en tips en tricks voor trainers. Het team veilige sportverenigingen met sterke jeugdafdelingen is ook te volgen op Instagram op het kanaal ‘veilig sportklimaat’.

Meer weten?

Wil je aan de slag met de organisatiestructuur van jouw club? Heb je vragen over het opstellen van een nieuw beleidsplan. Of wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Bestuursontwikkeling
  • Beleidsplan
  • Communicatie
  • Begeleiding trainers en coaches
  • Diversiteit en inclusie

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke