Verenigingen die minder verbruiken dan 50.000 kWh elektriciteit of 25000 m3 aardgas zijn verplicht de uitgevoerde energiebesparende maatregelen te rapporteren. Dit is de zogenoemde informatieplicht. Sportverenigingen met een jaarlijks verbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas zijn verplicht om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder uit te voeren (energiebesparingsplicht). In dit artikel lees je meer over deze verplichtingen.

In veel gevallen zullen sportverenigingen alleen een informatieplicht hebben, aangezien veel sportverenigingen minder dan 50.000 kWh en 25.000 m3 verbruik verbruiken. De Rijksoverheid heeft een hele eenvoudige website in het leven geroepen waarbij jouw vereniging aan de hand van een aantal stappen kan zien welke verplichtingen je hebt. De rapportage die benodigd is voor de informatieplicht energiebesparing staat beschreven op de website van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Informatieplicht

De informatieplicht energiebesparing houdt in dat sportverenigingen eens in de vier jaar in het eLoket van de RVO moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen de vereniging heeft uitgevoerd. De recente uiterste indieningsdatum was 1 december 2023. Heeft jouw vereniging nog geen rapportage ingediend? Zet dit dan zo spoedig mogelijk in gang.

Als uitgangspunt moet de vereniging de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) gebruiken. Op deze lijst staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Per erkende maatregel moet aangegeven worden of:

•            die wel of niet is uitgevoerd;

•            of er een alternatieve maatregel is uitgevoerd.


De informatieplicht is heel simpel zelf in te vullen en hoeft dus maar één keer per vier jaar. Let op! Er zijn officieel geen bedrijven met keurmerken die deze informatieplicht voor jouw vereniging mogen invullen, ook als bedrijven zeggen dat zij hiertoe gerechtigd zijn. Alleen verenigingen zelf of een intermediair mogen dit doen en deze laatste heeft een schriftelijke toestemming nodig van de vereniging om dit te doen.

Energiebesparingsplicht

De energiebesparingsplicht houdt in dat sportverenigingen alle energiebesparende maatregelen moeten nemen die ze binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Vanaf 2023 gaat de energiebesparingsplicht ook over maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder die geen energie besparen, maar wel CO2-uitstoot verminderen. Welke acties je precies moet (laten) uitvoeren controleer je met de erkende maatregelenlijsten voor energiebesparing (EML). 

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

Met ingang van het sportseizoen 2024/2025 moeten ook alle buitensportaccommodaties in Rotterdam volledig rookvrij moeten zijn.

Wat houdt een rookvrij sportterrein in?

  • Dat de binnenruimten geheel rookvrij zijn.
  • Het gehele buitenterrein rookvrij is: de entree en alle ruimte binnen de hekken of andere begrenzing van de sportvereniging zoals de velden, langs de lijn, het terras en de tribune.
  • Een verbod op het gebruik van E-sigaretten en nieuwe tabaksproducten (zoals verhitte tabak).
  • Dat er een structureel rookvrij-beleid is en dat voor iedereen geldt: leden, vrijwilligers, medewerkers én bezoekers.

Wat moet je als vereniging weten?

  • Rotterdam Sportsupport biedt ondersteuning voor het rookvrij maken van jouw buitensportaccommodatie. Je kunt hierover contact opnemen met jouw gebiedsconsulent.
  • Sportbedrijf Rotterdam zorgt ervoor dat met borden duidelijk wordt dat er niet gerookt mag worden op het terrein. Wil je deze borden ontvangen? Neem dan contact op met Joost Groen van Sportbedrijf Rotterdam via j.groen@sportbedrijfrotterdam.nl.

Download hier de brief die sportverenigingen vorig jaar van de gemeente Rotterdam hebben ontvangen over de rookvrije buitensportaccommodaties in Rotterdam.

Heeft jouw club vragen?

Neem dan contact met jouw gebiedsconsulent. Voor iedere sportvereniging hebben wij een direct aanspreekpunt. Weet je niet wie? Klik dan hier.
Heb je vragen voor het Sportbedrijf Rotterdam? Neem dan contact op via via info@sportbedrijfrotterdam.nl of bel naar 010 808 08 80.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Per 1 april 2023 wordt er ook statiegeld ingevoerd op blikjes. Is jouw sportvereniging al een innamepunt voor de plastic flesjes? Dan verandert er niet zoveel. In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen en antwoorden nog eens op een rij.

Wat verandert per 1 april 2023?

Vanaf deze datum wordt ook statiegeld op metalen drinkverpakkingen ingevoerd. Net zoals bij de kleine plastic flesjes is dit 15 cent. Deze blikjes kunnen in dezelfde zak kunnen worden ingeleverd als de plastic flesjes

Is een vereniging verplicht om de verkoopprijs te verhogen met 15 cent statiegeld?

Dit is niet verplicht. De sportvereniging betaalt alleen wel statiegeld aan de grossier. Als zij dit niet doorberekenen, gaat het van de eigen marge af. Er zit geen BTW op statiegeld. Dat moet een aparte regel zijn in het kassasysteem.

Zijn sportverenigingen verplicht om blikjes en flesjes in te zamelen?

Sportverenigingen zijn niet verplicht om statiegeldblikjes en -flessen in te nemen, maar kunnen zich wel aanmelden als vrijwillig innamepunt. Dit is een vereiste om de blikjes en flessen in te leveren bij de leverancier en zo dus een statiegeldvergoeding te ontvangen.

Hoe kun je als vereniging de blikjes en flesjes innemen?

Statiegeldblikjes en flesjes kunnen in dezelfde zak worden ingeleverd. Heb je al inzamelbakken staan voor plastic flesjes? Dan kun je de stickers en/of posters aanpassen en gaat alles in dezelfde bak. Heeft jouw sportvereniging nog niet eerder een gratis inzamelbak besteld? Stuur dan een mail naar info@statiegeldnederland.nl.

Van wie ontvang je als vereniging de statiegeldvergoeding?

Statiegeld Nederland betaalt de sportverenigingen uit nadat de grossier de gevulde zakken heeft doorgezet naar een telcentrum van Statiegeld Nederland. De uitbetaalde vergoeding wordt verrekend op basis van het aantal ingeleverde flessen bij Statiegeld Nederland.

Wat moet je als vereniging doen om een vrijwillig innamepunt te worden?

Verkooppunten, die vrijwillig gaan inzamelen, kunnen zich aanmelden op de website van Registratie Innamepunten – Statiegeld Nederland. Er volgt dan een contract waarin afspraken worden vastgelegd.  Op het moment dat de vereniging zich heeft geregistreerd als vrijwillig innamepunt, ontvangen zij van Statiegeld Nederland speciale labels/stickers met een klantnummer. Door dit label blijft in de hele keten bekend waar de zak met blikjes en flessen vandaan komt en hoeveel het innamepunt vergoed krijgt. Statiegeld Nederland weet zo ook wie aangesproken kan worden op zakken die bijvoorbeeld niet 100% schoon zijn. Labels worden automatisch aangevuld door Statiegeld Nederland.
         Vervolgens kunnen verenigingen speciale zakken bestellen bij de grossier/leverancier. In deze zakken kan de vereniging de blikjes en kleine plastic flessen inzamelen. Deze zakken met bijbehorende sluitende strips zijn gratis (maar met statiegeld) te bestellen bij de grossier. Deze zakken zijn in drie verschillende groottes te bestellen. Eenmaal gevuld zal de afgesloten zak, voorzien van eigen label, door de grossier worden afgevoerd.

Wat kan ik als sportvereniging met de opbrengst van het statiegeld?

Sportverenigingen mogen de statiegeldopbrengst naar eigen invulling besteden. Het is een optie om de 15 cent retour te geven aan de consument, maar dit zien wij op weinig sportverenigingen gebeuren. Vaak wordt gekozen om te sparen voor een speciaal doel op de vereniging, zoals een jeugdkamp, nieuwe materialen of bijdrage voor het eindfeest. Maar de opbrengst kan ook in de algemene clubkas of naar een goed doel.

Kunnen ‘oude blikjes’ nog verkocht worden na 1 april?

Ja, sportverenigingen mogen hun bestaande voorraad die voor 1 april 2023 is ingekocht na deze datum nog verkopen. In dit geval zit op de ‘oude’ blikjes zonder het statiegeldlogo geen statiegeldvergoeding.

Kan ik zowel ‘oude’ als ‘nieuwe’ blikjes tegelijk inleveren in een zak?

Ja, dat is mogelijk. Echter ontvangt de sportvereniging dan alleen statiegeld op ‘nieuwe’ blikjes met statiegeldlogo.

Hoe informeer ik de leden over statiegeld op blikjes?

De komende tijd communiceert Statiegeld Nederland nog uitgebreider over de invoering van statiegeld op blikjes. Ook biedt Statiegeld Nederland voor de innamepunten posters, stickers en andere communicatiemateriaal aan. Houd de berichtgeving en website goed in de gaten.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Met ‘Scoren met Afval’ ondersteunen en inspireren we jouw vereniging graag om afvalstromen te verminderen, recyclen en/of hergebruiken. Op deze webpagina vind je inspirerende voorbeelden van andere sportverenigingen. Van een ruilmarkt voor clubkleding en het verbannen van plastic rietjes bij de bar tot een quiz om jouw leden bewuster te maken.

Contact

Wil jouw vereniging graag ondersteuning op dit thema of heb je andere vragen? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Karianne Lagendaal via k.lagendaal@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

De stijgende energieprijzen hebben ook voor sportverenigingen (financiële) gevolgen. Dit is daarom het moment om het energieverbruik eens goed tegen het licht te houden en na te denken over het verduurzamen van de accommodatie. Welke energiebesparende maatregelen (korte en lange termijn) zijn er mogelijk? En welke alternatieve inkomstenbronnen kun je aanboren om de stijgende energieprijzen op te vangen?

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Kenniscentrum Sport & Bewegen om sportverenigingen te ondersteunen bij dit vraagstuk. Wil je liever persoonlijk in contact komen met een verenigingsconsulent van Rotterdam Sportsupport? Dat kan via de contactgegevens onderaan het artikel.

Het beste antwoord op stijgende energielasten? Energiebesparing! 

Het besparen van energie begint bij jezelf en de omgang met energie. Het licht uitzetten wanneer je een ruimte verlaat of het sluiten van ramen wanneer de verwarming aan staat zijn logische stappen. Maar voor sportaccommodaties kan het een uitdaging zijn om hier continu op te letten. Er lopen namelijk ontzettend veel mensen in en uit de accommodatie en dat op verschillende tijden. Een belangrijk onderdeel van energiebesparing is daarom bewustwording bij de leden. Door een bewustere omgang met energie kan al tot 10% bespaard worden (Bron: Sportstroom)! Een simpele sticker met de boodschap “licht uit” bij de lichtschakelaar om leden te attenderen is hiervan een voorbeeld. Naast het verhogen van de bewustwording zijn er een aanvullend eenvoudige maatregelen die je kunt doorvoeren om het energiegebruik te verlagen. Een overzicht:

Korte termijn maatregelen

De volgende actiepunten vormen in het algemeen de leidraad: 

  • Krijg inzicht in het huidige totale energieverbruik. 
  • Inventariseer gedrags- en beheersmaatregelen om bewuster om te gaan met energie. 
  • Inventariseer laagdrempelige en goedkope bezuinigingsmaatregelen. 
  • Bereken de daadwerkelijke besparingen. 
  • Bekijk de mogelijkheden om over te stappen naar een andere energieleverancier.  

Kijk in de onderstaande lijst welke maatregelen voor jouw vereniging van toepassing zijn en voer deze door! 

    • Bespaar op transportkosten:
      Sportverenigingen voeren vaak energiebesparende maatregelen door, maar vergeten dat de capaciteit van de aansluiting aangepast kan worden. Hierdoor wordt teveel transportkosten betaald. Voor grootverbruikers geldt vaak dat men vergeet om de hoogste piek aan te passen bij de netbeheerder. Hierdoor contracteren ze een te hoog volume (KW) en zijn de kosten onnodig hoog.
    • Kijk naar de mogelijkheid om een collectief contract af te sluiten: Sportverenigingen met een grootverbruik meter hebben voor een meterhuur contract op basis van ‘slapers’ tarieven. Vaak weet men niet dat de mogelijkheid er is om een collectief contract af te sluiten.
    • Bespaar op Energiebelasting:
      Verenigingen hebben soms op één locatie meerdere elektra aansluitingen. Hierdoor kunnen ze gebruik maken van de complexheffing voor de energiebelasting. Zo worden de verbruiken voor de energiebelasting bij elkaar opgeteld en lopen ze niet 2x door de dure schijven van de energiebelasting heen.
  • – Goed inregelen van de verwarmingsinstallatie.

    – De verwarming een uur voor sluitingstijd uitzetten.

    – Zet de thermostaat lager als je de kantine verlaat en zorg ervoor dat niet iedereen erbij kan.

    – Thermostaat op vorstvrij als de ruimtes een langere tijd niet worden gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens vakanties.

    – De verwarming een graad lager zetten.

    – Sporters niet zelf aan de radiatorknop laten draaien (na inregeling).

    – Plaats meubilair niet tegen de verwarming, dat houdt warmte tegen. Mogelijkheid is het plaatsen van radiatorfolie.

    – Bekijk of de verwarmingsketel op het juiste moment warmte produceert.

  • – Kijk kritisch naar het gebruik van de koelapparatuur. Zijn ze echt allemaal nodig of lukt het ook met minder?

    – Goed onderhouden koelinstallaties (vervangen en schoonmaken rubbers, ontdooien en uitschakelen ongebruikte koeling).

    – Plaats ledverlichting in alle binnenruimten.

    – Houd de warmte binnen (deuren en ramen gesloten houden, maar ventileer binnenruimtes wel i.v.m. corona). Bekijk of de ventilatie op de juiste momenten aan of uit staat.

    – Plaats een tijdklok op verwarming en ventilatie om deze tijdig uit te schakelen.

    – Isoleer de leidingen.

    – Plaats deurdrangers.

    – Haal apparaten en opladers die niet gebruikt worden uit het stopcontact.

  • – Waterzijdig inregelen van verwarming. Tip: laat dit doen door een erkende installateur.

    – Bekijk of de verwarmingsketel op het juiste moment warmte produceert!

    – Ga in gesprek met de huisinstallateur of de ruimtes in de sportaccommodatie per stuk verwarmd kunnen worden.

    – Zet tijdschakelaars op de douche

    – Plaats bewegingssensoren in de binnenruimten zoals wc’s en douches, zodat het licht automatisch uit gaat.

  • – Vergroot het bewustzijn binnen de club rondom energiegebruik en maak inzichtelijk wat de kosten zijn.

    – Laat ook zien wat je met de baten kunt doen.

    – Beloon duurzaam gedrag.

Veel van de bovengenoemde maatregelen komen van Duurzame Sportsector. Op deze website vind je nog meer inspirerende voorbeelden.

Lange termijn maatregelen

Naast bovengenoemde maatregelen is het voor sportverenigingen raadzaam om maximaal in te zetten op het versneld verduurzamen van sportaccommodaties om op lange termijn het verschil te maken. Dit zorgt voor een flinke energie- en kostenbesparing en met de beschikbare subsidies is de terugverdientijd zeer gunstig. Zo kan op de meeste duurzaamheidsmaatregelen zelfs tot 63% subsidie worden verkregen. Voorbeelden van investeringen voor de lange termijn zijn:

  • Ledsportverlichting 
  • Zonnepanelen  
  • Isolatie van de accommodatie 
  • HR++ glas  
  • Slimme meter  
  • Warmtepomp 

Meer weten over verduurzamen? Bekijk dit stappenplan van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Begeleidingstrajecten 

Om sportverenigingen te ondersteunen en ontzorgen op het gebied van duurzaamheid, kunnen clubs gebruik maken van een speciaal begeleidingstraject van koepelorganisatie NOC*NSF. In dit traject krijgen verenigingen kosteloos professionele ondersteuning bij het verduurzamen van de sportaccommodatie. Dit begeleidingstraject staat ook open voor commerciële sportaanbieders zoals fitnesscentra en maneges. Lees hier meer over het begeleidingstraject. 

Alternatieve inkomstenbronnen  

Op het moment dat de vereniging alle bovengenoemde maatregelen heeft uitgezocht, maar er toch een exploitatietekort is, dan is er nog de mogelijkheid om alternatieve inkomstenbronnen aan te boren. Als penningmeester is het van belang dat je zorgt voor balans in de baten en lasten. Op het moment dat de lasten stijgen, door bijvoorbeeld stijgende energieprijzen, dan zullen de vaste inkomsten moeten meestijgen om een sluitende begroting te hebben. De meest voorkomende vaste inkomsten voor een vereniging zijn: 

  • Contributie 
  • Kantine 
  • Sponsoring 

Als vereniging heb je invloed om de hoogte van contributie en kantineprijzen. De makkelijkste en meest gekozen oplossingen zijn dan ook het verhogen van de contributie of kantineprijzen. De leden zullen dit uiteraard niet leuk vinden, maar kunnen in de meeste gevallen hier wel begrip voor opbrengen als je dit open en eerlijk uitlegt. 

Een andere oplossing is het aanboren van alternatieve inkomstenbronnen met een structureel karakter. In het artikel alternatieve inkomstenbronnen voor sportverenigingen zijn een aantal voorbeelden terug te vinden om meer (structurele) inkomsten te genereren. Van veilingsacties en loterijen tot crowdfunding en narrowcasting.  

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je meer weten over de stijgende energieprijzen en energiebesparende maatregelen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Met ingang van 1 juli 2021 wordt het statiegeldsysteem in Nederland uitgebreid. Dit heeft ook gevolgen voor sportverenigingen. Zo wordt er statiegeld op kleine plastic flesjes, zogenoemde petflesjes, ingevoerd die in veel sportkantines worden verkocht. In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij op basis van de informatie die tot nu toe bekend is.

Artikel is in ontwikkeling, wordt aangevuld. Versiedatum 1 juli 2022

Wat is er veranderd per 1 juli?

Per 1 juli 2021 is statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Op deze frisdrank- en waterflessen van onder de 1 liter zit 15 cent statiegeld. De etiketten van deze kleine flesjes zijn voorzien van een nieuwe EAN-codes en een statiegeldlogo. Het is een open inleversysteem. Leden kunnen de kleine plastic flessen inleveren bij alle innamepunten, ongeacht waar de flessen zijn gekocht. Ook komen er méér verplichte en vrijwillige inzamelpunten. Het is voor sportverenigingen mogelijk zelf ‘vrijwillig innamepunt’ te worden. Dit houdt in dat sportverenigingen het statiegeld voor eigen doeleinden kunnen gebruiken.

Zijn sportverengingen verplicht om kleine plastic flessen in te zamelen?

Zoals hierboven genoemd komen er veel meer innamepunten. Grote supermarkten, bemande tankstations langs de snelweg, bemande treinstations en grote cateraars zijn verplicht om statiegeldflessen in te nemen. Sportverenigingen zijn niet verplicht om statiegeldflessen in te nemen, maar kunnen zich dus wel aanmelden als vrijwillig innamepunt. Dit is een vereiste om de flessen in te leveren bij de leverancier en zo dus een statiegeldvergoeding te ontvangen.

Wat moet ik doen om een vrijwillig innamepunt te worden?

Het is mogelijk voor alle verkooppunten die vrijwillig gaan inzamelen om zich aanmelden op de website van Statiegeld Nederland. Er volgt dan een contract waarin afspraken worden vastgelegd. Vanaf 30 flessen retour per week krijgt een inzamelpunt een eigen klantnummer. Op het moment dat de vereniging zich heeft geregistreerd als vrijwillig innamepunt, ontvangen zij van Statiegeld Nederland speciale labels/stickers met een klantnummer. Door dit label blijft in de hele keten bekend waar de zak met flessen vandaan komt en hoeveel het innamepunt vergoed krijgt. Statiegeld Nederland weet zo ook wie aangesproken kan worden op zakken die bijvoorbeeld niet 100% schoon zijn. Labels worden automatisch aangevuld door Statiegeld Nederland. Vervolgens kunnen verenigingen speciale zakken bestellen bij de grossier/leverancier. In deze zakken kan de vereniging de kleine plastic flessen inzamelen. Deze zakken met bijbehorende sluitende strips zijn gratis (maar met statiegeld) te bestellen bij de grossier. Deze zakken zijn in drie verschillende groottes te bestellen. Eenmaal gevuld zal de afgesloten zak, voorzien van eigen label, door de grossier worden afgevoerd.

Hoe kan ik als sportvereniging de kleine flessen innemen?

Sportverenigingen vanaf 200 leden kunnen via Statiegeld Nederland een gratis inzamelbak bestellen waar zij de flessen in kunnen verzamelen. Ook is het mogelijk om gepersonaliseerde stickers te bestellen met de naam van de vereniging op de bak en/of een donatiedoel. Vanuit Statiegeld Nederland komt er een portal beschikbaar waar de inzamelbak en de communicatiemiddelen besteld kunnen worden.

Van wie ontvangt de sportvereniging de statiegeld vergoeding?

Statiegeld Nederland betaalt de sportverenigingen uit nadat de grossier de gevulde zakken heeft doorgezet naar een telcentrum van Statiegeld Nederland. De uitbetaalde vergoeding wordt verrekend op basis van het aantal ingeleverde flessen bij Statiegeld Nederland.

Wat kan ik als sportvereniging met de opbrengst van het statiegeld?

Sportverenigingen mogen de statiegeldopbrengst naar eigen invulling besteden. Een vrijwillig innamepunt kan bijvoorbeeld € 0,15 retour geven aan de consument, maar is daartoe niet verplicht. Indien je als vereniging een goed doel wilt steunen, kunnen er speciale donatiebakken worden besteld via Statiegeld Nederland. Statiegeld Nederland maakt, op basis van de ontvangen statiegeldflessen, de opbrengst direct over naar het gekozen doel.

Kan een ‘oude fles’ nog verkocht worden na 1 juli 2021?

Ja, kantines mogen hun bestaande voorraad die voor 1 juli 2021 is in ingekocht nog verkopen na 1 juli 2021. In dit geval zit op de ‘oude’ flessen geen statiegeldvergoeding.

Kan ik zowel ‘oude’ als ‘nieuwe’ statiegeldflessen tegelijk inleveren in een zak?

Ja, dat is mogelijk. Echter ontvangt de sportvereniging dan alleen statiegeld op ‘nieuwe’ flessen met statiegeldlogo.

Is een vereniging verplicht om 15 cent statiegeld bovenop de verkoopprijs te doen, betiteld met statiegeld?

Niet verplicht. Maar de sportvereniging betaalt wel statiegeld aan de grossier, dus als zij dit niet doen gaat het van de eigen marge af. Er zit geen BTW op statiegeld, dus dat moet een aparte regel zijn in het kassasysteem.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Wil jouw sportvereniging aan de slag met het verminderen en scheiden van afval? Het onderstaande stappenplan neemt je stap voor stap mee langs diverse onderwerpen zoals inzicht samenstelling afval, afvalpreventie, afvalscheiding, communicatie, afspraken met leveranciers en afvalverwerkers en gedragsbeïnvloeding.

Stappenplan

Dit stappenplan is ontworpen om afvalpreventie en het scheiden van afval te stimuleren op Nederlandse sportverenigingen. Afval scheiden is belangrijk omdat het afval dan op een juiste manier verwerkt kan worden en dit beter is voor het milieu. Het stappenplan is tot stand gekomen door een samenwerking tussen sportverenigingen, sportbonden en gemeenten. Het doel is om elke sportclub in Nederland te ontzorgen in de informatiebehoefte over afvalvermindering en – scheiding. Het document kan gebruikt worden door iedereen die op de sportclub komt; (bestuurs)lid, trainer of vrijwilliger, iedereen kan een steentje bijdragen!

Klik hier voor meer informatie.

Vragen

Wil je als Rotterdamse sportvereniging aan de slag met afvalstromen of afvalpreventie of wil je weten welke partijen sportverenigingen daarbij kunnen helpen? Voor vragen over het thema duurzaamheid kun je contact opnemen met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

De coronacrisis heeft bij veel Rotterdamse sportverenigingen al voor heel wat hoofdbrekens gezorgd. Het actief houden van de (jeugd)leden ondanks alle opgelegde maatregelen was en is geen gemakkelijke opgave. Jeugdschaakvereniging Kralingen, die is aangesloten bij de Schoolsportvereniging, had al snel de gouden oplossing: neem de leden mee naar buiten.

Het is begin april wanneer voorzitter Poulien Knipscheer van JSV Kralingen na een nieuwe persconferentie aan het denken wordt gezet. De schaaklessen die de vereniging op scholen door heel de stad verzorgt, zijn dan al een aantal weken niet doorgegaan. “Ook wij waren natuurlijk totaal overvallen door de hele situatie. De scholen waren dicht, dus geen lessen. Tijdens die persconferentie werd bekend gemaakt dat kinderen tot en met 12 jaar wel samen buiten mochten spelen. Toen was de stap snel gemaakt, want dan kan schaken buiten op een kleedje dus ook…”
      Knipscheer regelt wat picknickkleden en zoekt in de buurt van de schoolgebouwen naar parkjes waar de kinderen in alle rust kunnen schaken. “Op een schoolplein gaat het niet, dan wordt de groep al snel te groot. En in het begin werkten we sowieso nog met aanmelden en kleine groepjes van maximaal zes kinderen, zodat we niet de regels zouden overtreden.”

Maanden geen les

Hoe simpel het idee van de vereniging in eerste instantie ook lijkt, achteraf blijkt het verplaatsen van de schaaklessen een gouden zet. Het mes snijdt namelijk aan twee kanten. Aan de ene kant hebben de schakers in het groen een aanzuigende werking op andere kinderen die ineens ook interesse tonen in de schaaksport. En aan de andere kant is het voor de bestaande leden een ideale mogelijkheid om toch bij de vereniging betrokken te blijven.
     “De reacties waren in eerste instantie soms ook aarzelend. Maar kinderen en ouders zagen al snel dat het een hele laagdrempelige manier is om toch bezig te blijven. Je hebt helemaal geen tafels en stoelen nodig om te schaken. Een kleed en een bord met wat stukken is genoeg. En als we binnen waren gebleven, hadden we maanden geen les kunnen geven.”

Twintig kinderen

Hoewel de scholen inmiddels weer open zijn en de schaaklessen ook weer op de ‘normale’ manier gegeven kunnen worden, zijn de picknickkleden nog niet opgeborgen. Op sommige locaties schaken er per les inmiddels al twintig kinderen tegelijk in een parkje. “Normaal is Koningsdag voor ons het belangrijkste moment van het jaar om nieuwe leden te werven, naast de kennismakingstoernooien op de club. Die mogelijkheden vielen weg, maar toch verwachten we dat ons ledenaantal zeker niet gedaald is. Daar zijn wij heel blij mee.”
     Niet alleen voor de eigen vereniging heeft de tactiek van JSV Kralingen gewerkt. Uit het hele land is er belangstelling voor de ervaringen met buiten schaken. “Het was totaal niet de bedoeling dat wij een soort voorbeeldfunctie zouden krijgen. Maar binnen de schaakwereld is wat wij doen blijkbaar toch iets bijzonders.”

Ga naar buiten

Maar als het aan Knipscheer ligt, blijft het niet alleen bij de schaakverenigingen. Ze hoopt met haar verhaal ook andere verenigingen te inspireren. “Tegen iedereen zeg ik: ga gewoon naar buiten. Zie vooral niet te veel problemen. Je ontdekt vanzelf wat wel en wat niet kan. Ik kan niet veel sporten bedenken die buiten niet kunnen. Het is gewoon een kwestie van willen en gewoon doen. En door buiten te sporten stimuleer je niet alleen je eigen leden, maar ook iedereen die jullie ziet sporten. Dat is alleen maar mooi meegenomen.”

Bekijk hieronder de promotievideo van schaken bij de Schoolsportvereniging:

Heeft jouw club vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus en Rotterdamse sportverenigingen, kun je rechtstreeks contact opnemen met René Biemans via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Cricket- en voetbalvereniging V.O.C. begint aan een unieke missie: De Rotterdamse vereniging wil in de nabije toekomst volledig vrij van wegwerpplastic zijn. Daarmee zou V.O.C. de eerste sportclub in Nederland worden die dit vervuilende materiaal volledig uitbant.

Bron: website V.O.C.

Flesjes sportdrank, zakjes, koffiecupjes, de witte plastic bekertjes in de rust: Op V.O.C. wordt, net als bij andere sportclubs, heel veel wegwerpplastic verbruikt. Het gebruik van dit materiaal is vaak niet duurzaam en heeft nadelige gevolgen voor natuur en milieu. V.O.C neemt nu het voortouw om op dit gebied deel van de oplossing te worden en niet van het probleem.

Wegwerpplastic

Het idee om de club vrij te maken van wegwerpplastic, komt van V.O.C-voetbalvader Coen Koomen. “Toen ik hier kwam, was een van de eerste dingen me opviel: de bekertjes van wegwerpplastic,” zegt Koomen. “De kinderen krijgen tijdens de rust één bekertje limonade, maar er worden ook bekertjes alleen kapot gescheurd en ze gaan zo in de prullenbak. Dat kan gewoon niet, met het plasticprobleem dat we hebben. Het moet helemaal niet ingewikkeld zijn om hier iets aan te verbeteren, bedacht ik me. Zo begon het.”

Maatschappelijke betrokkenheid

Het plan van Koomen is meteen omarmd door het V.O.C.-bestuur en zelfs uitgebreid. Zo is het idee ontstaan om V.O.C. gefaseerd afscheid te laten nemen van al het wegwerpplastic. Aan het einde van dat proces zal het terrein van de club er volledig vrij van zijn. Voorzitter René van Ierschot benadrukt dat V.O.C. hiermee niet alleen een bijdrage wil leveren aan een schonere wereld, maar denkt dat het ook voor de vereniging zelf belangrijk is: “In de 125 jaar van haar bestaan streeft V.O.C. naast sportieve doelstellingen ook maatschappelijke betrokkenheid na. Ook deze actie geeft aan dat V.O.C. meer is dan een club waar alleen maar sport wordt bedreven.”

V.O.C. verwacht dat andere sportclubs hetzelfde pad zullen bewandelen. Het plan van de club zou dan kunnen worden gebruikt als blauwdruk voor andere verenigingen. Van Ierschot: “Zelfs als je alleen maar kijkt naar de kosten van inkoop en afvoer van alle wegwerpplastics, dan levert zo’n actie geld op. En dan kan iedere sportclub zeker in deze tijd goed gebruiken.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Om sportverenigingen te ondersteunen en ontzorgen op het gebied van duurzaamheid, kunnen clubs gebruik maken van een speciaal begeleidingstraject van koepelorganisatie NOC*NSF. In dit traject krijgen verenigingen kosteloze en professionele ondersteuning bij het verduurzamen van de sportaccommodatie.

NOC*NSF heeft namens de partners in de Routekaart Duurzame Sport een begeleidingstraject ontwikkeld, dat wordt uitgevoerd door zorgvuldig geselecteerde, onafhankelijke adviespartijen. Door een subsidie van de rijksoverheid, komt een gelimiteerd aantal sportaanbieders die de Sport NL Groen tool hebben ingevuld in aanmerking voor een gratis begeleidingstraject voor de planfase ter waarde van 750 euro. 

Heb je behoefte aan deze begeleiding, ga dan naar deze pagina en kies dan één , door NOC*NSF geselecteerde partij uit en klik op ‘contact’ om deskundig advies aan te vragen. Je aanmelding wordt door Sport NL Groen doorgegeven aan de geselecteerde adviespartij. Zij nemen contact op voor het doornemen van de ingevulde gegevens in deze tool en het maken van een afspraak voor onder andere een bezoek aan de accommodatie. 

Contact

Wil je als Rotterdamse sportvereniging werkzaamheden laten uitvoeren aan de accommodatie? Dan zijn er diverse (lokale en landelijke) subsidiemogelijkheden waarvan jouw club gebruik kan maken. Bekijk hier het overzicht. Heb je vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

Wil je als Rotterdamse sportvereniging werkzaamheden laten uitvoeren aan de accommodatie? Dan zijn er diverse lokale en landelijke subsidiemogelijkheden waarvan jouw club gebruik kan maken. Een overzicht.

Landelijke subsidie: BOSA

De subsidieregeling Bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) is een regeling waarvan alle organisaties die sport aanbieden – en geen winstoogmerk hebben – gebruik van kunnen maken. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

Let op! Voor 2024 is het budget van de BOSA-subsidie bijna op. Mocht jouw vereniging een aanvraag klaar hebben staan om in te dienen, doe dit dan zo spoedig mogelijk. Lees hier meer.

Gemeentelijke subsidie: 1/3 regeling

De investeringssubsidie breedtesport-, scouting- en speeltuinverenigingen wordt in de volksmond ook wel de 1/3 regeling genoemd. De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Een subsidie van 33% over investeringen in en ten behoeve van sportaccommodaties. Verenigingen en aan verenigingen gelieerde beheerstichtingen kunnen de subsidie aanvragen. Daarnaast kan er een lening verkregen worden van maximaal 33% en moet de vereniging minimaal 33% zelf bijdragen.
  • De subsidie moet altijd voorafgaand aan de investering worden aangevraagd.
  • Klik hier voor de belangrijkste voorwaarden en meer informatie.

DUMAVA

Let op! Deze regeling geldt alleen voor scoutinggroepen.

Bij de subsidieregeling DUMAVA krijgen scoutinggroepen 30% subsidie op duurzaamheidsinvesteringen. De belangrijkste informatie:

  • De investering moet minimaal 16.666 euro zijn.
  • De subsidie kan vanaf 18 september ingediend worden (tot 31 december 2024). Tip: maak vanaf 4 september 2023, twee weken voordat DUMAVA opent, alvast een conceptaanvraag aan (meer info volgt op website).
  • Voorafgaand aan de aanvraag moet er een energiescan uitgevoerd zijn (50% gesubsidieerd). Bij aanvragen onder de 25.000 euro – binnen 13 weken vaststelling – wordt het volledig bedrag ontvangen. Bij grotere aanvragen – binnen 13 weken vaststelling – ontvangt de aanvrager 70% van het subsidiebedrag. Het overige bedrag volgt na realisatie van de duurzaamheidsmaatregelen.  
  • Voorbeelden van investeringen zijn HR-glas, dakvergroening, warmtepomp, ledverlichting, slimme meter en infrarood verwarmingspaneel. Bekijk hier de volledige lijst.

Klik hier voor de belangrijkste voorwaarden en meer informatie.

Begeleidingstrajecten

Om sportverenigingen te ondersteunen en ontzorgen op het gebied van duurzaamheid, kunnen clubs gebruik maken van een speciaal begeleidingstraject van koepelorganisatie NOC*NSF. In dit traject krijgen verenigingen kosteloze en professionele ondersteuning bij het verduurzamen van de sportaccommodatie. Lees hier meer over het begeleidingstraject.

SportStroom

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen interessant zijn voor jouw vereniging? Of wat het kost als je bijvoorbeeld zonnepanelen of LED-verlichting wil laten plaatsen? Dan kan SportStroom je wellicht helpen. Zij geven als betrouwbare samenwerkingspartner van Rotterdam Sportsupport advies en brengen offertes uit voor de gewenste energiebesparende maatregelen. Laat je de maatregelen via SportStroom realiseren, dan vragen zij ook bovenstaande subsidies namens jouw vereniging aan.

Contact

Heb je vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Wat zijn de regels voor het afsteken van vuurwerk? Wanneer mag de veldverlichting aan? Voor sportverenigingen gelden milieuregels om overlast te voorkomen, maar ook om de omgeving veilig te houden. Om overtredingen te voorkomen en de regels meer bekendheid te geven, heeft DCMR Milieudienst een informatiewaaier met relevantie milieu-informatie ontwikkeld.

De waaier bestaat uit losse kaartjes met op ieder kaartje beknopte informatie over één thema. Ook zijn er aparte kaartjes met een checklist om te kijken waar je aan moet denken bij trainingen, feesten en wedstrijden bijvoorbeeld. De DCMR Milieudienst Rijnmond controleert of verenigingen in Rotterdam deze regels naleven. Je kunt de waaier hieronder downloaden.

Waaier DCMR Milieudienst Rijnmond pdf, 161,32 KB

Wil je een fysiek exemplaar van deze informatie? Of heb je andere vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact op met DCMR via info@dcmr.nl, vermeld daarbij de naam van je vereniging en ‘sportwaaier’ in het onderwerp.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Elke sportvereniging met een eigen accommodatie produceert afval. Verenigingen kunnen verplicht zijn of besluiten om hun afval te scheiden. Om het restafval op te laten halen betaal je bedrijfsreinigingsrecht aan de gemeente. Je kunt ook een contract afsluiten met een erkende afvalinzamelaar. 

Afval scheiden 

Verenigingen kunnen, net als bedrijven, verplicht zijn om hun afval te scheiden. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van papier, plastic, GFT, glas en elektrische apparaten van het restafval. Meer informatie over de verplichting om afval te scheiden vind je hier

Frituurvet kan voor de vereniging geld opleveren in plaats van dat het geld kost. Dit type afval is van waarde omdat het inzetbaar als grondstof voor biodiesel. Hier lees je hoe je een inzamelpunt voor frituurvet kan worden

Bedrijfsreinigingsrecht 

Het restafval van een vereniging wordt bedrijfsafval genoemd. Voor het ophalen en verwerken van dit afval betaalt de vereniging jaarlijks bedrijfsreinigingsrecht aan de gemeente. Om de hoogte van de aanslag te bepalen kijkt de gemeente niet naar de hoeveelheid afval, maar naar de branche en grootte van het bedrijf of de vereniging. Sportverenigingen vallen voor het bedrijfsreinigingsrecht onder categorie C. Voor de grootte van de sportvereniging kijkt de gemeente naar de oppervlakte van het gebouw/de gebouwen in m2. Afhankelijk van deze oppervlakte betalen verenigingen tussen de € 435,20 en € 1.305,60 (tarief 2019) per jaar. 

Erkende afvalinzamelaar 

Verenigingen die een contract afsluiten met een erkende afvalinzamelaar hoeven geen bedrijfsreinigingsrecht te betalen. Afvalinzamelaars bepalen hun tarieven onder andere aan de hand van de hoeveelheid afval en de frequentie van het ophalen. Elke vereniging kan dus voor zichzelf de afweging maken of zij hun afval liever op laten halen door de gemeente (en dus bedrijfsreinigingsrecht betalen) of dat zij een contract afsluiten met een erkend afvalinzamelaar. 

Contact

Heb je vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven