Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Als verenigingsbestuur kun je niet alle taken en verantwoordelijkheden binnen je club op je nemen.  Het bestuur is er vooral om te besturen. Veel taken en verantwoordelijkheden worden dan ook vaak belegd bij diverse commissies: een sponsorcommissie of vrijwilligerscommissie bijvoorbeeld. Maar hoe zorg je er als bestuur voor dat een commissie de taken en verantwoordelijkheden uitvoert? En wie stuurt dit aan?

  • Maak voor de club een organigram van de organisatie, het bestuur en de commissies of onderdelen die je binnen je club hebt georganiseerd. Welke bestuurder is portefeuillehouder van welke onderdelen of commissies? Is het organigram evenredig verdeeld? Wat is er nog niet belegd bij een bestuurder en welke commissie of onderdeel mis je nog in de organisatie?

    Bespreek dit organigram in het bestuur en bepaal waar de organisatie nog onderdelen of commissies mist.

  • Wat is de taak van een commissie? En wat is het kader van de verantwoordelijkheden? Maak een overzichtsdocument van alle commissies die er zijn of die je nog wilt opstarten met een korte omschrijving waar deze volgens de bestuursleden in de basis verantwoordelijk voor zijn. Is de PR-commissie verantwoordelijk voor alle geschreven teksten binnen de club of zijn zij de personen die ervoor zorgen dat teksten op de platforms (website, sociales) komen? Is de kledingcommissie alleen verantwoordelijk voor bestellingen en beleid of ook voor uitgifte van nieuwe tenues aan de teams?

    Bespreek binnen je bestuur hoe jullie de taken en verantwoordelijkheden van de commissies voor je zien. 

  • Heeft elke commissie een kartrekker en voldoende commissieleden? Weet iedereen wat de rol is in de commissie?

    Bespreek met je bestuur hoe de personele bezetting van de commissies is. Start eventueel een wervingscampagne op voor openstaande posities.

  • Organiseer (bijvoorbeeld in het voorjaar) een commissieavond voor alle vrijwilligers. Geef hier als bestuur aan dat je de manier van werken met commissies wil toelichten en dat je voor het komende seizoen naar een jaarplan en budget per commissie wil toewerken. Maak er een leuke avond van met waardering voor het werk dat de commissies jou als bestuurder uit handen neemt. Een filmpje uit de Back2Basics collectie is altijd goed om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Vergeet vooral niet om elke commissie en de leden even voor te stellen aan de hele groep!

    Licht toe hoe je de commissies hebt gepositioneerd in het organigram, wie hun portefeuillehouder is en wat je in grote lijnen van een commissie verwacht. Hoe ziet de commissie dit zelf? Je kunt er ook voor kiezen om de diverse commissies op deze avond een aantal taken en verantwoordelijkheden te laten opstellen waarvan zij denken dat zij ervoor verantwoordelijk zijn. Vergelijk deze met wat het bestuur voor ogen heeft, waar zitten de overeenkomsten en verschillen? En welke afspraken maak je met elkaar hierover?

  • Vraag elke commissie om binnen twee maanden een eigen jaarplan en budget op te stellen. Wat hebben zij voor de uitvoering hiervan nodig van het bestuur en van de andere commissies. Stuur ook op samenwerking en afstemming van de plannen. Als de kledingcommissie op zoek gaat naar een nieuwe kledingleverancier heeft dit gevolgen voor de werkzaamheden van de financiële commissie, sponsorcommissie en wellicht de PR commissie. Verzamel de plannen en budgetten en bepaal of het haalbaar is om het uit te voeren. Je kunt er ook voor kiezen nog een avond te organiseren om de plannen aan de hele groep te presenteren en ook als bestuur een gezamenlijke klap op de plannen te geven.

  • Gedurende het seizoen is het van belang regelmatig een update op te vragen bij de commissies van de stand van zaken. De commissies hebben immers een mandaat gekregen van het bestuur om hun plan uit te gaan voeren en hebben zelf de regie daarop. Vanzelfsprekend houdt de portefeuillehouder contact met de commissie of het lukt en stimuleert of effent de wegen waar nodig is. De portefeuillehouder vanuit het bestuur kan periodiek een overleg inplannen met de commissie of je kunt in de bestuursvergadering een carrousel van commissies langs laten komen voor een update.

    Het principe van Plan – Do – Check – Act (PCDA, zie downloads) is een mooi systeem om deze commissiewerkwijze op te volgen. Dit is een methode waarmee je stap voor stap je werk, prestaties en organisatie beter kunt maken om zo continu te verbeteren.

  • Als bestuur is het vooral je taak om de commissies te stimuleren en te enthousiasmeren. Zij nemen immers je werk uit handen. Ook als een commissie soms een keuze maakt die je als bestuur graag anders had gezien, is het belangrijk om te weten waarom zij kiezen voor die optie. Als zij door het bestuur elke keer begrenst worden op dat wat zij doen, zullen ze snel de handdoek in de ring gooien en kun je het als bestuur alsnog zelf doen. Blijf dus in gesprek om de commissie te voeden met de visie van de club en luister naar hun oplossingen en accepteer dat die, binnen bepaalde mate, anders kunnen zijn dan de oplossingen van het bestuur. Autonomie en inzetten op het vergroten van het zelfoplossendvermogen zijn succesfactoren hierin.

    Je zult in de loop van het seizoen zien dat je bestuurstaken overzichtelijker worden doordat de commissies beter weten wat er van hen verwacht wordt. Je gaat dan echt (be)sturen!

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Bianca Post via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Ontvangt jouw vereniging ook met regelmaat aantrekkelijke aanbiedingen van diverse kledingleveranciers in de mailbox? En zie je door de bomen het bos niet meer? Als vereniging ontkom je er niet aan om eens in de zoveel jaar het contract met je kledingleverancier tegen het licht te houden. In dit artikel lees je een stappenplan om dit zorgvuldig aan te pakken.

  • Het aangaan van een nieuw kledingcontract is een besluit waar de hele vereniging iets mee te maken heeft. Draagvlak is daarom belangrijk! Een selectiespeler heeft vaak een andere mening over de kleding dan de ouders van een pupil. De trainer draagt vaak andere kledingstukken en heeft weer andere eisen dan een speler. De penningmeester wil vooral weten wat de kleding kost. En de sponsorcommissie ook zijn eigen ideeën. Welk merk past bij de club en wat is er nog meer uit de deal te halen? En welke uitstraling zoek je?

    Stel daarom een commissie samen met meerdere belanghebbenden. Zo creëer je draagvlak en kom je tot een goede en breed gedragen keuze. Zorg ook dat in deze commissie een brede expertise is vertegenwoordigd. Mensen die bijvoorbeeld beschikken over commercieel inzicht, financiële kennis, kennis van de club of gevoel voor mode en design.

    Let op! De taak van de commissie is afgebakend in opdracht en in tijd. Hierdoor kun je wellicht die vader of moeder of speler die als inkoper werkt betrekken bij het proces en zo weer nieuwe vrijwilligers aantrekken.

  • Welk merk past bij jouw vereniging? Welke uitstraling wil je hebben en welke kwaliteit kun je ook betalen? Het gaat hier om clubidentiteit versus merkidentiteit. Kies als commissie een aantal merken – niet te veel en niet te weinig – en ga daarmee aan de slag. De eerder genoemde e-mails kunnen je inspireren, maar de ervaring leert ook dat je tijdens een inkoopproces nog meer e-mails krijgt van de slimme accountmanagers die hun werk goed doen en de clubs in de gaten houden waarvan contracten aflopen.

  • Clubkleuren en tenues zijn belangrijk voor de herkenbaarheid en voor het clubgevoel; wij horen bij die vereniging! Leveranciers hebben hun eigen standaard kledinglijnen, die vaak bestaan uit basis kleuren en prints. Houd bij het kiezen van een nieuw merk dan ook rekening met het feit of ze jouw kleur of print wel aanbieden in hun assortiment.

    Het kan ook het moment zijn om als club te besluiten om te kiezen voor een uniek en eigen design, bijvoorbeeld vanwege een jubileum, een nieuwe koers, nieuwe uitstraling of fusie of jullie willen gewoon een shirt wat niemand anders heeft. Dan kun je kiezen voor een zogenaamd gesublimeerd tenue.

  • Je kunt een ledenraadpleging doen met de vraag waar het nieuwe tenue aan moet voldoen. Mag je bijvoorbeeld afwijken van bestaande kleuren (check hiervoor evt. ook het huishoudelijk reglement en de statuten, en vergeet de nieuwe kleur niet aan te melden bij de bond)? Welke print of vorm is wel of niet gewenst? Kies je voor lange of korte mouwen? Een leuk idee hierbij is om een wedstrijd uit te schrijven voor het nieuwe design. Zeker jeugdige leden komen dan met mooie opties.

    Deel de resultaten van de uitvraag bij je leden zodat je open en transparant bent over de uitkomsten. Deel daarna ook de binnengekomen designs op dezelfde wijze en laat de leden hun voorkeur uitspreken. Samen met de ontwerpers van het gekozen kledingmerk ga je later dit design verder verfijnen naar hun technische en praktische mogelijkheden.

    Neem voor dit proces ruim de tijd. Je wil dat iedereen de gelegenheid krijgt om zijn/haar mening te geven en je wil tijd en ruimte bieden voor het creatieve proces van een uniek design.

  • Om daadwerkelijk bij leveranciers een offerte op te vragen, bepaal je eerst wat je nodig hebt. Vragen die hierbij belangrijk zijn:

     

    • Hoeveel teams heeft jouw vereniging?
    • In welke leeftijdscategorieën spelen ze? En hoeveel spelers en trainers zijn er?
    • Wat draagt een speler of trainer graag?
    • Wat krijgen de selectiespelers en -trainers?
    • Wat doe je met kleding voor scheidsrechters, coaches en andere vrijwilligers?

     

    Maak hiervan een Excel-sheet waarin je een prijs per item opvraagt. Je wilt immers appels met appels vergelijken en niet met peren. Denk ook een eventuele ledengroei naar de toekomst.

    Stel vervolgens een aantrekkelijke pitch of openingsbrief op. Je zoekt immers naar een nieuwe partner voor de komende jaren die past bij jouw clubidentiteit, jouw normen en waarden en een partner die samen met jou de uitstraling van je club en zijn leden wil verbeteren. Vertel het verhaal van je club en vraag wat zij daarin kunnen betekenen! Geef hier ook aan of je van plan bent om een nieuw tenue te ontwerpen. Samen met het Excel-document kun je dit als offerte-uitvraag indienen bij de gekozen merken. Vergeet geen reactietermijn te benoemen. Zo kun je ook een tijdspad bepalen voor het vervolg.

  • Als de reactietermijn is verstreken kun je de offertes gaan vergelijken. Gebruik hiervoor weer het Excel-document. De verschillen zitten vaak in aantal contractjaren en sponsorbedragen per contract. Reken alles om naar een te vergelijken basis. Stel per leverancier puntsgewijs de voor- en nadelen op. Houd hierbij rekening met de uitgangspunten van de evaluatie. Voorbeelden hiervan:

     

    • Is de leverancier lokaal gevestigd of alleen online bereikbaar?
    • Zit er een retailer tussen?
    • Krijgen leden ook korting of geldt korting alleen bij bestellen via de vereniging?
    • Welke items worden er gesponsord, voor welke teams en wat kost het de club dan nog om de rest aan te schaffen?
    • Hoeveel jaar duurt het contract?
    • Wat zijn de bedrukkingskosten?

     

    Vaak kun je na deze vergelijking al twee leveranciers laten vallen. Met de overgebleven merken ga je verder in gesprek. Dit kan in een persoonlijk gesprek of eerst in een telefoongesprek. Je kijkt of er nog iets uit te halen is afhankelijk van wat jullie belangrijk vinden. Als je hier weer een voorstel op terugkrijgt, kun je overgaan op het vergelijken van de kwaliteit van de kleding. De meeste leveranciers sturen proefpakketten met verschillende kleding die gevoeld en gepast kan worden. Mocht er tussen twee merken financieel en praktisch weinig verschil zitten en de proefpakketten zijn ontvangen, organiseer dan een avond waar leden langs kunnen komen en de kleding kunnen voelen en passen en laat ze hun voorkeur uitspreken. In de kantine kun je zo laten zien waarmee je bezig bent. Het vergroot de betrokkenheid en voorkomt verrassingen op de algemene ledenvergadering (ALV).

  • Met de uitkomsten kun je een keuze maken voor een leverancier en het vervolgtraject bespreken. Het verder uitwerken van het design van het tenue komt hier weer aan bod. En er wordt een keuze gemaakt welke kledinglijn van de leverancier gekozen wordt en met welke kleur specificaties. De offerte wordt dan definitief gemaakt en de contracten worden opgesteld. Vergeet ook niet de ALV te informeren.

  • Tegelijkertijd gaat de kledingcommissie aan de slag met de maatinventarisatie, teamsponsoren en het plan om het omwisselen en uitreiken van de kleding soepel te organiseren.

    Als alles contractueel rond is, kan de bestelling gedaan worden en kan de productie worden opgestart. Houd er rekening mee dat gesublimeerde tenues vaak in andere landen in productie gaan. Daarom kan wel eens langer duren dan verwacht voordat je alle teams in nieuw tenue op de velden hebt staan.

    De lancering van het nieuwe tenue is een mooi persmoment, de PR-commissie kan een fotoshoot doen van de teams in nieuwe kleding en de nieuwe kledingleverancier goed bekend maken binnen de club door artikelen op de website en de socials. En het bestuur, die kan genieten van de mooie nieuwe en frisse uitstraling op de velden!

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Bianca Post via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Vrijwilligers. Als vereniging of scoutinggroep kun je niet zonder. Maar hoe lastig is het tegenwoordig om leden te vinden die iets willen doen voor de club?

In de workshop vrijwilligersbeleid, werving en behoud gaan we met jouw vereniging aan de slag! We geven handvatten om een goed vrijwilligersbeleid te voeren, waardoor het werven en behouden van vrijwilligers ook makkelijker wordt. Samen met andere bestuurders ga je over dit thema in gesprek en delen we goede voorbeelden en tips onder leiding van een ervaren workshopleider.

Informatie

  • Datum:  Maandag 6 november
  • Locatie: Green Stand, Olympiaweg 10
  • Tijdstip: 19.30 – 21.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur)

Aanmelden

Ben jij erbij? Aanmelden kan via deze link of door te klikken op de button in het informatiemenu. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Bianca Post via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Wat doen sportverenigingen aan ledenbinding- en behoud? Hoe werf je nieuwe vrijwilligers en hoe kan je huidige vrijwilligers (beter) waarderen? Bestuurders van verschillende Rotterdamse sportverenigingen met veel 55-plussers kwamen onlangs bij elkaar samen op een bijeenkomst van Rotterdam Sportsupport. De clubs wisselden ervaringen met elkaar uit en leerden van elkaars uitdagingen.

“Het is heel nuttig om met andere verenigingen in gesprek te gaan die dezelfde doelgroep hebben,” zegt Ruud Pauptit, voorzitter van jeu-de-boulesvereniging Les Francophiles. “Er is veel herkenning, we lopen vaak tegen dezelfde uitdagingen aan. Het helpt ons daarom ook om de zaken wat meer te relativeren omdat deze uitdagingen herkenbaar zijn. Bij sommige verenigingen zelfs groter. Wij hebben het samen eigenlijk al best goed voor elkaar.”

“Een leerpunt is dat we de vrijwilligerstaken kleiner maken,” vervolgt Pauptit. “Een lid geeft aan dat ze niets kan bijdragen aan vrijwilligerstaken, maar zij zorgt nu wel dat de planten iedere week water krijgen en ze leegt de kleine afvalbakjes op de tafels in de kantine. Hierdoor wordt een grotere taak als het schoonmaken van de kantine kleiner. Kortom, alle kleine beetjes helpen.”

Back2Basics

Grote indruk maakte de video van Back2Basics (zie onderstaande video) die ter inspiratie dient voor verenigingsbestuurders die werken aan hun vereniging. Zo ook op Theo Berkenbosch van BV Het Anker, die zich na het zien van de video nog meer realiseerde dat aandacht, waardering en contact leggen met leden en vrijwilligers belangrijk is voor het bewaken van de cultuur van zijn biljartclub.

Een voorbeeld: “Een lid was met gemopper weggelopen van een biljartmiddag en bleef een paar weken weg. Er zat duidelijk iets niet lekker. Door met deze persoon in gesprek te gaan, te luisteren en zijn verhaal aan te horen zijn ze weer nader tot elkaar gekomen en is hij weer elke week op de club te vinden. Later is er met nog met een ander lid contact opgenomen die was gestopt uit onvrede; ook hij voelde zich gehoord en gezien en is weer terug.”

Een aantal algemene tips over ledenwerving en -behoud 

  • Ervaring leert dat ongeveer 60% van de nieuwe leden via contacten van leden binnenkomt. De huidige leden zijn dus belangrijke ambassadeurs van de vereniging, want hun enthousiaste verhalen kunnen nieuwe leden aantrekken. Een extra gelegenheid kan zijn als je een speciaal toernooi organiseert, waarbij leden worden uitgenodigd om deel te nemen met een eigen team van vrienden, familie of buren.  
  • Check of het sportaanbod past bij de beoogde (nieuwe) doelgroep. Als je bijvoorbeeld meer 55-plussers wil werven die nog niet met pensioen zijn, is het aan te raden om activiteiten aan te bieden buiten werkuren. In de avond of het weekend bijvoorbeeld.  
  • Doe een scan van de omgeving. Welke andere verenigingen of aanbieders zitten in de wijk? Kun je aansluiting vinden bij een andere organisator van activiteiten voor jullie doelgroep? Is er bijvoorbeeld een volkstuinvereniging die je kunt benaderen voor een activiteit of waar je een poster kunt ophangen? 
  • Zorg dat er tijdens een open dag of inloopmoment voldoende vrijwilligers aanwezig zijn voor de instructie, maar ook voor een gastvrije ontvangst, kopje koffie en uitleg over de mogelijkheden binnen de vereniging. 
  • De vereniging is van alle leden. Laat als bestuur merken dat je een van de leden bent door mee te doen met activiteiten of bijvoorbeeld een informeel praatje te maken om interesse te tonen in wat leeft binnen de vereniging en de leden. 
  • Heb je al iemand die aandacht besteedt aan leden met lief & leed? Een kaartje of bloemetje vanuit de vereniging is altijd welkom! 

Algemene tips met betrekking tot vrijwilligers 

  • Maak zichtbaar wat vrijwilligers doen en wie de vrijwilligers zijn. Zet mensen in het zonnetje met een interview over waarom zij iets doen voor de club en wat de motivatie is achter het vrijwilligerswerk. 
  • Maak zichtbaar wat er gebeurt als zaken binnen de vereniging niet worden gedaan. Veel taken en werkzaamheden zijn voor een gemiddelde lid onzichtbaar totdat het zichtbaar wordt gemaakt.  
  • Heb begrip voor leden die op hun leeftijd weinig tot niets kunnen bijdragen als vrijwilliger aan de vereniging; wees dankbaar met wat zij wél kunnen. Een cake bakken voor de speelmiddag is ook een bijdrage leveren. 
  • Waardeer je vrijwilligers: door een schouderklopje, te zien en benoemen wat ze doen of gedaan hebben. Organiseer één per jaar een bedankmomentje voor vrijwilligers. 
  • Werk met een waarderingsprincipe van lintjes, erelidmaatschap, lid van verdienste, vrijwilliger van de maand/het jaar etc. 
  • Een lief & leed-commissie/persoon is voor seniorenverenigingen een belangrijke bindingsfactor met leden en vrijwilligers. 
  • Zorg voor kleine en behapbare taken, besteed uit wat kan en houd in eigen beheer wat moet. 
  • Bepaal wat need-to-do (nodig is om te doen, red.) is en wat nice-to-do (leuk is om te doen, red.) is. 
  • Zorg voor een warm welkom van leden, bouw een relatie op met nieuwe leden door ook te vragen hoe hun situatie is en wat hun achtergrond is. Vraag later om hulp bij een klein taakje, en ga daaruit verder opbouwen en toewerken naar vrijwilligerstaken. 
  • Meer weten? Kijk ook eens op onze website voor artikelen over vrijwilligers

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Financiële tekorten, een gebrek aan vrijwilligers en teruglopende ledenaantallen. Ruim een jaar geleden zag de situatie van ROV Eureka er niet rooskleurig uit. Er werd zelfs getwijfeld over het voorbestaan van de Rotterdamse korfbalvereniging. Drie ledenvergaderingen en vijftien nieuwe vrijwilligers verder is de vereniging weer opgebloeid. Dit is het verhaal.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: nee, nog lang niet alles loopt vlekkeloos. Op een bepaald niveau is de situatie zelfs nog steeds zorgelijk, stelt algemeen bestuurslid Kas Tolenaar. Maar in vergelijking met een jaar geleden, toen ROV Eureka op de rand van de afgrond stond, bloeit de vereniging weer. “Er zijn grote stappen gezet. We zijn een stuk optimistischer en dat stralen we ook uit.”

‘Rug tegen de muur’     

Terug naar de september 2022, het omslagpunt. Door sterk stijgende energieprijzen dreigt ROV Eureka financieel verder in het nauw te komen, terwijl onder het oppervlak al langere tijd problemen zijn: een tekort aan vrijwilligers, een te klein bestuur en teruglopende ledenaantallen. Tolenaar: “Dat was het punt dat we beseften: dit kan niet meer verder zo. Dat hebben we toen voor het eerst ook hardop tegen elkaar uitgesproken tijdens een bestuursvergadering.  Confronterend en pijnlijk, maar tegelijkertijd nodig konden we niet anders. We stonden echt met onze rug tegen de muur.”

Foto: Conny Mooldijk.

Het bestuur schakelde de hulp in van o.a. Rotterdam Sportsupport. Toen is er een buitengewone algemene ledenvergadering (ALV) georganiseerd. Deze had een veel hogere opkomst dan ALV’s in voorgaande jaren. “In de uitnodiging hadden we bewust gezegd dat we het wilde hebben over de toekomst van de vereniging, dus we wisten ook niet precies wat we van de opkomst konden verwachten,” zegt Tolenaar. “In deze vergadering hebben twee bestuurders en een vrijwilliger de zorgen en problemen gedeeld met de leden. Ze vertelden wat ze allemaal voor de vereniging doen, de tijd die het ze kost, de zorgen die ze hebben en dat de situatie niet meer houdbaar was. Dat maakte indruk. Een enkeling wist wel dat het niet goed ging, maar voor veel leden was deze mededeling nieuw. Deze avond daalde het besef wel in dat het echt twee voor twaalf was. Het was een emotionele avond en tegelijkertijd heel fijn dat we onze problemen konden delen. Het verhaal kwam echt binnen.”

Stoppen, doorgaan of fuseren?  

Een paar maanden later werd een tweede ledenavond georganiseerd om de nieuwe koers te bepalen. Tijdens deze door Rotterdam Sportsupport begeleide avond met een soortgelijke opkomst als de eerste vergadering, werden de scenario’s besproken: stoppen, doorgaan of fuseren. Tolenaar: “Bij al deze scenario’s hebben we ook de gevolgen geschetst voor de vereniging en de leden zelf. Een grote meerderheid wilde gelukkig doorgaan, zo bleek aan het einde van de avond nadat we alles goed besproken hadden. En niet onbelangrijk: er waren vijftien tot twintig nieuwe vrijwilligers opgestaan. Een paar weken later hebben we nog een derde avond georganiseerd om het vrijwilligerswerk in te vullen. De één ging in de activiteitencommissie, de ander in de sponsorcommissie of in de onderhoudsploeg. De leden zetten hun schouders eronder, blijven weer wat langer hangen in de kantine. Dat is heel fijn om te zien. We zijn er nog lang niet, we hebben nog een lange weg te gaan. Maar de nieuwe energie die weer door de club gaat, doet me heel goed.”

“Deze avond daalde het besef wel in dat het echt twee voor twaalf was. Het was een emotionele avond en tegelijkertijd heel fijn dat we onze problemen konden delen. Het verhaal kwam echt binnen.”

Kas Tolenaar (algemeen bestuurslid)

Hulp

Heeft Tolenaar nog tips voor andere verenigingen in soortgelijke situaties? “Vraag om hulp! Aan gemeentelijke instanties, zoals Rotterdam Sportsupport, de bonden én de eigen leden. Mijn ervaring is dat bestuurders het vaak als een persoonlijk falen zien als het slecht gaat met de club. Dat klopt bijna nooit. Er zijn veel invloeden van buitenaf waar je geen controle over hebt. Stap hier overheen, hoe moeilijk dat ook is, en vraag hulp als je het echt niet meer weet.”  

“Zorg daarnaast ook dat je eerlijk en transparant bent over de uitdagingen waarvoor je staat,” vervolgt hij. “De mensen zijn met een reden lid geworden van je vereniging; omdat ze het een leuke plek vinden of omdat ze er graag met plezier sporten. Daar willen ze stiekem wel wat voor terug doen, maar dan moet je ze wel vragen. En eerlijk zijn over de situatie.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Het Oranje Fonds organiseert op 10 en 11 maart 2023, samen met duizenden sociaalmaatschappelijke organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen!

De grootste vrijwilligersactie in Nederland, waar naar schatting meer dan 350.000 Nederlanders aan meedoen, wordt ook georganiseerd in Rotterdam. Inmiddels zijn er al vele Rotterdamse klussen aangemeld. Denk hierbij aan boten te water laten, hemelwaterafvoeren repareren, zand storten, bomen snoeien, vloeren verven en nog heel veel meer!

Vrijwilligerswerk

Zowel sportverenigingen, als speeltuinen, scoutinggroepen en de zeekadetten hebben hun klussen al aangemeld op de site van NLdoet. Op deze manier maken zij bekend waar zij extra handjes voor kunnen gebruiken, want een vereniging draait natuurlijk niet vanzelf. En zeker bij clubs met eigen accommodaties liggen altijd grote en kleine klusjes te wachten op handige handen.

Met NLdoet wil het Oranje Fonds alle Nederlanders op een laagdrempelige manier kennis laten maken met vrijwilligerswerk. Door een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken ervaren mensen hoe leuk het is om iets voor een ander te doen. Ervaring leert dat mensen zich door deelname aan NLdoet vaker per jaar inzetten als vrijwilliger. Voor Rotterdamse verenigingen dus hét moment om meer vrijwilligers te werven!

(Activiteit) aanmelden

Vrijwilligers die graag in actie komen en de Rotterdamse verenigingen willen ondersteunen tijdens NLdoet, kunnen terecht op de website voor meer informatie. Heeft jullie vereniging of groep een leuke activiteit voor NLdoet? Meld dit dan ook aan op de website van NLdoet en maak er een mooie dag van met vele nieuwe gezichten!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Hoe kom je als vereniging aan nieuwe mensen die al die leuke maar soms ook minder leuke klussen binnen jouw vereniging willen doen? In deze tekst lees je stapsgewijs hoe je vrijwilligers kunt werven voor jouw vereniging. 

1. Vacature publiceren

Zoals vermeld in dit artikel is een goede en aantrekkelijke omschrijving van de vacature een belangrijke eerste stap. Publiceer deze oproep zoveel mogelijk binnen de club: via de nieuwsbrief, website, social media, schermen in het clubhuis en/of de WhatsApp-groepen. Je ontvang hier waarschijnlijk geen tientallen reacties op, maar wat je hiermee wel wil bereiken is dat mensen erover gaan praten. Of je start zelf een gesprek. Een voorbeeld:

“Heb je die vacature al gezien? Wie zou daar geschikt voor zijn volgens jou? Weet jij toevallig of een ouder van een speler zoiets doet voor zijn/haar werk? En die speler uit senioren team Y is die niet net gestart met een studie die past bij deze vacature?”

2. Voorselectie maken

Nadat de vacature is gepubliceerd, maak je een voorselectie van alle potentiële kandidaten. Dit kunnen mensen zijn die zelf hebben gereageerd op de vacature of mensen waarvan je zelf denkt dat ze geschikt zijn voor deze functie.


3. Gesprek starten

Bepaal vervolgens wie met welke kandidaat van de voorselectie in gesprek gaat. Houd hierbij voor ogen hoe je zelf ooit bent gestart met jouw vrijwilligerswerk binnen. Door wie ben jij gevraagd? En wat was jouw motivatie toen? Waarschijnlijk omdat je een binding voelde met die persoon, je wilde graag iets voor of met hem of haar doen, want je wilde in eerste instantie helpen binnen de vereniging.

4. Zoek de juiste combinatie

Kies voor het voeren van deze gesprekken mensen die een natuurlijke klik hebben met de kandidaat. Personen binnen de club die vanuit een menselijke relatie kunnen overbrengen wat jullie zoeken en waarom deze kandidaat geschikt is. Iemand die tegelijkertijd ook creatief omgaat als blijkt dat iemand niet direct voldoet aan de wensen. Een persoon die dus in staat is om die mensen over te halen om te beginnen met een kleine klus of deeltaak.

5. Werk aan de relatie

Bij het werven van vrijwilligers staat de relatie met de ouders/verzorgers of (senioren)leden. Werk eerst aan die relatie, ga niet altijd direct op je doel af. Een voorbeeld:  

Het opbouwen van deze relaties met je leden en hun/verzorgers ouders veel tijd. Tijd die je wellicht moet besteden aan de directe uitdagingen binnen de club. Realiseer je echter dat je niet aan nieuwe vrijwilligers komt door zelf deze taken te blijven uitvoeren. Investeer daarom in de relatie met je leden en hun ouders/verzorgers. Je zal uiteindelijk merken dat het makkelijker wordt om hen te vragen voor een taak of functie.

Wil je meer weten over het betrekken van ouders/verzorgers binnen jouw vereniging? Lees dan hier alles over ouderbetrokkenheid.

Contact

Wil je meer weten over dit thema? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Bianca Post via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!



Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Je bent op zoek naar een vrijwilliger voor een leuke klus bij jouw vereniging. Maar hoe maak je duidelijk wat je zoekt en wat je van iemand verwacht? En niet te vergeten, wat kan en mag een vrijwilliger van jouw vereniging of van jou als bestuurder verwachten? Lees hieronder de tips!

Functieprofiel

Herkenbaar? Een grote lap tekst met daarin vooral vaak de woorden ‘moeten’ en ‘verwachten’. Een opsomming van taken en verantwoordelijkheden en weinig enthousiasmerende woorden. Als het tegenzit hangt deze vacature op het mededelingenbord in de kantine. Niet echt de manier om als mogelijke vrijwilliger enthousiast te worden om iets te willen doen voor je vereniging of die van je kinderen.

Als je gaat zoeken via de sportbond of via NOC*NSF kom je zeker goede handboeken tegen waarin complete organisaties, inclusief bijbehorende functieprofielen uitgewerkt staan. Dit is een voorbeeld van de KNVB. Allemaal beschrijven ze de functie, maar je kunt je afvragen of je iemand vindt die zich hieraan wil binden.

Gebruik deze teksten dan ook bij voorkeur niet in de werving, maar zorg er wel voor dat ze binnen je vereniging vastliggen zodat wel duidelijk is welke verantwoordelijkheden er afgesproken zijn.

Werven

Als je start met werven, let dan op de onderstaande punten. Een vacaturetekst, of liever gezegd een goede rolbeschrijving, voldoet aan een aantal voorwaarden:

  • Houd je tekst kort, krachtig en energiek;
  • Zoek, als het kan, naar een persoonlijke toon;
  • Vertel in een ‘verhaalvorm’ wat jouw vereniging zoekt, met een korte omschrijving;
  • Geef aan hoeveel tijd de klus kost;
  • Maak duidelijk wat de verwachtingen zijn;
  • En vergeet niet te melden wat het je als vrijwilliger oplevert.

Hieronder vind je een aantal creatieve voorbeelden van verenigingen met gepubliceerde vacatures:

  1. DESZ
  2. Nieuw Westland
  3. VOC Rotterdam
  4. Scouting Hillegersberg

Doelgroep

Stel, je zoekt als vereniging een trainer voor een bepaald team; wat is er aantrekkelijker dan die bewuste doelgroep een rol te laten spelen in je vacaturetekst? Bijvoorbeeld door een leuke foto, een quote of misschien wel een tof filmpje.

Als je eenmaal een aantrekkelijke vacaturetekst hebt – en je hebt deze binnen je vereniging gecommuniceerd via de website, social media en de diverse WhatsApp-groepen, dan is het helaas geen kwestie van afwachten op de tientallen reacties die binnenstromen. Het echte werven van vrijwilligers begint namelijk nu pas. Lees daarover meer in onze andere artikelen!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

In Rotterdam zijn ruim 75.000 mensen lid van een vereniging. De sportverenigingen leveren een grote bijdrage aan de leefbaarheid van de stad. Vrijwilligers maken voor deze clubs en hun leden het verschil. Maar hoe richt je als club het ‘nieuwe’ vrijwilligerswerk in, zodat deze verenigingen vitaal én toekomstbestendig blijven? “Het werk opknippen,” aldus Ron Stieding, expertadviseur Vrijwilligers bij Rotterdam Sportsupport.

Uit een recent onderzoek van professor Lucas Meijs (Erasmus Universiteit) blijkt dat Nederlanders nog steeds bezield en bereid zijn om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Onder de leden van de sportvereniging is een enorme potentiële vrijwillige energie. Toch geven veel verenigingsbestuurders aan te kampen met een vrijwilligerstekort.

Vrijwilligersmanagement

Een ruime meerderheid van 59% van de bestuurders in Nederland geeft aan dat ze nog op zoek zijn naar meer vrijwilligers. Dit is op zich helemaal niet zo gek, want slechts 5% van de sportverenigingen heeft een uitgeschreven strategie voor de werving van vrijwilligers. Ook heeft maar 6% van de sportverenigingen een vrijwilliger of betaalde kracht die specifiek verantwoordelijk is voor vrijwilligersmanagement. Daarnaast informeren sportverenigingen leden en hun ouders zeer beperkt (slechts 35% en respectievelijk 24%) over de verwachting om bij te dragen aan de vereniging door middel van vrijwilligerswerk (Mulier Instituut, 2018). Kort door de bocht: is er geen plan, geen aandacht, geen mankracht en ook vergeten we leden en ouders van jeugdleden te informeren.

Generatie X, Y en Z

Als we even een stapje terug doen en naar de basis gaan is de traditionele sportvereniging georganiseerd voor en door leden. Dat betekent simpelweg dat het vrijwilligerskapitaal gelijk is aan het aantal leden. Op dit moment bestaan de leden uit de generaties X, Y en Z: 

  • Generatie X: Leden in de leeftijd van 42-60 jaar. Het langst aanwezig in de sportvereniging en goed vertegenwoordigd als vrijwilligers. Er is sprake van vergijzing in het vrijwilligerswerk, met  47% van de bestuurders uit de Generatie X.
  • Generatie Y: Leden in de leeftijd van 22-42 jaar. Als leden en ouders van jeugdleden veruit het sterkst vertegenwoordigd in de sportvereniging. Ondervertegenwoordigd in het doen van vrijwilligerswerk binnen de sportvereniging. Gigantisch potentieel aan vrijwilligers! 
  • Generatie Z: Leden in de leeftijd van 15-21 jaar. Voornamelijk aanwezig binnen de sportvereniging als actieve sporter. Willen de wereld een stukje beter maken en zich graag maatschappelijk inzetten.  

Op dit moment is generatie X oververtegenwoordigd in het doen van vrijwilligerswerk. Deze generatie kent veel ‘supervrijwilligers’: vrijwilligers die ontzettend veel taken op zich nemen. Hoe meer vrijwilligerswerk deze generatie doet, hoe meer het kan afschrikken voor andere generaties. De sportvereniging is al honderd jaar traditioneel georganiseerd en heeft zich qua organisatie en vrijwilligers nog te weinig aangepast aan de huidige tijd. Tijd om eens kritisch naar de huidige manier van organiseren te kijken en samen te ontdekken hoe we de andere generaties ook een bijdrage kunnen laten leveren aan onze sportvereniging.

“Het overheersende beeld over vrijwilligerswerk binnen generatie Y is dat het veel tijd en energie kost en weinig oplevert.

Ron Stieding

De generatie Y is in aantallen veruit het sterkst vertegenwoordigd als leden en ouders van jeugdleden, maar ondervertegenwoordigd in het doen van vrijwilligerswerk. Terwijl deze groep echt wel bereid is om iets te doen voor de vereniging, maar wel onder bepaalde voorwaarden (zie onderstaande tabel): 

In de generatie Z zit een enorme potentie als we ze informeren en opleiden tot vrijwilliger. Nu doet gen X alles, maar wat gebeurt er als deze leden straks stoppen met doen van vrijwilligerswerk wie neemt het straks over? 

Als onze ambitie is dat we een toekomstbestendige sportvereniging willen zijn, waarin iedereen mee kan doen, dan kunnen we de volgende conclusie trekken:


Vrijwilligerswerk opknippen

Volgens Ron Stieding, expertadviseur Vrijwilligers bij Rotterdam Sportsupport, is de huidige manier van organiseren niet meer passend bij deze tijd. “De traditionele hiërarchische structuur met bestuur en vaste commissies geeft vrijwilligerswerk een zwaar en tijdrovend imago. Dit wordt versterkt doordat het werk is ingericht op rollen en functies voor langere tijd. De vele vergaderingen halen ook nog eens de energie uit de samenwerking en hierdoor wordt vrijwilligerswerk, met name door generaties Y en Z, als ‘niet leuk’ ervaren.

En daarom moeten we vrijwilligerswerk opknippen, stelt Stieding. “Het zit nu vast in grote rollen, vooraf ingestelde functies en uitgebreide beschrijvingen. Door het werk van de bestaande functies op te knippen in activiteiten ontstaan er duidelijke en overzichtelijke taken. Bied deze klussen persoonsgericht aan, passend bij ieders talenten en affiniteit.”

Wil je ondersteuning bij het maken van een plan, het anders organiseren van vrijwilligerswerk of het opknippen van werk op jullie sportvereniging? Neem dan contact op met jouw gebiedscoördinator bij Rotterdam Sportsupport of via info@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-2429315. Ook hebben we een podcast ‘zo bind je vrijwilligers’.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

Welke clubvrijwilliger verdient volgens jou een Koninklijk lintje of een gemeentelijke onderscheiding? Burgemeester Ahmed Aboutaleb roept Rotterdammers op om vrijwilligers binnen hun verenging of stichting voor te dragen voor een Koninklijk of gemeentelijke onderscheiding.

“Het is geweldig dat er in Rotterdam zoveel sportverenigingen actief zijn,” aldus Aboutaleb. “En dat kan alleen door de fantastische inzet van al die vrijwilligers. U kent ze vast binnen uw vereniging, club of stichting. Ik wil graag onderstrepen hoe belangrijk hun werk is voor de club en voor de stad en ik roep u op om mensen die al jaren actief zijn, voor te dragen voor een Koninklijk lintje of een gemeentelijke onderscheiding. Ze verdienen het!”

Mogelijkheden

Nel van der Kolk kan je precies vertellen wat de mogelijkheden zijn. De adviseur Externe Relaties, Kabinet & Protocol van de gemeente Rotterdam is te bereiken via onderscheidingen@rotterdam.nl en 06 10 90 78 24.

In het zonnetje

De stad telt maar liefst 170.000 vrijwilligers. Velen maken zich verdienstelijk bij een sportvereniging. Zonder hun onbaatzuchtige inspanningen zou sport onmogelijk zijn. Het is dan ook belangrijk dat verenigingen weten welke weg ze kunnen bewandelen om vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Met Van der Kolk kun je bijvoorbeeld bespreken of bijvoorbeeld die trouwe barmedewerker, clubscheidsrechter, trainer, penningmeester of andere gewaardeerde vrijwilliger een onderscheiding kan krijgen en, zo ja, welke. Van der Kolk vertelt je ook wat de procedure is.

Meer weten? Informatie over Koninklijke onderscheidingen vind je hier en over gemeentelijke onderscheidingen hier. Let op: nomineren voor de Koninklijke onderscheidingen kan tot 1 juli. Wees er dus snel bij!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Vrijwilligers, als vereniging kun je niet zonder! Altijd in touw, betrokken, enthousiast en gemerkt en ongemerkt wordt er ontzettend veel werk verzet door deze groep binnen jouw vereniging. De één doet dit een uurtje per week, de ander is dagelijks aanwezig op het sportcomplex. Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Dit is bij uitstek de gelegenheid om de vrijwilligers van jouw vereniging in het zonnetje te zetten.

Eén ding hebben vrijwilligers gemeen: ze steken vrije tijd, energie en hun kennis en kunde in jouw vereniging! En natuurlijk geef je ze regelmatig een schouderklopje, een compliment of een kop koffie. Als bestuurders is het dus van groot belang om deze inzet te zien en dit ook op z’n tijd te waarderen en te belonen. Goede, gemotiveerde vrijwilligers wil je immers niet verliezen. Er wordt niet voor niets steeds vaker benadrukt dat goed beleid ter behoud van vrijwilligers misschien wel belangrijker is dan werving. Maar hoe doe je dat dan goed, vrijwilligers behouden? Door ze in ieder geval te waarderen!

Een aantal tips op een rij

  1. Stuur alle vrijwilligers een kaartje op 7 december met een oprechte waarderingstekst namens de club.
  2. Organiseer aan het eind van het seizoen exclusief voor de vrijwilligers een heerlijke barbecue, picknick, stamppotbuffet of andere maaltijd. De bestuursleden bereiden het eten en bedienen de vrijwilligers.
  3. Organiseer een vrijwilligersavond met persoonlijke huldigingen voor bijvoorbeeld de beste trainer of de beste scheidsrechter. Laat speciale prijzen maken en reik deze uit. Laat clubleden vrijwilligers nomineren. En vergeet ook de partners van vrijwilligers niet uit te nodigen. Zij maken de vrijwillige inzet vaak mede mogelijk.
  4. Maak deelname aan kadertraining/scholing mogelijk of organiseer thema-avonden over actuele onderwerpen. Hiermee laat je zien dat je investeert in de (persoonlijke) ontwikkeling van vrijwilligers.
  5. Geef je vrijwilligers een leuk pakket, bijvoorbeeld een soep- of oliebollenpakket. Of stuur een kaartje met een lekkernij op hun verjaardag.
  6. Voer op de website of sociale media de rubriek ‘Vrijwilliger van de maand’ in, met daarbij uiteraard een foto van de vrijwilliger. Dit is een leuke manier om het – vaak verborgen – werk van vrijwilligers zichtbaar te maken en daarvoor waardering te tonen. Na twaalf maanden heb je twaalf kandidaten voor de titel ‘Vrijwilliger van het Jaar’. Leden kunnen (online) stemmen op hun favoriet en de uitreiking kan plaatsvinden tijdens een jaarlijks event.
  7. Geef een cadeaubon van een sponsor of lokale ondernemer.
  8. Gepersonaliseerde cadeautjes: een handdoek met clublogo, een chocoladereep met naam, een Kanjerkoek of iets wat past bij de werkzaamheden die ze doen voor jouw vereniging.
  9. Regel een avondje uit naar de bioscoop en huur de hele zaal af voor alle vrijwilligers van jouw club.
  10. Vraag een lintje aan, een waarderingsteken van de bond of maak iemand Erelid of Lid van Verdienste en maak daar een mooie happening van.

Meer weten?

Wil je meer vrijwilligers vinden en binden aan jouw club? Of wil je meer weten over het waarderen van vrijwilligers? Neem dan contact op met Bianca Post, onze expertconsulent vrijwilligers, via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Vrijwilligers zijn voor een sportvereniging van onschatbare waarde. Zij bepalen mede het succes van de club en zorgen dat de vereniging draait: ze staan achter de bar, voeren bestuurs- en commissietaken uit of trainen en begeleiden de sporters. Voor veel sportverenigingen is het één van de grootste uitdagingen: het werven (en behouden) van vrijwilligers. Hoe zorg je dat alle taken binnen de club vervuld worden? Hoe maak je je leden warm voor vrijwilligerswerk? En die ouders/verzorgers, hoe betrek je ook hen bij de club van hun kinderen? En hoe organiseer je dat vrijwilligerswerk binnen de club?  

Op woensdag 5 oktober organiseert Rotterdam Sportsupport een digitaal vragenuurtje voor Rotterdamse sportverenigingen die op zoek zijn naar meer vrijwilligers en met onze tips en tricks aan de slag willen gaan. De verenigingsconsulenten van Rotterdam Sportsupport beantwoorden deze avond al jouw vragen en bieden je de ruimte om met andere sportclubs ervaringen uit te wisselen. Ook ondersteunen wij, waar nodig, jouw club verder in deze uitdagingen.

Aanmelden

Ben jij erbij? Aanmelden voor dit vragenuurtje kan via deze link of door te klikken op de button in het informatiemenu. Heb je nog vragen over deze avond? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Bianca Post via b.post@rotterdamsportsupport.nl of Carmen Barranco op c.barranco@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-2429315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Voor veel sportverenigingen is het één van de grootste uitdagingen: het werven (en behouden) van vrijwilligers. Maar hoe maak je je leden warm voor vrijwilligerswerk? Om verenigingen hierbij te ondersteunen, bundelen Zorgzaam010 en Rotterdam Sportsupport de krachten met de gezamenlijke campagne ‘Verenigen doe je samen’. Ook jouw vereniging kan meedoen.

Bijna elke sportvereniging staat te springen om vrijwilligers. Extra handjes zijn nodig om ervoor te zorgen de vereniging draaiende blijft. Van barmedewerkers en trainers tot bestuurders en scheidsrechters: ze zijn allemaal onmisbaar. Dat begrijpen Zorgzaam010 (voorheen Rotterdammersvoorelkaar) en Rotterdam Sportsupport maar al te goed.

Maand van de sport

De maand april staat bij Zorgzaam010 in het teken van sport. In samenwerking met Rotterdam Sportsupport gaan we Rotterdammers massaal activeren en inspireren om zich actief in te zetten voor een sportvereniging of kennis te laten maken met een Rotterdamse sportvereniging.
      Bianca Post, verenigingsconsulent Vrijwilligers bij Rotterdam Sportsupport: “Met deze sportieve campagne willen we verenigingen ondersteunen met het activeren van vrijwilligers binnen de eigen vereniging. Vrijwilligerswerk is nog steeds van deze tijd. Wij geloven dat leden nog steeds bereid zijn om iets voor hun eigen vereniging te doen, mits het passend is. Met deze campagne helpen we clubs om leden op de juiste manier warm te krijgen om een steentje bij te dragen.”

Wat kan jouw vereniging doen?

  • Download de digitale toolkit (onderaan de pagina). Deze bestaat uit social media posts, voorbeeldteksten, flyers en posters en deel dit op jouw clubkanalen.
  • Zorgzaam010 en Rotterdam Sportsupport hebben ook fysieke posters, flyers en bierviltjes ontwikkeld die je binnen je eigen vereniging kunt verspreide. Dit promotiemateriaal kun je opvragen bij Rotterdam Sportsupport via b.post@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 010 24 29 315.  
  • Zorg ervoor dat de vacatures binnen jouw vereniging ook te vinden zijn op Zorgzaam010.nl. Jouw vacature wordt dan actief uitgezet onder de community van 8.000 vrijwilligers in Rotterdam op het platform. 

Toolkit

In deze handige toolkit vind je de juiste tools om vrijwilligers voor jouw vereniging te werven. De toolkit bestaat uit leuke social media posts, voorbeeldteksten, flyers en posters om te gebruiken voor jouw club of vereniging. Klik op de onderstaande links om het promotiemateriaal te downloaden:< Download hier de toolkit voor sportverenigingen >

Vragen?

Wil jouw vereniging ook meedoen of heb je vragen over deze campagne? Laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar b.post@rotterdamsportsupport.nl of te bellen naar 010 24 29 315. We helpe je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

Vrijwilligers, jouw vereniging kan niet zonder! Maar hoe vind en vooral hoe bind je die vrijwilligers aan jouw club? Hoe krijg je jouw leden zover dat ze graag iets voor hun club willen betekenen? Het begint bij de organisatie van jouw vereniging en bij jou als bestuurder!

De komende maanden organiseert Rotterdam Sportsupport een aantal sessies gericht op de onlosmakelijk met elkaar verbonden thema’s organisatie en vrijwilligers. Tijdens diverse inspiratiesessies, mede georganiseerd door NOC*NSF, nemen we jullie als bestuurders mee in de aansturing en organisatie van jouw club in het algemeen en welke relatie daar ligt voor het vinden en behouden van vrijwilligers.

De inspiratiesessie ‘Is jouw club klaar voor de toekomst?’ vindt plaats op:

  • Datum:                 Donderdag 7 april
  • Tijd:                      20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur)
  • Locatie:                Kantoor Rotterdam Sportsupport | Olympiaweg 10 (derde etage)

Hoe ziet jouw club er over tien jaar uit? Wat zijn de valkuilen en waar liggen de kansen? Welke ambities heb je voor jouw vereniging en hoe realiseer je deze? En welke mensen heb je daarvoor nodig? We dromen graag over de toekomst, maar het liefst maken we van die dromen werkelijkheid.

Tijdens deze sessie word je meegenomen en geïnspireerd om zelf verder aan de slag te gaan. Het DNA van de club, de visie op de gouden driehoek ‘sportaanbod – accommodatie – kader’ en het inspelen op maatschappelijke veranderingen staan daarbij centraal. Verder:

  • Bespreken we mogelijke valkuilen en kansen van jouw vereniging;
  • Leer je hoe je continuïteit van de club kunt waarborgen en daarmee een gezonde toekomst creëert;
  • Is er ruimte om met de andere bestuurders te netwerken en tips en good practices met elkaar uit te wisselen onder leiding van de expertconsulenten op deze thema’s.

De inspiratiesessie ‘Modern Besturen’ vindt plaats op:

  • Datum:                         Donderdag 12 mei
  • Tijd:                             20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19:45 uur)
  • Locatie:                       Kantoor Rotterdam Sportsupport | Olympiaweg 10 (derde etage)

Staan jullie als bestuur stil bij de veranderde omgeving, bij kansen of bedreigingen voor je club? Hoe gaat het met het reilen en zeilen van de vereniging én met de toekomstbestendigheid? Hoe ga je als bestuur om met zaken als leiderschap, optimale samenstelling van de organisatie, het uitnodigen van nieuwe bestuursleden en positieve positionering? Tijdens deze inspiratiesessie:

  • Leer je kansen signaleren om jouw bestuur te versterken;
  • Leer je wat leiderschap en visie binnen een vereniging betekenen;
  • Word je geïnspireerd om verder met het thema aan de slag te gaan;
  • Is er ruimte om met de andere bestuurders te netwerken en tips en best practices met elkaar uit te wisselen onder leiding van de expertconsulenten op deze thema’s.

Aanmelden

Als bestuurder kun je aan deelnemen aan een losse sessie of het gehele traject volgen. Aanmelden kan via dit formulier of door te klikken op de button in het informatiemenu. Stimuleer binnen de vereniging vooral meerdere personen om zich in te schrijven. Op die manier wordt de opgedane kennis binnen de vereniging beter geborgd.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Bianca Post-van der Hoek via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

* Later dit jaar organiseren we ook nog inspiratiesessies over de ‘Vier inzichten over bestuurders’ en ‘Vrijwilligersmanagement (inclusief online module). Houd hiervoor onze website in de gaten.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

In een reeks columns delen vloggers Romy & Steef hun praktijkervaringen. Deze keer: Steef over de erfenis van sportverenigingen en hoe je als
train(st)ers hiermee kunt omgaan, geïnspireerd op het boek Legacy van James Kerr.

Beluister hier de column:

Of lees hier de column:

“De coronaperiode heb ik voornamelijk gebruikt om mijzelf verder te ontwikkelen door webinars te bekijken en sportboeken te lezen. Ik vraag van mijn team dat zij elke dag ontwikkelen, mede doordat ik dat zelf ook doe. Eén van de boeken die ik onlangs heb gelezen is Legacy (vertaald: erfenis) van schrijver James Kerr. Een Engelstalig boek over de All Blacks, de nationale rugbyploeg van Nieuw-Zeeland. Een absolute aanrader. Het boek bevat ook veel leerzame passages voor onze Rotterdamse sportwereld.

In veel sporttakken zie je momenteel een verplaatsing van spelers/speelsters en train(st)ers naar andere verenigingen, in de zoektocht naar een beter passende sportomgeving. Maar passen deze mensen wel bij de nieuwe vereniging? En past de verenging wel bij hen?

“De mensen die graag onderdeel willen worden, zullen zich bewust moeten worden van de cultuur en identiteit van de vereniging. Dat geldt óók voor trainers.”

– Stephan Vos –

Nederland heeft een uniek verenigingsleven waar we met elkaar trots op mogen zijn. De sportvereniging is een kleine samenleving met een eigen identiteit en cultuur. Deze is mede gevormd door de geschiedenis en vertaald naar onder meer het logo op het shirt met de bijpassende clubkleuren, maar ook naar de manier waarop men zich gedraagt binnen de vereniging. De cultuur en identiteit worden doorgegeven, vaak van generatie op generatie. Dit is een erfenis van de vrijwilligers die de vereniging hebben opgebouwd en gevormd. Ook als trainer is het belangrijk om je hiervan bewust te zijn als je bij een nieuwe club komt.

Voorbeeld

Terug naar het boek van Kerr. Hierin beschrijft hij ‘no dickheads aloud!’ (‘Geen klootzakken toegestaan’) als een pijler voor in de kleedkamer. Je bent allemaal onderdeel van het team, niemand is groter of beter dan iemand anders. Zo dient iedereen de kleedkamer aan te vegen, dus ook de ervaren spelers die hun strepen al hebben verdiend. Ook schrijft Kerr: ‘Example is not the main thing in influencing others, it is the only thing’ (‘Een voorbeeld is niet de hoofdzaak om anderen te beïnvloeden, het is de enige manier’). Goed voorbeeld doet volgen, zeggen wij trainers daarom vaak.
     Wanneer je als vereniging duidelijk hebt wie je bent en waar je voor staat, kan je dit ook uitstralen naar je leden. Vervolgens kun je hier ook het aannamebeleid van trainers en spelers op aanpassen én hier ook naar handelen. De mensen die graag onderdeel van de vereniging willen worden, bijvoorbeeld de trainers, zullen zich daarom bewust moeten worden van de cultuur en identiteit, zodat deze groep het goede voorbeeld overdraagt op het team en de volgende generaties binnen de club. Dit is de erfenis van jouw vereniging. Wees hier trots op, bewaak dit en straal dit uit!”

Stephan Vos is projectmedewerker Veilige Verenigingen met sterke Jeugdafdelingen bij Rotterdam Sportsupport. Al bijna twintig jaar is hij in het (Rotterdamse) voetbal actief als jeugdtrainer. Tegenwoordig coacht hij het vrouwenbeloftenelftal van ADO Den Haag. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met Stephan via s.vos@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 06 22 64 02 26. Bekijk hier de eerdere vlogs van Romy & Steef.

Eerder verschenen columns:

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

In een reeks columns delen vloggers Romy & Steef hun praktijkervaringen als train(st)ers. Deze keer: Steef over de (onbenutte) potentie van jeugdtrainers bij verenigingen.

Wanneer winterstop is afgelopen, begint voor veel verenigingen het leggen van de puzzel voor het nieuwe seizoen. Maar waar begin je als vereniging? Met het samenstellen van de jeugdteams? Of juist eerst met het vinden van een geschikte train(st)er voor deze teams?
      Vaak worden eerst de hoogst spelende teams ingedeeld en voorzien van goede begeleiding, waardoor de ‘lagere’ teams blij mogen zijn dat ze iemand hebben die voor de groep wil staan. Dat is in ieder geval mijn eigen ervaring. Ik hoor vaak van clubs: “We zijn al blij dat we iemand hebben voor deze groep hebben.”

“Ik beleef nog iedere dag plezier aan het trainen van jeugdteams. In deze rol heb ik mij de afgelopen jaren ook als mens ontwikkeld.”
– Stephan Vos –

Plezier

Kijkend naar mijn eigen ontwikkeling als trainer, begon dit doordat een bekende binnen de club mij vroeg of ik hem wilde helpen. Ik was toen 16 jaar en nog zelf actief als jeugdspeler, maar wilde hem graag assisteren naast het volgen van m’n eigen trainingen. Doordat ik zelf al actief was bij de vereniging, kende ik de cultuur en de mensen. In deze veilige omgeving kon ik hulp vragen wanneer ik daar behoefte aan had.
         Twee jaar later kreeg ik een eigen team onder mijn hoede. “Jij zou een goede zijn om dit team te trainen!”, hoorde ik van het jeugdbestuur. Ik kreeg het vertrouwen en de kans om mijzelf te ontwikkelen door trainerscursussen te volgen. Nu, bijna twintig jaar later, ben ik nog steeds actief als jeugdtrainer. Ik beleef nog dagelijks plezier aan het trainen van jeugdteams en heb ik mij in deze rol de afgelopen jaren ook als mens ontwikkeld.

Vertrouwen

Mijn ontwikkeling als mens en trainer was nooit gebeurd als de club destijds geen duidelijke visie had. Het punt dat ik wil maken: voordat je als vereniging zomaar iemand voor de groep neerzet of een externe laat invliegen, durf ook dichtbij te kijken en gerichte vragen te stellen. Welke personen heb je al in de club lopen en wie kan hierin een rol spelen? En als deze mensen huiverig zijn, weet je dan ook waarom dat is? Is er angst of spelen er andere factoren? Vraag het uit en spreek tegelijkertijd ook je vertrouwen uit. Je zult het als vereniging terugverdienen, want als geen ander weet deze trouwe groep wat er nodig is binnen de club!

Stephan Vos is projectmedewerker Veilige Verenigingen met sterke Jeugdafdelingen bij Rotterdam Sportsupport. Al bijna twintig jaar is hij in het (Rotterdamse) voetbal actief als jeugdtrainer. Tegenwoordig coacht hij het vrouwenbeloftenelftal van ADO Den Haag. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met Stephan via s.vos@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 06 22 64 02 26. Bekijk hier de eerdere vlogs van Romy & Steef.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Vrijwilligers, als vereniging kun je niet zonder! Altijd in touw, betrokken, enthousiast en gemerkt en ongemerkt wordt er ontzettend veel werk verzet door deze groep binnen jouw vereniging. De één doet dit een uurtje per week, de ander is dagelijks aanwezig op het sportcomplex. Maar hoe doe je dat dan goed, vrijwilligers behouden? Door ze in ieder geval te waarderen!

Eén ding hebben vrijwilligers gemeen: ze steken vrije tijd, energie en hun kennis en kunde in jouw vereniging! En natuurlijk geef je ze regelmatig een schouderklopje, een compliment of een kop koffie. Als bestuurders is het dus van groot belang om deze inzet te zien en dit ook op z’n tijd te waarderen en te belonen. Goede, gemotiveerde vrijwilligers wil je immers niet verliezen. Er wordt niet voor niets steeds vaker benadrukt dat goed beleid ter behoud van vrijwilligers misschien wel belangrijker is dan werving.

Een aantal tips op een rij

  1. Stuur alle vrijwilligers een kaartje met een oprechte waarderingstekst namens de club.
  2. Organiseer aan het eind van het seizoen exclusief voor de vrijwilligers een heerlijke barbecue, picknick, stamppotbuffet of andere maaltijd. De bestuursleden bereiden het eten en bedienen de vrijwilligers.
  3. Organiseer een vrijwilligersavond met persoonlijke huldigingen voor bijvoorbeeld de beste trainer of de beste scheidsrechter. Laat speciale prijzen maken en reik deze uit. Laat clubleden vrijwilligers nomineren. En vergeet ook de partners van vrijwilligers niet uit te nodigen. Zij maken de vrijwillige inzet vaak mede mogelijk.
  4. Maak deelname aan kadertraining/scholing mogelijk of organiseer thema-avonden over actuele onderwerpen. Hiermee laat je zien dat je investeert in de (persoonlijke) ontwikkeling van vrijwilligers.
  5. Geef je vrijwilligers een leuk pakket, bijvoorbeeld een soep- of oliebollenpakket. Of stuur een kaartje met een lekkernij op hun verjaardag.
  6. Voer op de website of sociale media de rubriek ‘Vrijwilliger van de maand’ in, met daarbij uiteraard een foto van de vrijwilliger. Dit is een leuke manier om het – vaak verborgen – werk van vrijwilligers zichtbaar te maken en daarvoor waardering te tonen. Na twaalf maanden heb je twaalf kandidaten voor de titel ‘Vrijwilliger van het Jaar’. Leden kunnen (online) stemmen op hun favoriet en de uitreiking kan plaatsvinden tijdens een jaarlijks event.
  7. Geef een cadeaubon van een sponsor of lokale ondernemer.
  8. Gepersonaliseerde cadeautjes: een handdoek met clublogo, een chocoladereep met naam, een Kanjerkoek of iets wat past bij de werkzaamheden die ze doen voor jouw vereniging.
  9. Regel een avondje uit naar de bioscoop en huur de hele zaal af voor alle vrijwilligers van jouw club.
  10. Vraag een lintje aan, een waarderingsteken van de bond of maak iemand Erelid of Lid van Verdienste en maak daar een mooie happening van.

Meer weten?

Wil je meer vrijwilligers vinden en binden aan jouw club? Of wil je meer weten over het waarderen van vrijwilligers? Neem dan contact op met Bianca Post, onze expertconsulent vrijwilligers, via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

De aangescherpte maatregelen, zoals het werken met coronatoegangsbewijzen, zullen waarschijnlijk langer aanhouden. Veel clubs hebben te maken met de organisatie rondom het scannen van QR-codes op de sportaccommodatie. Dit vraagt extra handjes en organisatie. Om jouw club te ondersteunen hebben we in dit artikel handige informatie en tips verzameld.

Zorgzaam010

Wat kan Zorgzaam010 voor sportverenigingen betekenen?
Veel vrijwilligers die aangesloten zijn bij Zorgzaam010 (voorheen Rotterdammersvoorelkaar) staan in de startblokken om jouw vereniging te helpen. Bijvoorbeeld nu bij het scannen van QR-codes op de club. Maar ook met marketing en communicatie of het voorbereiden van een (sponsor)event als het straks weer kan.
 
Hoe groot is het aanbod van vrijwilligers?
Op het online platform geven mensen aan of ze vindbaar willen zijn met een online profiel. Niet alle vrijwilligers zijn zichtbaar op het online platform, dus het aanbod van vrijwilligers is feitelijk veel groter. Je ziet vaak maar een kwart van het aantal vrijwilligers dat hulp aanbiedt. Als je zelf een vacature plaatst dan wordt deze door het platform verstuurd naar álle vrijwilligers met een passend profiel, dus met en zonder online aanbod. 



Hoe kan mijn vereniging aan de slag op Zorgzaam010?

  • Maak een profiel aan op www.zorgzaam010.nl en plaats je vacature(s) voor vrijwilligers. Het platform stuurt je vacature(s) automatisch door naar vrijwilligers met een passend profiel.

    • Zorg voor een goede pakkende titel en benut de eerste zin van de vacature goed. Deze zijn als eerste zichtbaar voor (potentiële) vrijwilligers en bepalen dus of ze doorklikken of doorscrollen.
    • Geef duidelijk aan wat de locatie is d.m.v. een postcode van de plek waar de vrijwilliger verwacht wordt.
    • Kies maximaal 3 categorieën passend bij de vacature.

    Tip: bekijk je vraag/ vacature na plaatsing zelf online, ook op mobiel. Zou je er zelf op reageren? Denk bij het plaatsen van de vacatures ook aan de volgende mogelijkheden:

    • Schrijf vacatures (voor dezelfde klussen) gericht op verschillende doelgroepen. Wat het een vrijwilliger aan ‘win’ oplevert, verschilt namelijk per doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan:
      • Nieuwkomers die de Nederlandse taal willen leren/ oefenen of hun netwerk in een nieuwe stad willen uitbreiden
      • Jongeren voor wie het belangrijk is om te werken aan hun CV
      • Groepen vrienden of collega’s die iets willen doen wat met meerdere mensen tegelijk gedaan kan worden
    • Bedenk of je kortdurende klussen kunt creëren, ook als je eigenlijk op zoek bent naar structurele ondersteuning van een vrijwilliger. Op die manier kunnen (potentiële) vrijwilligers kennismaken met jouw organisatie en de vrijwilligersklus. Als ze eenmaal enthousiast zijn, kun je uiteraard vragen of ze vaker willen helpen.
  • Er zijn veel vrijwilligers die hun aanbod op Zorgzaam010 plaatsen. Een deel daarvan zet het aanbod online, zie www.zorgzaam010.nl/hulpaanbod. Je kunt dit aanbod filteren op bijvoorbeeld locatie en interesse/ categorie passend bij de vrijwilligersklus waarvoor jij hulp zoekt. Deze vrijwilligers kun je dan zelf een berichtje sturen met de vraag of ze je willen helpen. Aandachtspunten:

    • Benader enkel vrijwilligers met een passend profiel.
    • Schrijf persoonlijke berichten, niet enkel copy-pasten, dat vergroot de kans op een enthousiaste reactie.
  • Bij het registreren op Zorgzaam010 maak je een organisatieprofiel aan. Dit is het visitekaartje van je organisatie. Voor kleinere organisaties is deze profielpagina online vaak beter vindbaar dan de eigen website. Vrijwilligers die er de voorkeur aan geven om te bellen, kunnen hier je telefoonnummer vinden en/of doorklikken naar je eigen website. Zorg dus dat het profiel compleet is en er aantrekkelijk uit ziet. Bekijk hier het voorbeeld van De Betrokken Spartaan.

Lees hier een aantal do’s en don’ts voor het succesvol plaatsen van een vacature. En vergeet ‘m ook niet uit te zetten op de social media-kanalen van jouw club!

Overige mogelijkheden

Rotterdam Sportsupport heeft een eerste inventarisatie gedaan om te kijken of er andere mogelijkheden zijn om meer handjes op de club te krijgen die kunnen ondersteunen bij het de uitvoering van coronamaatregelen. Soms kan het fijner zijn een ‘onafhankelijk’ persoon de scans te laten uitvoeren. Een voorbeeld:

  • Rotterdamse Douwers. Dit is een netwerk van Rotterdammers die niet aan de zijlijn willen staan. Ze bieden hulp aan jongeren die hulp nodig hebben op het gebied van werk of opleiding, financiën of het vergroten van het netwerk. De jongeren van de Douwers zouden een handje kunnen helpen aan de deur. Hier staat dan wel een vergoeding tegenover. Als club kun je met de jongere zelf bespreken hoe hoog de vergoeding is en waar deze uit bestaat (denk aan een uurloon, variërend van een vrijwilligersvergoeding tot een bruto verloning via een contract of payrolconstructie). Heb je interesse in deze optie? Stuur dan een e-mail naar erik@rotterdamdouwers.nl

Wat doen andere verenigingen met het scanbeleid?

We hebben een belronde gedaan langs een dertigtal clubs om te vragen hoe de controle op het coronatoegangsbewijs gaat en waar deze clubs tegenaan lopen. Dit resulteert in een aantal tips:

  • Een aantal clubs geeft aan een heel eenduidig scanbeleid te hebben. Iedereen wordt aan de poort gecontroleerd op geldige QR-code en ID. Er wordt geen onderscheidt gemaakt tussen trainers, scheidsrechters en andere vrijwilligers. In het begin vonden leden dit lastig maar nu iedereen gewend is gaat dit prima.
  • Een andere tip is het ouders makkelijk te maken om hun kinderen af te zetten en zelf niet naar binnen te gaan. Door bijvoorbeeld de weg van de parkeerplaats naar de vereniging af te zetten.
  • Clubs die gebruik maken van een beveiligingsbedrijf voor het scannen geven aan dat dit prettiger werkt en dat dit minder discussies te weeg brengt.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met Frederik Netten en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 40 89 29 85. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen. 

Heb je als sportvereniging een specifieke vraag over de sportaccommodatie en/of de uitvoering van de controles op binnensportlocaties? Neem dan contact op met Sportbedrijf Rotterdam via info@sportbedrijfrotterdam.nl of bel naar 010 808 08 80.  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Iedere vereniging wil graag dat ouders en verzorgers betrokken zijn. Zowel bij hun eigen kind als bij de vereniging. Deze betrokkenheid levert het kind én de club een hoop voordelen op. Maar hoe realiseer je ouderbetrokkenheid en is dat wel hetzelfde als ouderparticipatie? In deze e-learning leer je op laagdrempelige wijze alles over dit thema.

De e-learning is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • Zelfscan: hoe goed is jouw vereniging op weg is met ouderbetrokkenheid?
  • Theoretisch gedeelte: het verschil tussen ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie?
  • Kennistest: ga zelf aan de slag met voorbeelden uit de praktijk!
  • Informatiegids: alle belangrijke informatie over ouderbetrokkenheid overzichtelijk voor jou gebundeld.

Duur: circa 60 min.

Interesse

Wil je deze e-learning volgen? Stuur dan een e-mail naar f.vermeulen@rotterdamsportsupport.nl of c.barranco@rotterdamsportsupport.nl. We sturen je de link naar de online omgeving zo spoedig mogelijk toe!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter

Vrijwilligers, als vereniging kun je niet zonder! Altijd in touw, betrokken, enthousiast en gemerkt en ongemerkt wordt er ontzettend veel werk verzet door deze groep binnen jouw vereniging. De één doet dit een uurtje per week, de ander is dagelijks aanwezig op het sportcomplex. Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Dit is bij uitstek de gelegenheid om de vrijwilligers van jouw vereniging in het zonnetje te zetten.

Eén ding hebben vrijwilligers gemeen: ze steken vrije tijd, energie en hun kennis en kunde in jouw vereniging! En natuurlijk geef je ze regelmatig een schouderklopje, een compliment of een kop koffie. Als bestuurders is het dus van groot belang om deze inzet te zien en dit ook op z’n tijd te waarderen en te belonen. Goede, gemotiveerde vrijwilligers wil je immers niet verliezen. Er wordt niet voor niets steeds vaker benadrukt dat goed beleid ter behoud van vrijwilligers misschien wel belangrijker is dan werving. Maar hoe doe je dat dan goed, vrijwilligers behouden? Door ze in ieder geval te waarderen!

Een aantal tips op een rij

  1. Stuur alle vrijwilligers een kaartje op 7 december met een oprechte waarderingstekst namens de club.
  2. Organiseer aan het eind van het seizoen exclusief voor de vrijwilligers een heerlijke barbecue, picknick, stamppotbuffet of andere maaltijd. De bestuursleden bereiden het eten en bedienen de vrijwilligers.
  3. Organiseer een vrijwilligersavond met persoonlijke huldigingen voor bijvoorbeeld de beste trainer of de beste scheidsrechter. Laat speciale prijzen maken en reik deze uit. Laat clubleden vrijwilligers nomineren. En vergeet ook de partners van vrijwilligers niet uit te nodigen. Zij maken de vrijwillige inzet vaak mede mogelijk.
  4. Maak deelname aan kadertraining/scholing mogelijk of organiseer thema-avonden over actuele onderwerpen. Hiermee laat je zien dat je investeert in de (persoonlijke) ontwikkeling van vrijwilligers.
  5. Geef je vrijwilligers een leuk pakket, bijvoorbeeld een soep- of oliebollenpakket. Of stuur een kaartje met een lekkernij op hun verjaardag.
  6. Voer op de website of sociale media de rubriek ‘Vrijwilliger van de maand’ in, met daarbij uiteraard een foto van de vrijwilliger. Dit is een leuke manier om het – vaak verborgen – werk van vrijwilligers zichtbaar te maken en daarvoor waardering te tonen. Na twaalf maanden heb je twaalf kandidaten voor de titel ‘Vrijwilliger van het Jaar’. Leden kunnen (online) stemmen op hun favoriet en de uitreiking kan plaatsvinden tijdens een jaarlijks event.
  7. Geef een cadeaubon van een sponsor of lokale ondernemer.
  8. Gepersonaliseerde cadeautjes: een handdoek met clublogo, een chocoladereep met naam, een Kanjerkoek of iets wat past bij de werkzaamheden die ze doen voor jouw vereniging.
  9. Regel een avondje uit naar de bioscoop en huur de hele zaal af voor alle vrijwilligers van jouw club.
  10. Vraag een lintje aan, een waarderingsteken van de bond of maak iemand Erelid of Lid van Verdienste en maak daar een mooie happening van.

Meer weten?

Wil je meer vrijwilligers vinden en binden aan jouw club? Of wil je meer weten over het waarderen van vrijwilligers? Neem dan contact op met Bianca Post, onze expertconsulent vrijwilligers, via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens

Artikel laatst gewijzigd op zondag 14 november om 10.30 uur

De komende drie weken zijn bij amateursportwedstrijden geen toeschouwers toegestaan en wordt het coronatoegangsbewijs (CTB) op meer plekken gevraagd. De aangescherpte maatregelen gingen zaterdag 13 november om 18.00 uur in en duren in elk geval tot zaterdag 4 december. Het is een van de maatregelen die het demissionaire kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sinds gisteren 18.00 uur zijn het ‘Protocol Verantwoord Sporten’ en de FAQ van NOC*NSF bijgewerkt. Op basis van de vragen die wij afgelopen dagen kregen hierbij een greep uit het actuele Sportprotocol:  

  • Is publiek toegestaan op sportaccommodaties?
    Publiek is niet toegestaan bij trainingen en wedstrijden in de amateursport en de professionele sport. Spelers wordt gevraagd zo spoedig mogelijk na hun training of wedstrijd het complex weer te verlaten.
  • Is de 1,5 meter afstand een verplichting?
    Houd voor en na het sporten 1,5 meter afstand; en doe dat ook op plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.
  • Geldt de CTB-plicht ook voor vrijwilligers en mensen die functioneel aanwezig moeten zijn?
    Nee, personen die als vrijwilliger werkzaamheden verrichten zijn uitgezonderd van de CTB-verplichting. Denk hierbij aan trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals, arbitrage en alle andere vrijwilligers.

    Ook rij-ouders vallen hieronder als zij door de afstand tussen sportlocatie en huis niet de mogelijkheid hebben tussendoor naar huis te gaan. De oproep is om het aantal ouders tot een minimum te beperken.

    Let op: Bij sporthallen waar de verhuurder de CTB-controle doet is het goed om hier vooraf afspraken over te maken.
  • Wat zijn de regels over een afhaalpunt binnen en/of buiten?
    Buiten de sportkantine kan een afhaalpunt worden ingezet en dan hoeft er ook geen check gedaan te worden op het coronatoegangsbewijs. Dit afhaalpunt mag ook na de verplichte kantinesluitingstijd van 20.00 uur nog open zijn.

    Voor een afhaalpunt binnen geldt ook een uitzondering op de CTB-plicht: op voorwaarde dat gebruik van een mondkapje verplicht is en het afhaalpunt goed is afgescheiden zodat de ctb-plichtigen niet mengen met mensen die afhalen.
  • Zijn mondkapjes verplicht wanneer er vanwege sportactiviteiten personen uit meerdere huishoudens in dezelfde auto zitten?
    Er is hiervoor geen landelijke regel, stem gezamenlijk af over het dragen van een mondkapje.
  • Zijn er specifieke steunmaatregelen voor de sport?
    Momenteel zijn er geen specifieke landelijke steunmaatregelen voor de sport. We zijn in afwachting of de Rijksoverheid een nieuw steunpakket gaat invoeren als de impact van nieuwe maatregelen voor de sport daar aanleiding toe geeft. Gemeente Rotterdam en Rotterdam Sportsupport hebben jouw vereniging wel degelijk iets te bieden, namelijk:
  1. Gratis financiële APK voor sportverenigingen
    Heeft jouw vereniging voldoende zicht op hoe het tijdens de coronacrisis financieel gaat, zowel op korte als op lange termijn? Wil je als bestuur kunnen sturen in deze moeilijke periode en weten van welke compensatiemaatregelen, fondsen en subsidies je mogelijk gebruik kunt maken? Vraag dan nu de (gratis) financiële APK voor verenigingen aan!

    Verenigingsconsulent financiën Paul Baans van Rotterdam bekijkt de financiële situatie van jouw club. Het doel van de scan is om jouw bestuur te spiegelen, dan wel te voorzien van inzichten waarmee je nog beter een koers kunt kiezen om de crisis door of uit te komen. De verenigingsconsulent financiën van kijkt samen met de penningmeester de begroting en exploitatie bekijken. Als uit de scan blijkt dat jouw vereniging door bijvoorbeeld fondsen en subsidiemogelijkheden per direct de financiële uitgangspositie kan verbeteren, dan helpen we daar graag mee. Interesse? Stuur dan een mailtje naar p.baans@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315.
  2. Steunfonds vitale verenigingen
    Daarnaast is in Rotterdam een steunfonds vitale verenigingen van ruim €260.000 beschikbaar gesteld voor verenigingen die door de coronacrisis dreigen om te vallen. Rotterdam Sportsupport heeft een stappenplan ontwikkeld om te bepalen of de financiële situatie van een sportvereniging daadwerkelijk acuut is en de club in aanmerking komt voor het steunfonds. Wanneer er voor de coronacrisis sprake was van een gezonde financiële huishouding en indien andere tegemoetkomingen, kwijtscheldingen en creatieve oplossingen niet voldoende zijn, kan een vereniging aanspraak maken op het fonds. Lees hier meer.

Een totaaloverzicht van alle maatregelen lees je in het Protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF. Klik hier om de veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden te lezen.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met Frederik Netten en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 40 89 29 85. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen. 

Heb je als sportvereniging een specifieke vraag over de sportaccommodatie en/of de uitvoering van de controles op binnensportlocaties? Neem dan contact op met Sportbedrijf Rotterdam via info@sportbedrijfrotterdam.nl of bel naar 010 808 08 80.  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Iedere vereniging wil graag dat ouders betrokken zijn. Zowel bij hun eigen kind als bij de vereniging. Deze betrokkenheid levert het kind én de club een hoop voordelen op. Maar hoe realiseer je ouderbetrokkenheid? En welke sleutelfiguren kunnen daar binnen de club mee aan de slag? Dat hoor je in deze podcast met Romy van der Heide. Je luistert de podcast hieronder.

Meer podcasts luisteren?

Op deze pagina vind je een overzicht van al onze podcasts. Alle podcasts worden ook aangeboden op Soundcloud, Spotify, Stitcher en Itunes. Vergeet je niet te abonneren op onze kanalen om geen podcast meer te missen!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Vrijwilligers zijn voor een sportvereniging van onschatbare waarde. Zij bepalen mede het succes van de club en zorgen dat de vereniging draait: ze staan achter de bar, voeren bestuurs- en commissietaken uit of trainen en begeleiden de sporters. Voor veel verenigingen is het vinden én binden van (geschikte) vrijwilligers een grote uitdaging. In deze podcast geeft Ron Stieding tips en inspiratie om met dit thema aan de slag te gaan.

Meer podcasts luisteren?

Op deze pagina vind je een overzicht van al onze podcasts. Alle podcasts worden ook aangeboden op Soundcloud, Spotify, Stitcher en Itunes. Vergeet je niet te abonneren op onze kanalen om geen podcast meer te missen!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan