Voor veel sportverenigingen is het één van de grootste uitdagingen: het werven (en behouden) van vrijwilligers. Maar hoe maak je je leden warm voor vrijwilligerswerk? Om verenigingen hierbij te ondersteunen, bundelen Zorgzaam010 en Rotterdam Sportsupport de krachten met de gezamenlijke campagne ‘Verenigen doe je samen’. Ook jouw vereniging kan meedoen.

Bijna elke sportvereniging staat te springen om vrijwilligers. Extra handjes zijn nodig om ervoor te zorgen de vereniging draaiende blijft. Van barmedewerkers en trainers tot bestuurders en scheidsrechters: ze zijn allemaal onmisbaar. Dat begrijpen Zorgzaam010 (voorheen Rotterdammersvoorelkaar) en Rotterdam Sportsupport maar al te goed.

Maand van de sport

De maand april staat bij Zorgzaam010 in het teken van sport. In samenwerking met Rotterdam Sportsupport gaan we Rotterdammers massaal activeren en inspireren om zich actief in te zetten voor een sportvereniging of kennis te laten maken met een Rotterdamse sportvereniging.
      Bianca Post, verenigingsconsulent Vrijwilligers bij Rotterdam Sportsupport: “Met deze sportieve campagne willen we verenigingen ondersteunen met het activeren van vrijwilligers binnen de eigen vereniging. Vrijwilligerswerk is nog steeds van deze tijd. Wij geloven dat leden nog steeds bereid zijn om iets voor hun eigen vereniging te doen, mits het passend is. Met deze campagne helpen we clubs om leden op de juiste manier warm te krijgen om een steentje bij te dragen.”

Wat kan jouw vereniging doen?

 • Download de digitale toolkit (onderaan de pagina). Deze bestaat uit social media posts, voorbeeldteksten, flyers en posters en deel dit op jouw clubkanalen.
 • Zorgzaam010 en Rotterdam Sportsupport hebben ook fysieke posters, flyers en bierviltjes ontwikkeld die je binnen je eigen vereniging kunt verspreide. Dit promotiemateriaal kun je opvragen bij Rotterdam Sportsupport via b.post@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 010 24 29 315.  
 • Zorg ervoor dat de vacatures binnen jouw vereniging ook te vinden zijn op Zorgzaam010.nl. Jouw vacature wordt dan actief uitgezet onder de community van 8.000 vrijwilligers in Rotterdam op het platform. 

Toolkit

In deze handige toolkit vind je de juiste tools om vrijwilligers voor jouw vereniging te werven. De toolkit bestaat uit leuke social media posts, voorbeeldteksten, flyers en posters om te gebruiken voor jouw club of vereniging. Klik op de onderstaande links om het promotiemateriaal te downloaden:< Download hier de toolkit voor sportverenigingen >

Vragen?

Wil jouw vereniging ook meedoen of heb je vragen over deze campagne? Laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar b.post@rotterdamsportsupport.nl of te bellen naar 010 24 29 315. We helpe je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sandra Sonneveld

Sandra Sonneveld

P&O medewerker

Vrijwilligers, jouw vereniging kan niet zonder! Maar hoe vind en vooral hoe bind je die vrijwilligers aan jouw club? Hoe krijg je jouw leden zover dat ze graag iets voor hun club willen betekenen? Het begint bij de organisatie van jouw vereniging en bij jou als bestuurder!

De komende maanden organiseert Rotterdam Sportsupport een aantal sessies gericht op de onlosmakelijk met elkaar verbonden thema’s organisatie en vrijwilligers. Tijdens diverse inspiratiesessies, mede georganiseerd door NOC*NSF, nemen we jullie als bestuurders mee in de aansturing en organisatie van jouw club in het algemeen en welke relatie daar ligt voor het vinden en behouden van vrijwilligers.

De inspiratiesessie ‘Is jouw club klaar voor de toekomst?’ vindt plaats op:

 • Datum:                 Donderdag 7 april
 • Tijd:                      20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur)
 • Locatie:                Kantoor Rotterdam Sportsupport | Olympiaweg 10 (derde etage)

Hoe ziet jouw club er over tien jaar uit? Wat zijn de valkuilen en waar liggen de kansen? Welke ambities heb je voor jouw vereniging en hoe realiseer je deze? En welke mensen heb je daarvoor nodig? We dromen graag over de toekomst, maar het liefst maken we van die dromen werkelijkheid.

Tijdens deze sessie word je meegenomen en geïnspireerd om zelf verder aan de slag te gaan. Het DNA van de club, de visie op de gouden driehoek ‘sportaanbod – accommodatie – kader’ en het inspelen op maatschappelijke veranderingen staan daarbij centraal. Verder:

 • Bespreken we mogelijke valkuilen en kansen van jouw vereniging;
 • Leer je hoe je continuïteit van de club kunt waarborgen en daarmee een gezonde toekomst creëert;
 • Is er ruimte om met de andere bestuurders te netwerken en tips en good practices met elkaar uit te wisselen onder leiding van de expertconsulenten op deze thema’s.

De inspiratiesessie ‘Modern Besturen’ vindt plaats op:

 • Datum:                         Donderdag 12 mei
 • Tijd:                             20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19:45 uur)
 • Locatie:                       Kantoor Rotterdam Sportsupport | Olympiaweg 10 (derde etage)

Staan jullie als bestuur stil bij de veranderde omgeving, bij kansen of bedreigingen voor je club? Hoe gaat het met het reilen en zeilen van de vereniging én met de toekomstbestendigheid? Hoe ga je als bestuur om met zaken als leiderschap, optimale samenstelling van de organisatie, het uitnodigen van nieuwe bestuursleden en positieve positionering? Tijdens deze inspiratiesessie:

 • Leer je kansen signaleren om jouw bestuur te versterken;
 • Leer je wat leiderschap en visie binnen een vereniging betekenen;
 • Word je geïnspireerd om verder met het thema aan de slag te gaan;
 • Is er ruimte om met de andere bestuurders te netwerken en tips en best practices met elkaar uit te wisselen onder leiding van de expertconsulenten op deze thema’s.

Aanmelden

Als bestuurder kun je aan deelnemen aan een losse sessie of het gehele traject volgen. Aanmelden kan via dit formulier of door te klikken op de button in het informatiemenu. Stimuleer binnen de vereniging vooral meerdere personen om zich in te schrijven. Op die manier wordt de opgedane kennis binnen de vereniging beter geborgd.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Bianca Post-van der Hoek via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

* Later dit jaar organiseren we ook nog inspiratiesessies over de ‘Vier inzichten over bestuurders’ en ‘Vrijwilligersmanagement (inclusief online module). Houd hiervoor onze website in de gaten.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Liana Landman

Liana Landman

projectleider Vitale sportverenigingen / verenigingsconsulent Accommodatie en Organisatie

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Ellen Breedveld

Ellen Breedveld

projectmedewerker Meer volwassen Rotterdammers met een gezondheidsachterstand blijvend in beweging

Scouts zijn echte ritselaars en regelaars. Er is altijd wel een manier te bedenken om voor weinig geld aan de juiste middelen te komen. Maar soms zijn harde knaken op de rekening noodzakelijk. Hoe zorg je er met elkaar voor dat de penningmeester wat makkelijker de rekeningen kan betalen? Dat je eens een supergave groepsopkomst kan doen of dat verre zomerkamp kan organiseren? Of dat je eindelijk die toffe nieuwe tipitent kan aanschaffen? We zetten tips en acties op een rijtje!

De meeste scoutinggroepen krijgen vanuit hun gemeente een jaarlijkse waarderings- of ondersteuningssubsidie; samen met de contributie zijn dit de 2 vaste inkomstenbronnen van een scoutinggroep. Daarnaast zijn er tig andere mogelijkheden om inkomsten te verwerven. Hieronder staat een aantal uitgelicht.

Loterijen

Als scoutinggroep kun je aan verschillende landelijke loterijen meedoen, waarbij dan een gedeelte van de opbrengst naar jouw groep gaat. Bijvoorbeeld de nationale scouting loterij, Grote Clubactie of de Vriendenloterij. Je kan ook zelf een loterij organiseren, zoals Scouting St Patrick twee keer per jaar doet. Het platform Lotify kan je hierbij helpen.

De leden verkopen de loten en de organiserende partij verzorgt de vergunningen en draagt de kansspelbelasting af. Een ruim percentage van de opbrengst komt direct terug naar de groep.

Collectes

De meest bekende collecte waar veel scoutinggroepen jaarlijks aan meedoen, is Jantje Beton. Van het opgehaalde bedrag gaat 50 procent direct naar de groep. Maar ook voor de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind  en voor het Oranjefonds wordt actief gecollecteerd door scoutinggroepen.

Bij collectes is niet alleen de bijdrage die de groep voor zichzelf ophaalt leidend, maar ook het goede doel waarvoor gecollecteerd wordt.

Voor de feestdagen

Scouting Prins Hendrikgroep verkoopt jaarlijks op 31 december oliebollen in samenwerking met een bakker. Scouting KD brengt al decennia lang “heel Maassluis op hol voor een oliebol” tijdens hun jaarlijkse OLA actie en bakken zelf ruim 18.000 (!) oliebollen.

Scouting Ridderkerk verzorgt rondom Sinterklaas pakketjes met lekkers, Scouting Hellevoetsluis ontvangt een bijdrage per verkochte kerststol van de lokale bakker en de plaatselijke kerstbomenverkoper zorgt voor een bijdrage per verkochte boom voor jouw vereniging.

Als je een enthousiaste leiding hebt die ook nog eens kan acteren, verhuur jouw team dan als Sint en Piet aan bedrijven en gezinnen uit de buurt!

Of fungeer als postbode voor de kerstpost, zoals deze groep. Voor een lager bedrag dan de gemiddelde postzegel brengt de groep de lokale kerstpost bij de mensen thuis.

Scouting Albrandswaard organiseert dit jaar een kerstfair om extra geld in te zamelen voor hun renovatieactiviteiten.

Jaarrond inkomsten

Er zijn ook acties die het hele jaar geld in het laatje brengen. Denk hierbij aan deelname aan Sponsorclicks, frituurvet inzamelen, flessen inzamelen of kleding inzamelen. Het is hierbij van belang om continue aandacht te vragen voor deze acties; het raakt snel in vergetelheid in de dagelijkse gewoontes van de leden en hun ouders.

Acties

In Maassluis worden jaarlijks al vroeg in het voorjaar violen verkocht. De tuinen in Maassluis staan er dan gezellig en fleurig bij!

Deze groep uit omgeving Den Haag organiseert jaarlijks een aantal acties. De leden verkopen tuinaarde en bonbons en de groep is een inzamelpunt voor oud papier.

Een lokale lekkernij in Vlaardingen zijn de bekende ijzerkoekjes. Scouting Wesselgroep bakt deze zelf en verkoopt deze deur aan deur.

Clubhuis

Veel groepen verhuren hun clubhuis aan andere scoutinggroepen of scholen voor het houden van kampen of weekenden. Verhuur van je clubhuis is afhankelijk en gebonden aan de regels in jouw gemeente en je huurcontracten, maar ook van de voorzieningen in je gebouw. Ook moet jouw clubhuis altijd netjes opgeruimd en schoon zijn, en belangrijk (spel)materiaal moet achter slot en grendel kunnen.

Scouting Dorus Rijkers Nesseland en de Kralingsche Troep zorgen met de verhuur voor een structurele inkomstenbron voor hun groep. Scouting Olivier van Noort verhuurt het clubhuis en het terrein aan een buitenschoolse opvang organisatie. De kinderen die hier op de opvang zitten willen ook graag in het weekend komen en worden lid van scouting; een win-win situatie!

Explorers

De oudste scouts en de explorers willen vaak een extra centje verdienen voor een zomerkamp ver weg. Hulp bieden bij lokale evenementen, het opbouwen van kramen bij een wijkfeest of als suppoost toezicht houden bij een Koningsdagactiviteit zijn dan goede gelegenheden om de diensten van deze scouts aan te bieden. Vaak lopen deze contacten via een lokale winkeliersvereniging of wijkpromotie organisatie. En met een beetje geluk kun je ook jouw groep daar promoten met een stand of activiteit en heb je gelijk een ledenwervingsactiviteit!

Nog wat leuke ideeën voor explorers om hun toffe zomerkamp plannen te realiseren: lunch verzorgen op zaterdag, auto’s wassen, rommelmarkt organiseren of het vragen om losse klusjes.

Stemmen

Als jouw groep bankiert bij de Rabobank kun je je aanmelden om mee te doen aan Rabo Clubsupport. Alle bankrekeninghouders kunnen dan stemmen op jouw groep en op basis van de hoeveelheid stemmen wordt een bedrag verdeeld wat Rabobank inzet om verenigingen te ondersteunen. Ook Plus supermarkt heeft onlangs zo’n actie gedaan. Het winkelend publiek kon stemmen op een vereniging uit de wijk die dan vanuit de Plus naar rato van de uitgebrachte stemmen een bedrag op hun rekening konden bijschrijven.

Natuurlijk kun je ook oproepen om jouw groep financieel te helpen met donaties, een crowdfunding of sponsoracties. Het aanschrijven van fondsen (in Rotterdam) is ook een succesvolle methode om je financiële vraagstuk op te lossen. Dit soort hulpvragen om geld, zijn goed in te zetten als je een concreet doel voor ogen hebt; bijvoorbeeld bij de aanschaf van grote roerende goederen (tenten, uitbreiding vloot) of een renovatie c.q. nieuwbouw van je clubhuis.

Meer weten?

Heeft jouw groep nog een ultieme tip om extra inkomsten te genereren? Of wil jouw groep aan de slag met een van de leuke voorbeelden? Neem dan contact op met Bianca Post, onze verenigingsconsulent scouting, via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Wilco Hameetman

Wilco Hameetman

projectleider gebieden / verenigingsconsulent Prins Alexander

Vrijwilligers, als vereniging kun je niet zonder! Altijd in touw, betrokken, enthousiast en gemerkt en ongemerkt wordt er ontzettend veel werk verzet door deze groep binnen jouw vereniging. De één doet dit een uurtje per week, de ander is dagelijks aanwezig op het sportcomplex. Maar hoe doe je dat dan goed, vrijwilligers behouden? Door ze in ieder geval te waarderen!

Eén ding hebben vrijwilligers gemeen: ze steken vrije tijd, energie en hun kennis en kunde in jouw vereniging! En natuurlijk geef je ze regelmatig een schouderklopje, een compliment of een kop koffie. Als bestuurders is het dus van groot belang om deze inzet te zien en dit ook op z’n tijd te waarderen en te belonen. Goede, gemotiveerde vrijwilligers wil je immers niet verliezen. Er wordt niet voor niets steeds vaker benadrukt dat goed beleid ter behoud van vrijwilligers misschien wel belangrijker is dan werving.

Een aantal tips op een rij

 1. Stuur alle vrijwilligers een kaartje met een oprechte waarderingstekst namens de club.
 2. Organiseer aan het eind van het seizoen exclusief voor de vrijwilligers een heerlijke barbecue, picknick, stamppotbuffet of andere maaltijd. De bestuursleden bereiden het eten en bedienen de vrijwilligers.
 3. Organiseer een vrijwilligersavond met persoonlijke huldigingen voor bijvoorbeeld de beste trainer of de beste scheidsrechter. Laat speciale prijzen maken en reik deze uit. Laat clubleden vrijwilligers nomineren. En vergeet ook de partners van vrijwilligers niet uit te nodigen. Zij maken de vrijwillige inzet vaak mede mogelijk.
 4. Maak deelname aan kadertraining/scholing mogelijk of organiseer thema-avonden over actuele onderwerpen. Hiermee laat je zien dat je investeert in de (persoonlijke) ontwikkeling van vrijwilligers.
 5. Geef je vrijwilligers een leuk pakket, bijvoorbeeld een soep- of oliebollenpakket. Of stuur een kaartje met een lekkernij op hun verjaardag.
 6. Voer op de website of sociale media de rubriek ‘Vrijwilliger van de maand’ in, met daarbij uiteraard een foto van de vrijwilliger. Dit is een leuke manier om het – vaak verborgen – werk van vrijwilligers zichtbaar te maken en daarvoor waardering te tonen. Na twaalf maanden heb je twaalf kandidaten voor de titel ‘Vrijwilliger van het Jaar’. Leden kunnen (online) stemmen op hun favoriet en de uitreiking kan plaatsvinden tijdens een jaarlijks event.
 7. Geef een cadeaubon van een sponsor of lokale ondernemer.
 8. Gepersonaliseerde cadeautjes: een handdoek met clublogo, een chocoladereep met naam, een Kanjerkoek of iets wat past bij de werkzaamheden die ze doen voor jouw vereniging.
 9. Regel een avondje uit naar de bioscoop en huur de hele zaal af voor alle vrijwilligers van jouw club.
 10. Vraag een lintje aan, een waarderingsteken van de bond of maak iemand Erelid of Lid van Verdienste en maak daar een mooie happening van.

Meer weten?

Wil je meer vrijwilligers vinden en binden aan jouw club? Of wil je meer weten over het waarderen van vrijwilligers? Neem dan contact op met Bianca Post, onze expertconsulent vrijwilligers, via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Bianca Hamstra

Bianca Hamstra

pedagogisch adviseur

De aangescherpte maatregelen, zoals het werken met coronatoegangsbewijzen, zullen waarschijnlijk langer aanhouden. Veel clubs hebben te maken met de organisatie rondom het scannen van QR-codes op de sportaccommodatie. Dit vraagt extra handjes en organisatie. Om jouw club te ondersteunen hebben we in dit artikel handige informatie en tips verzameld.

Zorgzaam010

Wat kan Zorgzaam010 voor sportverenigingen betekenen?
Veel vrijwilligers die aangesloten zijn bij Zorgzaam010 (voorheen Rotterdammersvoorelkaar) staan in de startblokken om jouw vereniging te helpen. Bijvoorbeeld nu bij het scannen van QR-codes op de club. Maar ook met marketing en communicatie of het voorbereiden van een (sponsor)event als het straks weer kan.
 
Hoe groot is het aanbod van vrijwilligers?
Op het online platform geven mensen aan of ze vindbaar willen zijn met een online profiel. Niet alle vrijwilligers zijn zichtbaar op het online platform, dus het aanbod van vrijwilligers is feitelijk veel groter. Je ziet vaak maar een kwart van het aantal vrijwilligers dat hulp aanbiedt. Als je zelf een vacature plaatst dan wordt deze door het platform verstuurd naar álle vrijwilligers met een passend profiel, dus met en zonder online aanbod. Hoe kan mijn vereniging aan de slag op Zorgzaam010?

 • Maak een profiel aan op www.zorgzaam010.nl en plaats je vacature(s) voor vrijwilligers. Het platform stuurt je vacature(s) automatisch door naar vrijwilligers met een passend profiel.

  • Zorg voor een goede pakkende titel en benut de eerste zin van de vacature goed. Deze zijn als eerste zichtbaar voor (potentiële) vrijwilligers en bepalen dus of ze doorklikken of doorscrollen.
  • Geef duidelijk aan wat de locatie is d.m.v. een postcode van de plek waar de vrijwilliger verwacht wordt.
  • Kies maximaal 3 categorieën passend bij de vacature.

  Tip: bekijk je vraag/ vacature na plaatsing zelf online, ook op mobiel. Zou je er zelf op reageren? Denk bij het plaatsen van de vacatures ook aan de volgende mogelijkheden:

  • Schrijf vacatures (voor dezelfde klussen) gericht op verschillende doelgroepen. Wat het een vrijwilliger aan ‘win’ oplevert, verschilt namelijk per doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan:
   • Nieuwkomers die de Nederlandse taal willen leren/ oefenen of hun netwerk in een nieuwe stad willen uitbreiden
   • Jongeren voor wie het belangrijk is om te werken aan hun CV
   • Groepen vrienden of collega’s die iets willen doen wat met meerdere mensen tegelijk gedaan kan worden
  • Bedenk of je kortdurende klussen kunt creëren, ook als je eigenlijk op zoek bent naar structurele ondersteuning van een vrijwilliger. Op die manier kunnen (potentiële) vrijwilligers kennismaken met jouw organisatie en de vrijwilligersklus. Als ze eenmaal enthousiast zijn, kun je uiteraard vragen of ze vaker willen helpen.
 • Er zijn veel vrijwilligers die hun aanbod op Zorgzaam010 plaatsen. Een deel daarvan zet het aanbod online, zie www.zorgzaam010.nl/hulpaanbod. Je kunt dit aanbod filteren op bijvoorbeeld locatie en interesse/ categorie passend bij de vrijwilligersklus waarvoor jij hulp zoekt. Deze vrijwilligers kun je dan zelf een berichtje sturen met de vraag of ze je willen helpen. Aandachtspunten:

  • Benader enkel vrijwilligers met een passend profiel.
  • Schrijf persoonlijke berichten, niet enkel copy-pasten, dat vergroot de kans op een enthousiaste reactie.
 • Bij het registreren op Zorgzaam010 maak je een organisatieprofiel aan. Dit is het visitekaartje van je organisatie. Voor kleinere organisaties is deze profielpagina online vaak beter vindbaar dan de eigen website. Vrijwilligers die er de voorkeur aan geven om te bellen, kunnen hier je telefoonnummer vinden en/of doorklikken naar je eigen website. Zorg dus dat het profiel compleet is en er aantrekkelijk uit ziet. Bekijk hier het voorbeeld van De Betrokken Spartaan.

Lees hier een aantal do’s en don’ts voor het succesvol plaatsen van een vacature. En vergeet ‘m ook niet uit te zetten op de social media-kanalen van jouw club!

Overige mogelijkheden

Rotterdam Sportsupport heeft een eerste inventarisatie gedaan om te kijken of er andere mogelijkheden zijn om meer handjes op de club te krijgen die kunnen ondersteunen bij het de uitvoering van coronamaatregelen. Soms kan het fijner zijn een ‘onafhankelijk’ persoon de scans te laten uitvoeren. Een voorbeeld:

 • Rotterdamse Douwers. Dit is een netwerk van Rotterdammers die niet aan de zijlijn willen staan. Ze bieden hulp aan jongeren die hulp nodig hebben op het gebied van werk of opleiding, financiën of het vergroten van het netwerk. De jongeren van de Douwers zouden een handje kunnen helpen aan de deur. Hier staat dan wel een vergoeding tegenover. Als club kun je met de jongere zelf bespreken hoe hoog de vergoeding is en waar deze uit bestaat (denk aan een uurloon, variërend van een vrijwilligersvergoeding tot een bruto verloning via een contract of payrolconstructie). Heb je interesse in deze optie? Stuur dan een e-mail naar erik@rotterdamdouwers.nl

Wat doen andere verenigingen met het scanbeleid?

We hebben een belronde gedaan langs een dertigtal clubs om te vragen hoe de controle op het coronatoegangsbewijs gaat en waar deze clubs tegenaan lopen. Dit resulteert in een aantal tips:

 • Een aantal clubs geeft aan een heel eenduidig scanbeleid te hebben. Iedereen wordt aan de poort gecontroleerd op geldige QR-code en ID. Er wordt geen onderscheidt gemaakt tussen trainers, scheidsrechters en andere vrijwilligers. In het begin vonden leden dit lastig maar nu iedereen gewend is gaat dit prima.
 • Een andere tip is het ouders makkelijk te maken om hun kinderen af te zetten en zelf niet naar binnen te gaan. Door bijvoorbeeld de weg van de parkeerplaats naar de vereniging af te zetten.
 • Clubs die gebruik maken van een beveiligingsbedrijf voor het scannen geven aan dat dit prettiger werkt en dat dit minder discussies te weeg brengt.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met Frederik Netten en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 40 89 29 85. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen. 

Heb je als sportvereniging een specifieke vraag over de sportaccommodatie en/of de uitvoering van de controles op binnensportlocaties? Neem dan contact op met Sportbedrijf Rotterdam via info@sportbedrijfrotterdam.nl of bel naar 010 808 08 80.  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Ron Stieding

Ron Stieding

verenigingsconsulent Organisatie en Vrijwilligers

Vrijwilligers, als vereniging kun je niet zonder! Altijd in touw, betrokken, enthousiast en gemerkt en ongemerkt wordt er ontzettend veel werk verzet door deze groep binnen jouw vereniging. De één doet dit een uurtje per week, de ander is dagelijks aanwezig op het sportcomplex. Op dinsdag 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Dit is bij uitstek de gelegenheid om de vrijwilligers van jouw vereniging in het zonnetje te zetten.

Eén ding hebben vrijwilligers gemeen: ze steken vrije tijd, energie en hun kennis en kunde in jouw vereniging! En natuurlijk geef je ze regelmatig een schouderklopje, een compliment of een kop koffie. Als bestuurders is het dus van groot belang om deze inzet te zien en dit ook op z’n tijd te waarderen en te belonen. Goede, gemotiveerde vrijwilligers wil je immers niet verliezen. Er wordt niet voor niets steeds vaker benadrukt dat goed beleid ter behoud van vrijwilligers misschien wel belangrijker is dan werving. Maar hoe doe je dat dan goed, vrijwilligers behouden? Door ze in ieder geval te waarderen!

Een aantal tips op een rij

 1. Stuur alle vrijwilligers een kaartje op dinsdag 7 december met een oprechte waarderingstekst namens de club.
 2. Organiseer aan het eind van het seizoen exclusief voor de vrijwilligers een heerlijke barbecue, picknick, stamppotbuffet of andere maaltijd. De bestuursleden bereiden het eten en bedienen de vrijwilligers.
 3. Organiseer een vrijwilligersavond met persoonlijke huldigingen voor bijvoorbeeld de beste trainer of de beste scheidsrechter. Laat speciale prijzen maken en reik deze uit. Laat clubleden vrijwilligers nomineren. En vergeet ook de partners van vrijwilligers niet uit te nodigen. Zij maken de vrijwillige inzet vaak mede mogelijk.
 4. Maak deelname aan kadertraining/scholing mogelijk of organiseer thema-avonden over actuele onderwerpen. Hiermee laat je zien dat je investeert in de (persoonlijke) ontwikkeling van vrijwilligers.
 5. Geef je vrijwilligers een leuk pakket, bijvoorbeeld een soep- of oliebollenpakket. Of stuur een kaartje met een lekkernij op hun verjaardag.
 6. Voer op de website of sociale media de rubriek ‘Vrijwilliger van de maand’ in, met daarbij uiteraard een foto van de vrijwilliger. Dit is een leuke manier om het – vaak verborgen – werk van vrijwilligers zichtbaar te maken en daarvoor waardering te tonen. Na twaalf maanden heb je twaalf kandidaten voor de titel ‘Vrijwilliger van het Jaar’. Leden kunnen (online) stemmen op hun favoriet en de uitreiking kan plaatsvinden tijdens een jaarlijks event.
 7. Geef een cadeaubon van een sponsor of lokale ondernemer.
 8. Gepersonaliseerde cadeautjes: een handdoek met clublogo, een chocoladereep met naam, een Kanjerkoek of iets wat past bij de werkzaamheden die ze doen voor jouw vereniging.
 9. Regel een avondje uit naar de bioscoop en huur de hele zaal af voor alle vrijwilligers van jouw club.
 10. Vraag een lintje aan, een waarderingsteken van de bond of maak iemand Erelid of Lid van Verdienste en maak daar een mooie happening van.

Meer weten?

Wil je meer vrijwilligers vinden en binden aan jouw club? Of wil je meer weten over het waarderen van vrijwilligers? Neem dan contact op met Bianca Post, onze expertconsulent vrijwilligers, via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Liana Landman

Liana Landman

projectleider Vitale sportverenigingen / verenigingsconsulent Accommodatie en Organisatie

Artikel laatst gewijzigd op zondag 14 november om 10.30 uur

De komende drie weken zijn bij amateursportwedstrijden geen toeschouwers toegestaan en wordt het coronatoegangsbewijs (CTB) op meer plekken gevraagd. De aangescherpte maatregelen gingen zaterdag 13 november om 18.00 uur in en duren in elk geval tot zaterdag 4 december. Het is een van de maatregelen die het demissionaire kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sinds gisteren 18.00 uur zijn het ‘Protocol Verantwoord Sporten’ en de FAQ van NOC*NSF bijgewerkt. Op basis van de vragen die wij afgelopen dagen kregen hierbij een greep uit het actuele Sportprotocol:  

 • Is publiek toegestaan op sportaccommodaties?
  Publiek is niet toegestaan bij trainingen en wedstrijden in de amateursport en de professionele sport. Spelers wordt gevraagd zo spoedig mogelijk na hun training of wedstrijd het complex weer te verlaten.
 • Is de 1,5 meter afstand een verplichting?
  Houd voor en na het sporten 1,5 meter afstand; en doe dat ook op plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.
 • Geldt de CTB-plicht ook voor vrijwilligers en mensen die functioneel aanwezig moeten zijn?
  Nee, personen die als vrijwilliger werkzaamheden verrichten zijn uitgezonderd van de CTB-verplichting. Denk hierbij aan trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals, arbitrage en alle andere vrijwilligers.

  Ook rij-ouders vallen hieronder als zij door de afstand tussen sportlocatie en huis niet de mogelijkheid hebben tussendoor naar huis te gaan. De oproep is om het aantal ouders tot een minimum te beperken.

  Let op: Bij sporthallen waar de verhuurder de CTB-controle doet is het goed om hier vooraf afspraken over te maken.
 • Wat zijn de regels over een afhaalpunt binnen en/of buiten?
  Buiten de sportkantine kan een afhaalpunt worden ingezet en dan hoeft er ook geen check gedaan te worden op het coronatoegangsbewijs. Dit afhaalpunt mag ook na de verplichte kantinesluitingstijd van 20.00 uur nog open zijn.

  Voor een afhaalpunt binnen geldt ook een uitzondering op de CTB-plicht: op voorwaarde dat gebruik van een mondkapje verplicht is en het afhaalpunt goed is afgescheiden zodat de ctb-plichtigen niet mengen met mensen die afhalen.
 • Zijn mondkapjes verplicht wanneer er vanwege sportactiviteiten personen uit meerdere huishoudens in dezelfde auto zitten?
  Er is hiervoor geen landelijke regel, stem gezamenlijk af over het dragen van een mondkapje.
 • Zijn er specifieke steunmaatregelen voor de sport?
  Momenteel zijn er geen specifieke landelijke steunmaatregelen voor de sport. We zijn in afwachting of de Rijksoverheid een nieuw steunpakket gaat invoeren als de impact van nieuwe maatregelen voor de sport daar aanleiding toe geeft. Gemeente Rotterdam en Rotterdam Sportsupport hebben jouw vereniging wel degelijk iets te bieden, namelijk:
 1. Gratis financiële APK voor sportverenigingen
  Heeft jouw vereniging voldoende zicht op hoe het tijdens de coronacrisis financieel gaat, zowel op korte als op lange termijn? Wil je als bestuur kunnen sturen in deze moeilijke periode en weten van welke compensatiemaatregelen, fondsen en subsidies je mogelijk gebruik kunt maken? Vraag dan nu de (gratis) financiële APK voor verenigingen aan!

  Verenigingsconsulent financiën Paul Baans van Rotterdam bekijkt de financiële situatie van jouw club. Het doel van de scan is om jouw bestuur te spiegelen, dan wel te voorzien van inzichten waarmee je nog beter een koers kunt kiezen om de crisis door of uit te komen. De verenigingsconsulent financiën van kijkt samen met de penningmeester de begroting en exploitatie bekijken. Als uit de scan blijkt dat jouw vereniging door bijvoorbeeld fondsen en subsidiemogelijkheden per direct de financiële uitgangspositie kan verbeteren, dan helpen we daar graag mee. Interesse? Stuur dan een mailtje naar p.baans@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315.
 2. Steunfonds vitale verenigingen
  Daarnaast is in Rotterdam een steunfonds vitale verenigingen van ruim €260.000 beschikbaar gesteld voor verenigingen die door de coronacrisis dreigen om te vallen. Rotterdam Sportsupport heeft een stappenplan ontwikkeld om te bepalen of de financiële situatie van een sportvereniging daadwerkelijk acuut is en de club in aanmerking komt voor het steunfonds. Wanneer er voor de coronacrisis sprake was van een gezonde financiële huishouding en indien andere tegemoetkomingen, kwijtscheldingen en creatieve oplossingen niet voldoende zijn, kan een vereniging aanspraak maken op het fonds. Lees hier meer.

Een totaaloverzicht van alle maatregelen lees je in het Protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF. Klik hier om de veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden te lezen.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met Frederik Netten en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 40 89 29 85. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen. 

Heb je als sportvereniging een specifieke vraag over de sportaccommodatie en/of de uitvoering van de controles op binnensportlocaties? Neem dan contact op met Sportbedrijf Rotterdam via info@sportbedrijfrotterdam.nl of bel naar 010 808 08 80.  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Ellen Breedveld

Ellen Breedveld

projectmedewerker Meer volwassen Rotterdammers met een gezondheidsachterstand blijvend in beweging

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Wim Wisse

Wim Wisse

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde

Vrijwilligers zijn voor een sportvereniging van onschatbare waarde. Zij bepalen mede het succes van de club en zorgen dat de vereniging draait: ze staan achter de bar, voeren bestuurs- en commissietaken uit of trainen en begeleiden de sporters. Voor veel verenigingen is het vinden én binden van (geschikte) vrijwilligers een grote uitdaging. In deze podcast geeft Ron Stieding tips en inspiratie om met dit thema aan de slag te gaan.

Meer podcasts luisteren?

Op deze pagina vind je een overzicht van al onze podcasts. Alle podcasts worden ook aangeboden op Soundcloud, Spotify, Stitcher en Itunes. Vergeet je niet te abonneren op onze kanalen om geen podcast meer te missen!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Carmen Barranco

Carmen Barranco

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat / clubkadercoach

Het oplopend aantal besmettingen in Rotterdam baart veel mensen zorgen. Afgelopen weken zijn ook de eerste coronabesmettingen bij Rotterdamse sportverenigingen vastgesteld. De leden van de betreffende verenigingen zijn hier door het bestuur over geïnformeerd. Deze clubs gaan, na overleg met de GGD, gedeeltelijk of soms geheel dicht voor 10 dagen of komen tot andere passende maatregelen. Rotterdamse verenigingen die te maken hebben/krijgen met een coronabesmetting dienen te bellen naar GGD Rotterdam-Rijnmond via 010-4438031. De GGD adviseert verenigingen op basis van de specifieke situatie over te nemen maatregelen.

‘Wij willen benadrukken dat het in het belang van alle sporters en verenigingen is dat iedereen zich aan de basisregels én de door de club genomen maatregelen houdt. Verenigingsbesturen dragen een grote verantwoordelijkheid en nemen deze veelal ook. Zij kunnen dit echter niet alleen en hebben medewerking van kader, leden, ouders en toeschouwers nodig. We moeten met elkaar de kans op besmettingen zo klein mogelijk maken. Heeft jouw vereniging moeite om de sport veilig en verantwoord te organiseren? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!’ aldus Liesbeth van der Meer, strategisch adviseur bij Rotterdam Sportsupport.

Van der Meer vervolgt: ‘Ook verenigingen waar een besmetting heeft plaatsgevonden en hulp wensen bij het uitvoeren van de adviezen van GGD kunnen bij ons terecht. Daarnaast raden we verenigingen aan om met spelers en ouders in gesprek te blijven over risico’s van deelname en persoonlijke afwegingen. Ga hierbij uit van ieders goede bedoelingen en probeer elkaars keuzes te begrijpen en te respecteren. We hopen er bovenal een gezond en mooi sportseizoen van te maken!’

Vragen?

Voor het melden van een coronabesmetting op de club dien je te bellen naar GGD Rotterdam-Rijnmond via 010-4438031. Voor andere vragen met betrekking tot het coronavirus en Rotterdamse sportverenigingen, kun je rechtstreeks contact opnemen met Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Ellen Breedveld

Ellen Breedveld

projectmedewerker Meer volwassen Rotterdammers met een gezondheidsachterstand blijvend in beweging

Met ingang van volgend seizoen verwelkomt Rotterdam Basketbal alle leden van rolstoelbasketbalvereniging Arrows’ 81. Een treffend voorbeeld van inclusie binnen de sport. Wel of geen beperking: iedereen is welkom, iedereen doet mee. Vorige week werd de samenwerkingsovereenkomst officieel ondertekend.

De eerste gesprekken tussen beide clubs werden een jaar geleden gevoerd. Arrows ’81 zocht een nieuwe speellocatie en keek voorzichtig naar plekken buiten de stad om zich te vestigen. Daarnaast had de vereniging moeite om met de toenmalige organisatorische bezetting het rolstoelbasketbal goed te organiseren. Rotterdam Sportsupport koppelde Arrows’ 81 daarom aan Rotterdam Basketbal, dat zich bereid toonde om verkennende gesprekken te voeren met de club uit uit Charlois. Dit bleek de perfecte match, want een jaar en aantal ontmoetingen verder maken alle leden van Arrows’ 81 de overstap naar Rotterdam Basketbal.
     Ron Stieding (Rotterdam Sportsupport) begeleidde het traject. De verenigingsconsulent spreekt van ‘inclusie op hoog niveau’. “De leden van Arrows’ 81 worden volledig onderdeel van Rotterdam Basketbal. Het laat zien dat iedereen kan meedoen, ook als je een lichamelijke beperking hebt. Dat is het mooie van een inclusieve sportvereniging: de leden met een beperking kunnen dezelfde dingen doen als de leden zonder beperking. Denk aan bardiensten draaien, hetzelfde tenue dragen of deelname aan verenigingsactiviteiten. Er is geen onderscheid meer. Iedereen is gelijk.”     

“Dat is het mooie van een inclusieve sportvereniging: de leden met een lichamelijke beperking kunnen dezelfde dingen doen als de leden zonder beperking.”

– Ron Stieding –

Organisatiekracht

Stieding waardeert het meedenkend vermogen en de bereidwillige houding van beide verenigingen, de basis die nodig is voor een succesvolle samenwerking en inclusie binnen de sport. “Bij Rotterdam Basketbal spelen de heren, dames en jeugd op heel hoog niveau. Hoe mooi is het als je dat dan ook nog kunt aanvullen met aanbod voor basketballers met een lichamelijke beperking? De organisatiekracht en de manier waarop ze de weg voor de nieuwe plaveien, is bewonderenswaardig.”
      “Tegelijkertijd is het van Arrows’ 81 weer ontzettend te waarderen dat ze het vertrouwen uit handen durven te geven,” vervolgt Stieding. “Een dappere move, want Arrows’ 81 is natuurlijk altijd hun kluppie geweest. Ze nemen daar nu heel bewust afstand van door helemaal op te gaan in Rotterdam Basketbal.”
     In een samenwerkingsovereenkomst hebben beide partijen de afspraken opgenomen. Zo neemt Arrows ’81 bijvoorbeeld de trainers mee en krijgt een overgebleven bestuurslid een plek in het bestuur van Rotterdam Basketbal. Met Sportbedrijf Rotterdam worden binnen afzienbare tijd de eerste verkennende gesprekken gevoerd om de mogelijkheden te inventariseren om de sporthal rolstoltoegankelijker(er) te maken.

Running blind

De leden van de stichting Running Blind maakten al langer gebruik van het sportcomplex van PAC Rotterdam, maar sinds oktober 2019 is deze loopgroep voor mensen met een visuele beperking volledig onderdeel geworden van de atletiekvereniging. De hardlopers, nordic walkers en wandelaars voelen zich meer dan welkom bij de sportclub aan het Kralingse Bos, zegt Rick Brouwer bijna een jaar verder.
      “We voelen ons volledig onderdeel van een grote sportvereniging. We kunnen ons hier specifiek inzetten voor sporters met een visuele beperking. Topsporters, recreanten, G-sporters: iedereen kan hier sporten. Dat maakt een inclusieve sportvereniging juist zo krachtig.”

Buddy

Volgens Brouwer werd het voor Running Blind Nederland steeds lastiger om financieel en juridisch verantwoordelijk te zijn voor vele afdelingen in het land, waaronder de Rotterdamse afdeling. Het oprichten van een zelfstandige vereniging of stichting zag men, gezien het beperkte aantal lopers, niet als wenselijk. Er werd daarom gezocht naar de aansluiting bij een al bestaande vitale en toekomstbestendige vereniging: PAC Rotterdam. Met deze atletiekvereniging waren de contacten al jaren goed. Bovendien zijn de sportfaciliteiten bij de atletiekvereniging ook toegankelijk voor sporters met een visuele beperking.      

Running blind bij PAC Rotterdam volgens het buddysysteem. Fotocredit: PAC Rotterdam.

De sporters met een visuele beperking zijn afhankelijk van een zogenaamde buddy, die de loper begeleidt bij de sportbeoefening. Binnen PAC Rotterdam (bijna 2000 leden) hoopt de groep meer buddy’s en visuele lopers te kunnen aantrekken. De eerste voortekenen, ruim een jaar na de samenvoeging, zijn positief. Brouwer: “De groep wordt steeds groter, dat maakt je ook minder kwetsbaar. Ook zijn de huidige trainers (hardloop en nordic walking) geschoold om training te geven aan sporters met een visuele beperking. Dat is een goede ontwikkeling.”  

Positief, prikkelend, stimulerend en mét energie! Zo werkt Rotterdam Sportsupport aan meer inclusie en diversiteit in de sport; in besturen, management en als coaches, scheidsrechters, leden en andere (top)functies binnen sportverenigingen en -organisaties. Lees hier meer over inclusie en diversiteit.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Kim Santbulte

Kim Santbulte

projectleider Rotterdam Sport op Maat

Trainers van sporters met een beperking hoeven sinds kort niet meer de anderhalve meter in acht te nemen wanneer dit noodzakelijk is. Toch staan veel verenigingen die aangepaste sporten aanbieden nog voor veel uitdagingen in de coronatijd. Moniek Meijer (Rijvereniging De Hazelaar) en Mignon Vierstraete (Portland Poema’s) over aangepast sporten in de huidige omstandigheden. “Het is voor deze doelgroep heel hard nodig om weer in beweging te komen.”

Rijvereniging De Hazelaar:

Rijvereniging De Hazelaar draait inmiddels weer op volle toeren. Jonge kinderen, volwassenen, senioren: alles wat zelf mentaal en fysiek uit de voeten kan is sinds een aantal weken weer enthousiast begonnen. De groep mindervalide ruiters, van kleine tot meervoudige beperkingen, worstelt echter nog met de huidige omstandigheden. “Zie het als een soort ladder: hoe ernstiger de beperking, hoe lastiger het voor ons is om paardrijden op de manage mogelijk te maken,” zegt bestuurslid Moniek Meijer. “Nog steeds zit een deel van onze mindervalide rijders thuis omdat het onder de huidige omstandigheden organisatorisch niet mogelijk is om iedereen verantwoord te laten paardrijden.”
     Eén van de uitdagingen is dat een gedeelte van deze groep ruiters is gehuisvest in een wooninstelling. Veel van deze instellingen staan het (nog) niet toe dat de jongeren contacten hebben met de buitenwereld. Dit geldt ook voor veel kinderen en jong volwassenen met een beperking die voor de quarantaine bij hun ouders/verzorgers zijn ingetrokken. Meijer: “We zouden deze groep hartstikke graag verwelkomen. Het zijn onze leden, ze betalen nog steeds contributie en voor veel van hen is het bezoekje aan de manage het enige uitje wat ze hebben. De ouders smeken ons om iets te doen, maar dat gaat nu niet. Dat maakt het extra zuur.”  

“Nog steeds zit een deel van onze mindervalide ruiters thuis omdat het onder de huidige omstandigheden organisatorisch niet mogelijk is om iedereen verantwoord te laten paardrijden.”

Moniek Meijer | Bestuurslid Rijvereniging De Hazelaar

En dan is er nog vervoer op maat: het halen en brengen van de ruiters zorgt voor logistieke uitdaging. De busjes van Trevvel mogen maximaal één persoon vervoeren en ze moeten – ruiters die slecht ter been zijn uitgezonderd – iedereen bij het hek afzetten tien minuten voor de les, terwijl dit in de oude situatie doorgaans een half uur kostte. “In de oude situatie werden de ruiters rond een uurtje of vier afgezet, dronken de ouders een bakje koffie en stond het busje drie tot vier uur later weer klaar om naar huis te rijden. Nu mag je maximaal een uur paardrijden. Het vervoer stelt ons voor een enorme logistieke uitdaging. En een strakke planning bovendien.”
     “Het is daarnaast voor ouders van de mindervalide ruiters niet toegestaan om op het terrein te zijn,” vervolgt Meijer. “Het is niet leuk om twee ouders, die altijd aanwezig zijn en bovendien de steun en toeverlaat van hun kind, te vertellen dat ze niet bij de les aanwezig mogen zijn. Toch proberen we het belang van de ruiter voorop te stellen. Als ik een meisje van negen jaar zie die het moeilijk vindt dat haar ouders er niet zijn, dan zetten we de auto voor het hek en kunnen ze vanuit daar heel even toekijken. Dat is de realiteit. We denken dat alles weer mag, maar de praktijk is weerbarstiger. Iedere dag zeggen we tegen elkaar: we gaan realiseren wat mogelijk is onder de huidige omstandigheden, zolang het verantwoord en veilig is. Daar blijven we voor strijden.”

Portland Poema’s:

Waar bij Portland Poema’s normaliter de G-honkballers vijftig weken per jaar kunnen sporten, is het nu al maanden stil bij de honkbalvereniging uit Rotterdam-Zuid. Ook hier zit een groot deel van de sporters met een beperking geïsoleerd bij hun wooninstelling, die veelal hun eigen protocollen hanteren. “Het honkballen bij Portland Poema’s zat bij iedereen in het systeem, het was onderdeel van de week,” zegt Mignon Vierstraete. “Om toch in contact en in beweging te blijven hebben we de laatste tijd veel gedaan met videobellen, leuke filmpjes naar elkaar opsturen, praten over honkbal gerelateerde onderwerpen en wat praktische oefeningen in samenwerking met de coaches. Dat is het dan ook wel. We blijven daarom het gesprek voeren met de wooninstellingen om hun protocollen door te nemen en te kijken hoe we de sportactiviteiten voor deze groep zo spoedig mogelijk weer kunnen oppakken.”

Het is een groep die qua gezondheid zwakker is dan de volwassenen. Denk aan sporters met suiker- of hartziekten of iemand met een spastische slokdarm.”

Mignon Vierstraete | Portland Poema’s

De grootste uitdaging voor Portland Poema’s wordt het organiseren van de sportactivitieten onder de huidige omstandigheden. Naar verwachting opent de honkbalvereniging per 1 juli haar deuren voor de G-honkballers. Vierstraete: “We zullen voor deze groep de activiteiten en de uitleg heel visueel moeten maken. Het is een voordeel dat honkbal geen full contactsport is, dus we kunnen veel oefeningen doen. Toch moet je goed uitleggen hoe je de pionnen neerzet, dat knuffelen niet mag, handen wassen verplicht is en dat je op anderhalve meter afstand van elkaar moet blijven. Dit soort regelmatigheden zullen we er moeten inslijpen.”   
     Het sporten in de aangepaste omstandigheden vergt de nodige aandacht, juist voor deze doelgroep, stelt Vierstraete: “Het is een groep die qua gezondheid zwakker is dan de volwassenen. Denk aan sporters met suiker- of hartziekten of iemand met een spastische slokdarm. Hoe gaan we de activiteiten voor iedereen veilig en verantwoord organiseren? Moeten we tegen sommige spelers zeggen dat ze moeten thuisblijven? Dat soort vragen houdt ons nu bezig. Het is in voor deze doelgroep ieder geval heel hard nodig om snel weer in beweging te komen en elkaar te ontmoeten om uit het sociale isolement te komen.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Monique de Groot

Monique de Groot

projectcoördinator Sportplus

De situatie rondom het coronavirus versnelt voor sportverenigingen ook de ontwikkelingen van nieuwe initiatieven, zoals esports en gaming. Van het organiseren van online gamewedstrijden voor jeugdleden en digitale trainingsavonden tot de aanleg van esportsfaciliteiten in het clubhuis (als de maatregelen dit weer toestaan). Dit is hét moment om aan de slag te gaan.

Een verbinding tussen de online- en offlinewereld biedt veel kansen voor verenigingen. Als sportvereniging kun je hiermee, ook in deze periode, meer zijn dan alleen een reguliere sportaanbieder. Uit diverse onderzoeken blijkt dat online gamen ook de cognitieve vaardigheden stimuleert. Daarnaast is het een middel om jongeren te bereiken, een positief imago op te bouwen en nieuwe leden te werven.

Nieuw aanbod

Frederik Netten, verenigingsconsulent bij Rotterdam Sportsupport: “Rotterdam heeft de ambitie om de esportshoofdstad van Nederland te worden. De stad wil de kracht van esports op een positieve manier benutten, ook sportverenigingen kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Deze tak van sport toepassen als nieuw aanbod in het verenigingsleven biedt veel kansen. Het is een manier om leden betrokken te houden en het draagt bij aan de toekomstbestendigheid van je vereniging.”
      “Het opzetten en organiseren van esports kan vaak al op een laagdrempelige manier,” vervolgt Netten. “Bijvoorbeeld door het organiseren van onderlinge online competities met games als FIFA (voetbal) en NBA (basketbal). Maar ook, als de omstandigheden het weer toelaten, door middel van fysieke ontmoetingen in de kantine of het clubhuis, eventueel aangevuld met beweegactiviteiten op de sportvelden. Rotterdam Sportsupport ondersteunt verenigingen die met esports aan de slag willen.” 

Initiatieven

In Rotterdam zijn al veel positieve ontwikkelingen gaande rondom esports. Ook een aantal sportverenigingen ontdekt steeds meer de toegevoegde waarde van deze tak van sport en grijpt, mede aangewakkerd door de coronacrisis, de kans om nieuwe initiatieven te ontplooien. Een overzicht:

 • #StayHome clubkampioenschappen
  De jonge leden van Rotterdam Basketbal speelden op Hemelvaartsdag de #StayHome clubkampioenschappen. Vanuit hun eigen woon- of slaapkamer speelden zij online NBA 2K20, een populair basketbalspel. Ook de jeugdleden van VOC en Neptunus-Schiebroek speelden onlangs een #StayHome toernooi maar dan voor het spel FIFA 20. Beide toernooien werden georganiseerd in samenwerking met mCon en WePlay Esports.
 • Esportswall Spartaan’20
  De voetbalvereniging uit Rotterdam-Zuid beschikt binnenkort over een stevige esportswall. Deze muur bevat twee Playstations 4 en twee volledige weggewerkte 32’’ televisieschermen, inclusief de nieuwste FIFA game. Door deze ontwikkeling krijgen de jeugdleden van Spartaan’20 vanaf het komende seizoen de mogelijkheid om na hun voetbalwedstrijd in de kantine een potje FIFA tegen elkaar te spelen.
 • Digitale schaakavonden
  Bij SV Onesimus uit Kralingen-Crooswijk worden dit seizoen geen fysieke clubavonden meer gehouden. De schaakvereniging organiseert ter vervanging de trainingsavonden iedere donderdagavond via het digitale platform Lichess. Leden kunnen zich inschrijven voor een avond naar keuze. Een prima alternatief! 
 • Samenwerking Rotterdam en mCon esports
  Rotterdam wist onlangs één van de meest succesvolle esportsclubs van Nederland aan zich te binden: mCon esports. Door de samenwerking met mCon esports is Rotterdam de eerste stad in Nederland die een topteam aan zich bindt. Hiermee onderstreept Rotterdam de ambitie om de esportshoofdstad van Nederland te worden. Lees hier meer.
 • Esports Summer College
  Tijdens een twee uur durende live uitzending in de Onderzeebootloods namen ervaringsdeskundigen van o.a. Twitter, Ahoy, ESL, de Politie en SportsCloud de kijkers op 27 mei mee in de mogelijkheden van esports & gaming. De uitzending gemist? Bekijk het hier terug.
 • Podcast over de kracht van esports
  Luistertip: in een podcast van Rotterdam Sportsupport vertelt Jan Smeets, vicepresident van Erasmus Esports, o.a. over de kracht van esports (voor het verenigingsleven) en welke kansen er liggen voor reguliere sportaanbieders. Beluister de podcast hier (ook beschikbaar via Itunes, Spotify en Stitcher).

Stimuleringsbudget

Rotterdamse verenigingen die aan de slag willen met esports kunnen gebruik maken van het stimuleringsbudget, dat onderdeel is van het Actieprogramma Verengingen. Dit budget kan worden aangevraagd door sportverenigingen die duurzaam invulling willen geven aan de focusacties uit het Actieprogramma Verenigingen, zoals het opzetten en organiseren van activiteiten met betrekking tot esports. Lees hier meer over het stimuleringsbudget en de voorwaarden die eraan gekoppeld zijn.

Wil jouw vereniging ook aan de slag met Esports of heb je vragen over dit thema, bijvoorbeeld over het organiseren van een toernooi? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Frederik Netten via f.netten@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-2429315. Bekijk hieronder introductievideo van Freek:

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Yasemin Cansoy

Yasemin Cansoy

secretaresse

Een sessie creatief denken, een kleine korfbalpubquiz, een vraag&antwoord-rondje en dat allemaal onder het genot van een borrel. Sportplusvereniging NIO organiseerde onlangs een digitale borrel voor een deel van haar leden. Ook Rotterdam Sportsupport en wethouder Sven de Langen sloten aan bij de call.    

Welke acties kun je bedenken om op een creatieve manier geld in de clubkas te brengen van NIO? Met deze vraag gingen de jonge leden van de Rotterdamse korfbalvereniging, vooral variërend in de leeftijd van 16 tot 25 jaar, aan de slag. En niet zonder succes, want deze sessie leidde al snel tot creatieve ideeën en inzichten. Eén van de uitkomsten was bijvoorbeeld om een actie te houden met de verkoop van zelfgemaakte brownies. Met dit idee is de club inmiddels enthousiast van start gegaan. Leuk detail: wethouder De Langen is de eerste afnemer van de brownies, die de vereniging binnenkort uitdeelt op het Rotterdamse stadhuis.   


Vraag&antwoord

Er was tijdens deze digitale borrel ook ruimte voor een vraaggesprek met De Langen. De wethouder beantwoordde tussen het borrelen en de spelletjes door vragen van de korfballers uit Hillegersberg-Schiebroek. Zo heeft de club de ambitie om in de toekomst het huidige korfbalveld te vervangen, bij voorkeur door een veld met kleinere afmetingen. De vraag aan de wethouder hoe dit te realiseren. Maar er werden ook luchtige vragen gesteld en beantwoord, bijvoorbeeld over hoe de werkdag van de wethouder er op dit moment uitziet. Met de DigiBorrel blijft De Langen, juist in deze periode, betrokkenheid bij de Rotterdamse sportverenigingen.
“We kijken terug op een geslaagde borrel,” zegt Percy Isenia van Rotterdam  Sportsupport. “De sfeer was ontspannen en ongedwongen en de inbreng van de deelnemers was heel waardevol. Hierdoor ontstonden veel nieuwe ideeën en inzichten waarmee NIO direct aan de slag kan.”

Wil jouw vereniging ook een digitale borrel organiseren of heb je vragen over het thema ledenbinding? Neem dan contact op met Percy Isenia via p.isenia@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-2429315.
Heb je tips en inspiratie nodig voor verenigen in coronatijd? Lees hier de mooiste initiatieven in Rotterdam en omstreken!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Jolanda de Vries

Jolanda de Vries

Communicatieadviseur

Sinds vorige week kunnen kinderen en jongeren tot en met 18 jaar onder bepaalde voorwaarden weer sporten bij hun sportvereniging. Een flinke organisatorische uitdaging om alles in goede banen te leiden, maar dat weerhoudt een groot aantal clubs er niet van om de deuren (voor de wijk) weer te openen. Een rondje langs de Rotterdamse sportvelden.

Het was een levendige bedoening aan de Hazelaarweg. Naast sportclubs als Neptunus-Schiebroek en HC Rotterdam ging de jeugd bij rijvereniging De Hazelaar ook weer aan de slag. Voor ruim tachtig jonge ruiters was het een weerzien met hun paard of pony, die ze ruim zes weken hebben moeten missen. “Ik zag veel kinderen met een glimlach van oor tot oor en er werd zelfs ook een traantje gelaten,” aldus bestuurslid Moniek Meijer. “Dat deed me echt heel goed. Zeker omdat ik heb gezien hoe hard er met elkaar is gewerkt. We zijn namelijk tijdens de sluitingstijd open geweest voor werkzaamheden, want juist in deze periode hebben we met een kleinere groep mensen, naast de doorlopende werkzaamheden, bergen werk moeten verzetten om de paarden en pony’s te verzorgen en in beweging te houden. Deze instructrices, bestuurders en vrijwilligers hebben bergen werk verzet.”
Toch maakt Meijer zich ook zorgen, en dan met name over de groep ruiters – 180 stuks – voor wie het paardrijden nog te vroeg komt. “We laten nu nog een grote groep liggen, zoals kinderen met een lichamelijke beperking. Deze groep heeft fysieke hulp nodig bij het uitvoeren van alle activiteiten en dat is onder de huidige omstandigheden nog niet mogelijk. Deze kinderen betalen wel gewoon contributie en krijgen er niets voor terug. De dankbaarheid van het bestuur is dan ook ontzettend groot. We hopen dat er voor hen snel een oplossing komt. Daar maken we ons hard voor.”   

Corona-cirkel

Frank Vermeulen van Rotterdam Sportsupport bracht woensdagavond een bezoek aan hockeyvereniging Victoria. De verenigingsconsulent Veilig Sportklimaat was te spreken over de goede organisatie van de Kralingse vereniging. “Je merkte dat voor iedereen alles direct duidelijk was vanaf het moment dat je de parkeerplaats opreed. Eelco (technisch coördinator, red.) stond bij de ingang om een oogje in het zeil te houden en alles in goede banen te leiden. Het was voor iedereen duidelijk wat van hem of haar werd verwacht.”
De communicatie naar de leden, met duidelijke plattegrondjes en gele looprichtingen, was helder volgens Vermeulen. “Iedereen was duidelijk en tijdig geïnformeerd. Ik kan me goed voorstellen dat als je met bordjes en pijltjes werkt dat de kans bestaat dat je per ongeluk tegen iemand aan loopt, maar met de duidelijk gele belijning op de grond was dit eigenlijk onmogelijk.”
De hockeyvereniging kwam met creatieve oplossingen om voldoende afstand te bewaren tussen spelers en train(st)ers. Zo was er bijvoorbeeld de zogenoemde corona-cirkel; spe(elst)ers moesten bij de uitleg van de trainer buiten deze cirkel blijven om de anderehalvemeter afstand te waarborgen. “Ik ben een groot voorstander van het gebruik van materiaal zodat kinderen automatisch op de goede plek gaan staan,” aldus Vermeulen. “En op deze manier verklein je ook de kans op onnodige contactmomenten.”

Ik ben een groot voorstander van het gebruik van materiaal zodat kinderen automatisch op de goede plek gaan staan.”

Frank Vermeulen – Rotterdam Sportsupport


‘Lekker buiten sporten’

Ook LMO startte voorzichtig met de eerste trainingen. De voetbalvereniging uit Rotterdam-Zuid doet dat vooralsnog alleen voor de eigen leden, stelt voorzitter Fred Dorst in dagblad Trouw. “Dit is voor ons ook allemaal nieuw. We willen eerst even kijken hoe het loopt en daarna besluiten of we ook jongeren uit de wijk een mogelijkheid bieden.”
LTC Plaswijck ’62 volgt dezelfde werkwijze. “We hebben gezegd: we kijken eerste twee weken hoe we de trainingen voor onze eigen jeugdleden kunnen organiseren. Als dat staat, en alles loopt soepel, laten we ook introducés toe,” aldus bestuurslid Eveline Padberg.
De jeugdleden moeten zich digitaal inschrijven voor de tennistraining. Maar waar ze normaliter hun komst nog moeten bevestigen in de hal, hoeft dat in de nieuwe situatie niet om onnodige contactmoment te voorkomen. Padberg: “Door de digitale inschrijvingen kunnen we precies zien wat de piekmomenten zijn. We draaien met een team van commissieleden en vrijwilligers diensten van vier uur om erop toe te zien dat de regels worden nageleefd. Soms moeten we een kind aanspreken die niet staat ingeschreven of een ouder die toch het terrein opkomt, maar meestal gaat het gewoon goed.” Daarna lachend: “Noem het ‘Management by walking around’. We dragen fluorescerende hesjes, dus we zijn goed herkenbaar. Stralen we toch een beetje gezag uit.”

We dragen fluorescerende hesjes, dus we zijn goed herkenbaar. Noem het ‘Management by walking around’. Stralen we toch een beetje gezag uit.”

Eveline Padberg – LTC Plaswijck’ 62

Opletten

PAC Rotterdam hervatte ook trainingen voor de jeugd. Verplicht handen wassen, geen ouders langs de lijn en voorafgaand aan de training een uitleg over de nieuwe regels: de routines zijn veranderd, maar het plezier was er niet minder om. Het NOS Journaal bracht een bezoek aan de atletiekvereniging. “Het is heel onwennig,” aldus voorzitter Martin Blok in het achtuurjournaal. “Je moet goed opletten dat iedereen zich aan de regels houdt, ook ik want ik heb al snel de neiging om iemand af te stappen en te zeggen: hé, wat leuk dat je er bent. Maar dat doen we voorlopig nog maar even niet.”
“Het is goed voor de kinderen dat ze weer even lekker buiten kunnen sporten,” vulde een ouder aan. “Ze hebben het gemist en ook voor de ouders is het lekker dat de kinderen zelf aan de slag kunnen gaan.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laura van Velzen

Laura van Velzen

strategisch adviseur Interne organisatie

Jeugd mag sinds 29 april weer onder begeleiding het sportveld op. Maar zonder ouders/verzorgers langs de zijlijn. Dat is een uitdaging voor zowel ouders/verzorgers als sportverenigingen. Hoe houd je ouders betrokken?

Ouders/verzorgers vinden het hartstikke leuk om bij hun sportende kind te kijken. En sportverenigingen vinden het belangrijk dat zij komen kijken bij hun kind. Ook al kan dat de komende periode nog niet, als trainer kun je wel zorgen dat ouders/verzorgers betrokken blijven bij hun sportende kind en de club.

Protocollen

Er zijn verschillende protocollen opgesteld die alle verenigingen moeten volgen, zodat jeugdactiviteiten goed en veilig georganiseerd kunnen worden. Daarvoor is ook een speciale checklist ontwikkeld. Als trainer volg je allereerst de maatregelen en protocollen op die bij jouw club zijn opgesteld en gecommuniceerd. Natuurlijk kun je je daarnaast ook blijven inzetten voor ouderbetrokkenheid, hetzij op een andere manier dan je normaal gesproken doet. Frank Vermeulen (verenigingsconsulent veilig sportklimaat) zet een aantal tips op een rijtje.

 • Duidelijk communiceren
  Spreek op basis van de vastgestelde protocollen binnen jouw vereniging duidelijk naar de ouders/verzorgers uit wat je van hen verwacht en wat zij vervolgens naar hun kinderen communiceren. Communiceren is een belangrijke succesfactor voor ouderbetrokkenheid en dat blijft ook in deze periode zo. Dat kan dus gaan over welke regels er zijn opgesteld op de sportaccommodatie, wie er wel en niet toegang hebben tot de training, wat er gebeurt als deze regels niet worden opgevolgd en wat er wordt gedaan bij zaken als blessures en ongelukken.
 • Gegevens up to date
  Heb je als trainer al eens in je telefoon gekeken of je alle actuele gegevens van de ouders/verzorgers bij de hand hebt? Zeker nu zij niet langs het veld staan is het belangrijk dat je ze snel en makkelijk kunt bereiken bij noodsituaties, zoals blessures of ongelukken. Zo kun je meteen contact leggen. Je kunt de actuele telefoonnummers van ouders/verzorgers checken bij de ledenadministratie van je club.
 • Doe iets leuks voor de ouders
  Ouders/verzorgers kunnen niet ter plekke meegenieten van wat er op het veld gebeurt, maar ze zijn ongetwijfeld wel benieuwd hiernaar. Laat ze achteraf zien wat de kinderen hebben gedaan en geleerd. Stuur foto’s, een filmpje of maak een samenvatting van de training. Houd hierbij uiteraard wel rekening met de AVG-regelgeving en hoe dit bij jouw club geregeld is. Zonder toestemming is het niet toegestaan om kinderen in beeld te brengen.

Het kind zelf

Voordat je de trainingen hervat, geef dan ook de kinderen zelf specifieke aandacht. Dit benadrukt Marco van de Geer (pedagogisch medewerker bij Rotterdam Sportsupport). ‘Zorg dat het kind zijn of haar verhaal kwijt kan over hoe hij of zij afgelopen periode heeft doorstaan’, legt hij uit. ‘Veel kinderen hebben in een piek geleefd van hun emotie. Ze kunnen (onherkenbare) stress hebben gehad. Vraag ze hoe het was, wat ze allemaal hebben gedaan en hoe ze online school hebben ervaren. Zo kunnen ze even het hoofd leeg maken voordat ze weer lekker gaan sporten.’

Geen contact

Kun je geen contact krijgen met een jeugdlid en/of zijn/haar ouders/verzorgers? En maak je je zorgen over de thuissituatie? Kaart dit dan aan bij de vertrouwenscontactpersoon van je club. Je kunt hierover ook sparren met de pedagogisch adviseurs van Rotterdam Sportsupport:

➡️ Voor sportverenigingen aan de noordkant van Rotterdam:
Romy van der Heide (Pedagogisch Adviseur):
06 27405097 / r.vanderheide@rotterdamsportsupport.nl

➡️ Voor sportverenigingen aan de zuidkant van Rotterdam en in Hoek van Holland, Rozenburg, Hoogvliet en Pernis:
Marco van de Geer (Pedagogisch Adviseur):
06 41544327 / m.vandegeer@rotterdamsportsupport.nl

Meer informatie

In deze artikelen vind je meer informatie over zorgsignalen tijdens de coronaperiode en tips en tricks voor trainers. Het team veilige sportverenigingen met sterke jeugdafdelingen is ook te volgen op Instagram op het kanaal ‘veilig sportklimaat’.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Janny van Bergeijk

Janny van Bergeijk

verenigingsconsulent Leden

Nu je je sporters opeens niet meer wekelijks op het veld of in de zaal ziet, is jouw rol als trainer of coach sterk veranderd. In dit artikel geven we je tips en tricks voor deze periode: wat kun je tijdens deze periode wél doen als trainer of coach om in contact te blijven met je sporters en hoe blijf je jezelf te ontwikkelen?

Jezelf ontwikkelen

Het kan zijn dat je deze periode meer tijd hebt gekregen door het wegvallen van de trainingen. Dan is dit een mooi moment om jezelf verder te ontwikkelen als trainer of coach. Daardoor heb je straks nóg meer plezier in het geven van je trainingen. En dat straalt af op je sporters: zij volgen dan met nóg meer plezier jouw trainingen.

 • Sportplezier: als trainer of coach breng jij sporters de basis van je sport bij. Maar kinderen leren meer van hun trainer of coach. Je speelt bewust of onbewust ook een rol in de opvoeding, je vervult een voorbeeldfunctie en je bepaalt grotendeels de sfeer. Op de website van Sportplezier vind je leuke artikelen en video’s om hier meer over te leren.
 • Omgaan met lastig gedrag kan een grote uitdaging vormen tijdens het geven van je trainingen. Misschien helpt dit overzicht je om lastig gedrag bij je sporters beter te begrijpen en ermee om te gaan. Ook lees je tips om te reageren op lastig gedrag.
 • Romy en Steef, trainers op dreef: in deze vlogserie gaan collega’s Romy en Steef elke maand langs bij prominente (Rotterdamse) trainers om praktische tips op te halen. Kijk deze vlogs dus vooral als je zoekt naar nieuwe inspiratie voor het geven van jouw trainingen.
 • Zoek op Youtube eens naar interessante video’s over training geven en coachen. Tip: zoek op de termen webinar, seminar of masterclass in combinatie met de naam van jouw sport. Houd hierbij wel de volgende vraag in je achterhoofd: hoe kan ik dit toepassen bij mijn groep sporters? Leeftijd, niveau, sport en geslacht zijn namelijk bepalend voor hoe jij de stof kunt toepassen in je eigen trainingen.
 • Houd je meer van lezen? Dan zijn er ook genoeg boeken te vinden over lesgeven en coachen. Tip: de boeken van Toon Gerbrands. Hij schreef bijvoorbeeld een inspiratieboek over coachen en presteren en leert je de kunst van het coachen. Daarnaast kun je de Correspondent volgen op Twitter. De Correspondent deelt vaak goede artikelen over coachen en lesgeven.
 • Vier inzichten over trainerschap: tijdens deze cursus, die door Rotterdam Sportsupport ook gegeven wordt, breng je je sterke punten en ontwikkelpunten in kaart en kijk je naar jezelf als trainer. Het geeft veel praktische handvatten om een veilig en plezierig sportklimaat te creëren voor sporters. Momenteel gaan de trainingen over vier inzichten niet door op locatie vanwege de genomen maatregelen rondom het coronavirus, maar de cursussen kunnen ook online gegeven worden. Wil jij graag (kosteloos) de training vier inzichten volgen bij jouw club? Neem dan contact op met s.vos@rotterdamsportsupport.nl. Of ga thuis aan de slag door deze video te bekijken en dit boekje te gebruiken om meteen aan de slag te gaan met je eigen sterke punten en ontwikkelpunten.
 • Tot slot: durf jezelf kwetsbaar op te stellen. Vraag spelers, ouders of andere trainers hoe zij jou dit seizoen hebben ervaren. Wat deed je goed of vonden ze fijn? En wat zien ze graag anders? Vraag dit aan mensen die je vertrouwt. Kijktip: TEDX video van Brené Brown over de kracht van kwetsbaarheid.

Contact houden met je sporters

Ondanks dat je je sporters nu niet elke week fysiek ziet, kun je wel contact blijven houden. Enerzijds om ze in beweging te houden, anderzijds om het sociale contact te behouden. Bovendien is het een goede manier om eventuele (zorg)signalen van je sporters op te pikken. In dit artikel lees je daar meer over.

 • Online lesgeven: er zijn veel tools die je kunt gebruiken om je lessen online te geven (in dit artikel lees je welke tools je zou kunnen gebruiken). Natuurlijk zal zo’n training anders zijn dan een normale training. We kunnen ons voorstellen dat het geven van een online training lastiger is omdat je bijvoorbeeld weinig materialen of niet voldoende ruimte tot je beschikking hebt. Het is daarom als trainer vooral belangrijk dat je van tevoren goed bedenkt wat je wil trainen met je sporters. Dat kan een stukje kracht, conditie en basis zijn, maar het is wel belangrijk dat er kleine aspecten van de eigen sport in verweven zitten zodat de sporters uitgedaagd en gemotiveerd blijven. Stel daarnaast niet al te hoge verwachtingen. De sporters zullen nooit helemaal sportspecifiek fit worden omdat ze niet in dezelfde omgeving zijn. Tip: houd voor de online training de vaste trainingstijd aan om op die manier de structuur voor de sporters vast te houden.
 • Organiseer leuke andere online activiteiten met je sporters. Bijvoorbeeld een quiz of een bingo. Het is nu een mooie tijd om ook iets anders te doen dan je eigen sport. Tip: betrek je sporters hierbij. Laat ze meedenken over een quiz of een spel. Dan blijven ze betrokken en komen ze vaak met de leukste ideeën.
 • En tot slot: gebruik groepsapps en social media om in contact te blijven met je sporters. Er zijn al veel leuke initiatieven van verenigingen waar leuke challenges rond gaan op de social media kanalen. Zo blijf je toch een beetje verbonden. In deze artikelen vind je voorbeelden hoe clubs hun leden uitdagen in beweging te blijven en hoe ze tóch verenigen tijdens de coronatijd.

Planning en organisatie

Deze periode kan een mooie tijd zijn om je administratie weer helemaal goed op orde te brengen. Hoe was bijvoorbeeld afgelopen tijd de trainersopkomst? Hoe ziet de groep er volgend jaar uit? En kijk alvast eens vooruit. Schrijf je jaar vast uit, noteer de vakanties, de feestdagen, de trainingsdagen, de vrije dagen. Deel je jaar vervolgens in in blokken waarin je bepaalde thema’s of doelstellingen wil trainen. Als je vooruit kan kijken geeft dit duidelijkheid voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Heb jij nog meer leuke voorbeelden of ga je aan de slag met de inspiratie uit dit artikel? Tag ons dan op social media zodat we jouw initiatief kunnen delen!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Liesbeth van der Meer

Liesbeth van der Meer

strategisch adviseur / leidinggevende

Inspireren, kennis overdragen en ervaringen delen. Met een online community-overleg helpen verschillende vechtsportverenigingen in Rotterdam (en omstreken) elkaar door de coronacrisis heen. 

Hoe gaan we om met de huurkosten? Wat doen we met de contributie-inning? Wat doen we met betaalde trainers? En hoe kunnen we onze leden betrokken houden? Het zijn veelal dezelfde uitdagingen waar veel verenigingen voor staan in deze tijd. In een online gesprek deelden Unity’99Fight Team SchiedamTeam Soares, Abdel-Kwan en Budo Fabriek hun kennis en ervaringen met elkaar. Het leidde tot levendige discussies, nieuwe inzichten en praktische tips. Van het aanbieden van trainingsprogramma’s via WhatsApp tot het wel of niet (tijdelijk) bevriezen van lidmaatschapskosten. Maar ook het creëren van waarde voor de leden en manieren om deze periode waarin er niet gesport kan worden later te compenseren. Patrick van Daalen van Unity’99 kwam bijvoorbeeld met een gaaf voorstel om gastlessen bij elkaar te verzorgen om zo iets (extra’s) terug te doen voor de leden.   

“Ik kende Patrick van Daalen alleen van naam. Nu heb hem ook van ‘dichtbij’ leren kennen.”
– Noël Soares (Team Soares)

Uitdagingen

Ron Stieding is verenigingsadivseur bij Rotterdam Sportsupport en leidde het digitale gesprek in Zoom. “Dit soort overleggen zijn, juist in deze periode, ontzettend waardevol. Verenigingen kunnen veel van elkaar leren over de aanpak van uitdagingen en elkaar ook inspireren om tot gerichte oplossingen te komen. Het idee is dat de vechtsportverenigingen de komende periode ieder week een uurtje contact met elkaar op te nemen. Zeker in deze bijzondere tijd waar alles continu verandert en verenigingen voor grote uitdagingen staan.”

Andere verenigingen met soortgelijke uitdagingen zijn van harte welkom om aan te sluiten, zegt Stieding. “Vanuit de verenigingen is al het idee geopperd om straks, als we weer bij elkaar mogen komen, structureel een vechtsportoverleg in Rotterdam te organiseren. Een prima initiatief. Samen kom je immers verder dan alleen!”      

“De kennis die ik heb opgedaan uit deze gesprekken, neem ik mee naar de eerste volgende training.”
– Abdessamia Maghnou (Abdel-Kwan)

Wil jouw club ook aan de slag met een community-gesprek of heb je tips nodig bij deze werkwijze? Neem dan contact op met Ron Stieding, verenigingsadviseur van Rotterdam Sportsupport, via r.stieding@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-2429315.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Kitty Kalkman

Kitty Kalkman

projectleider Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende

In Rotterdam zijn ruim 75.000 mensen lid van een vereniging. De sportverenigingen leveren een grote bijdrage aan de leefbaarheid van de stad. Vrijwilligers maken voor deze clubs en hun leden het verschil. Maar hoe richt je als club het ‘nieuwe’ vrijwilligerswerk in, zodat deze verenigingen vitaal én toekomstbestendig blijven? “Het werk opknippen,” aldus Ron Stieding, expertadviseur Vrijwilligers bij Rotterdam Sportsupport.

Uit een recent onderzoek van professor Lucas Meijs (Erasmus Universiteit) blijkt dat Nederlanders nog steeds bezield en bereid zijn om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Onder de leden van de sportvereniging is een enorme potentiële vrijwillige energie. Toch geven veel verenigingsbestuurders aan te kampen met een vrijwilligerstekort.

Vrijwilligersmanagement

Een ruime meerderheid van 59% van de bestuurders in Nederland geeft aan dat ze nog op zoek zijn naar meer vrijwilligers. Dit is op zich helemaal niet zo gek, want slechts 5% van de sportverenigingen heeft een uitgeschreven strategie voor de werving van vrijwilligers. Ook heeft maar 6% van de sportverenigingen een vrijwilliger of betaalde kracht die specifiek verantwoordelijk is voor vrijwilligersmanagement. Daarnaast informeren sportverenigingen leden en hun ouders zeer beperkt (slechts 35% en respectievelijk 24%) over de verwachting om bij te dragen aan de vereniging door middel van vrijwilligerswerk (Mulier Instituut, 2018). Kort door de bocht: is er geen plan, geen aandacht, geen mankracht en ook vergeten we leden en ouders van jeugdleden te informeren.

Generatie X, Y en Z

Als we even een stapje terug doen en naar de basis gaan is de traditionele sportvereniging georganiseerd voor en door leden. Dat betekent simpelweg dat het vrijwilligerskapitaal gelijk is aan het aantal leden. Op dit moment bestaan de leden uit de generaties X, Y en Z:

 • Generatie X: Leden in de leeftijd van 42-60 jaar. Het langst aanwezig in de sportvereniging en goed vertegenwoordigd als vrijwilligers. Er is sprake van vergijzing in het vrijwilligerswerk, met  47% van de bestuurders uit de Generatie X.
 • Generatie Y: Leden in de leeftijd van 22-42 jaar. Als leden en ouders van jeugdleden veruit het sterkst vertegenwoordigd in de sportvereniging. Ondervertegenwoordigd in het doen van vrijwilligerswerk binnen de sportvereniging. Gigantisch potentieel aan vrijwilligers! 
 • Generatie Z: Leden in de leeftijd van 15-21 jaar. Voornamelijk aanwezig binnen de sportvereniging als actieve sporter. Willen de wereld een stukje beter maken en zich graag maatschappelijk inzetten.  

Op dit moment is generatie X oververtegenwoordigd in het doen van vrijwilligerswerk. Deze generatie kent veel ‘supervrijwilligers’: vrijwilligers die ontzettend veel taken op zich nemen. Hoe meer vrijwilligerswerk deze generatie doet, hoe meer het kan afschrikken voor andere generaties. De sportvereniging is al honderd jaar traditioneel georganiseerd en heeft zich qua organisatie en vrijwilligers nog te weinig aangepast aan de huidige tijd. Tijd om eens kritisch naar de huidige manier van organiseren te kijken en samen te ontdekken hoe we de andere generaties ook een bijdrage kunnen laten leveren aan onze sportvereniging.

“Het overheersende beeld over vrijwilligerswerk binnen generatie Y is dat het veel tijd en energie kost en weinig oplevert.” Ron Stieding – Expertadviseur Vrijwilligers

De generatie Y is in aantallen veruit het sterkst vertegenwoordigd als leden en ouders van jeugdleden, maar ondervertegenwoordigd in het doen van vrijwilligerswerk. Terwijl deze groep echt wel bereid is om iets te doen voor de vereniging, maar wel onder bepaalde voorwaarden (zie onderstaande tabel):

In de generatie Z zit een enorme potentie als we ze informeren en opleiden tot vrijwilliger. Nu doet gen X alles, maar wat gebeurt er als deze leden straks stoppen met doen van vrijwilligerswerk wie neemt het straks over?

Als onze ambitie is dat we een toekomstbestendige sportvereniging willen zijn, waarin iedereen mee kan doen, dan kunnen we de volgende conclusie trekken:


Vrijwilligerswerk opknippen

Volgens Ron Stieding, expertadviseur Vrijwilligers bij Rotterdam Sportsupport, is de huidige manier van organiseren niet meer passend bij deze tijd. “De traditionele hiërarchische structuur met bestuur en vaste commissies geeft vrijwilligerswerk een zwaar en tijdrovend imago. Dit wordt versterkt doordat het werk is ingericht op rollen en functies voor langere tijd. De vele vergaderingen halen ook nog eens de energie uit de samenwerking en hierdoor wordt vrijwilligerswerk, met name door generaties Y en Z, als ‘niet leuk’ ervaren.

En daarom moeten we vrijwilligerswerk opknippen, stelt Stieding. “Het zit nu vast in grote rollen, vooraf ingestelde functies en uitgebreide beschrijvingen. Door het werk van de bestaande functies op te knippen in activiteiten ontstaan er duidelijke en overzichtelijke taken. Bied deze klussen persoonsgericht aan, passend bij ieders talenten en affiniteit.”

Wil je ondersteuning bij het maken van een plan, het anders organiseren van vrijwilligerswerk of het opknippen van werk op jullie sportvereniging? Neem dan contact op met jouw gebiedscoördinator bij Rotterdam Sportsupport of via info@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-2429315. Ook hebben we een podcast ‘zo bind je vrijwilligers’.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Kitty Kalkman

Kitty Kalkman

projectleider Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende

In de podcasts van Rotterdam Sportsupport gaat Etiënne Verhoeff in gesprek met een medewerker van Rotterdam Sportsupport of een externe expert aan de hand van interessante of actuele onderwerpen voor sportbestuurders, trainers en andere kaderleden. In deze aflevering spreken we met Ron Stieding over het binden van vrijwilligers.

Vrijwilligers zijn voor een sportvereniging van onschatbare waarde. Zij bepalen mede het succes van de club en zorgen dat de vereniging draait: ze staan achter de bar, voeren bestuurs- en commissietaken uit of trainen en begeleiden de sporters. Voor veel verenigingen is het vinden én binden van (geschikte) vrijwilligers een grote uitdaging. In deze podcast geeft Ron Stieding tips en inspiratie om met dit thema aan de slag te gaan. Je luistert de podcast hieronder.

Meer podcasts luisteren?

Op deze pagina vind je een overzicht van al onze podcasts. Alle podcasts worden ook aangeboden op Soundcloud, Spotify, Stitcher en Itunes. Vergeet je niet te abonneren op onze kanalen om geen podcast meer te missen!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laura van Velzen

Laura van Velzen

strategisch adviseur Interne organisatie

Ruim negen op de tien verenigingen in Rotterdam noemt zichzelf vitaal. Op de vitaliteitsindex scoren verenigingen gemiddeld een 79 (schaal van 0-100). Dat blijkt uit het vitaliteitsonderzoek van Rotterdam Sportsupport. Dit jaar vulden 201 verenigingen de vragenlijst in.

Het jaarlijkse vitaliteitsonderzoek helpt Rotterdam Sportsupport haar dienstverlening en projecten te versterken, zodat deze nog beter aansluiten bij de behoeftes van de verenigingen en we verenigingen zodoende nog gerichter kunnen ondersteunen. In het onderzoek reageerden bestuursleden op stellingen over accommodatie, financiën, organisatie en structuur, leden, vrijwilligers en veilig sportklimaat. Een overzicht:

Accommodatie
Knelpunten omtrent de accommodatie worden het meest genoemd door de verenigingen (17%). Ook geeft een derde aan de accommodaties te willen verbeteren of uit te breiden. Doordat vraagstukken rondom dit thema veelal complex zijn en maatwerk betreffen, wordt per situatie gekeken op welke manier we ondersteuning kunnen bieden. De gebiedscoördinator kan jouw vereniging desgevraagd bijstaan.

Financiën
Verenigingen zeggen beter in staat te zijn geld te reserveren voor onderhoud en investeringen (70%) dan in 2018 (59%). Ook geven kleine verengingen aan dat het innen van contributie gemakkelijker af gaat (83% van de kleine verenigingen versus 63% procent van de grote verenigingen). Verder geeft ruim de helft van de verenigingen aan moeite te hebben met het binden van sponsoren. Op donderdag 12 december behandelen we het onderwerp sponsoring tijdens de Grow 010 Challenge. Lees hier meer.

Heeft jouw vereniging behoefte aan andere ondersteuning op dit thema? Neem dan contact op met jouw gebiedscoördinator.

Organisatie en structuur
Ruim zeven op de tien clubs zegt in staat te zijn in te spelen op maatschappelijke veranderingen. Kleinere verenigingen geven aan hier nog minder goed klaar voor te zijn. Bij grotere verenigingen zien we ook vaker dat er een duidelijke organisatiestructuur is geïmplementeerd en dat de club over een actueel beleidsplan beschikt.
Het komende jaar gaat Rotterdam Sportsupport aan de slag met nieuwe bestuursvormen en stijlen die het makkelijker maken om als bestuurder de organisatie van de vereniging te ‘draaien’. Inspiratie hiervoor vinden we bij verenigingen die nu al vernieuwend organiseren.

Leden
Rotterdam kent een grote diversiteit aan verenigingen. Ook op ledenaantal. Gemiddeld hebben de deelnemende verenigingen een ledenaantal van 340, uiteenlopend van clubs met 15 leden tot wel 2.500. De meeste verenigingen geven dan ook aan in staat te zijn om nieuwe leden te werven. Daarbij geven verenigingen aan beter in staat te zijn hun leden te behouden (85%). Dit is een stijging ten opzichte van vorig jaar toen 80% van de clubs aangaf in staat te zijn om leden te behouden. We moeten helaas wel concluderen dat kleine verenigingen vaker aangeven dat het aantal leden onvoldoende is voor een toekomstbestendige vereniging (21%). Om kleine verenigingen (minder dan 200 leden) te helpen met ledenwerving hebben we het Fonds Kansen voor de Sport ingericht. Lees hier meer.

Veilig Sportklimaat
De meeste verenigingen kijken positief naar het hebben van een veilig sportklimaat. Gezien de omvang van het thema en de vele onderwerpen, zien we nog wel ruimte voor verbetering. We zijn dan ook blij om te zien dat veel verenigingen hebben aangegeven het aankomende jaar een of meerdere onderwerpen te willen oppakken. Vooral de onderwerpen ouderbetrokkenheid, oog voor problemen van jeugdleden en waarden- en normenbeleid worden door veel verenigingen genoemd om mee aan de slag te gaan.

Heeft jouw verenging behoefte aan ondersteuning op Veilig Sportklimaat of vragen over dit thema, bijvoorbeeld op gebied van ouderbetrokkenheid, het signaleren van zorgsignalen of seksueel overschrijdend gedrag? Neem dan contact op met jouw gebiedscoördinator.

Tevredenheid
Met een 7,7 als tevredenheidscijfer geven de clubs aan zeer tevreden te zijn over de inzet van Rotterdam Sportsupport. Het merendeel van de verenigingen heeft dan ook geen verbeterpunten en ziet graag dat Rotterdam Sportsupport haar werkzaamheden op deze manier blijft doorzetten. De verenigingen die wel verbeterpunten noemen, willen voornamelijk vaker en proactiever contact met Rotterdam Sportsupport.

Op dinsdagavond 10 december 2019 organiseren we een spiegelbijeenkomst voor verenigingen die met ons willen meedenken over ons programma en ondersteuning. Wil je met ons meedenken om de kracht van verenigingen te vergroten? Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar y.celik@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Paul Baans

Paul Baans

verenigingsconsulent Financiën

Vrijwilligers zijn voor een sportvereniging van onschatbare waarde. Zij bepalen mede het succes van de club en zorgen dat de vereniging draait: ze staan achter de bar, voeren bestuurs- en commissietaken uit of trainen en begeleiden de sporters.

Voor veel sportverenigingen is het één van de grootste uitdagingen: het werven van vrijwilligers. Maar hoe maak je je leden warm voor vrijwilligerswerk? In de themabijeenkomst op woensdag 11 maart geven we hiervoor tips, inspiratie en handvatten: van de vacature op de website tot het ‘echte’ contact. We dagen de deelnemers uit om actief (in werkvormen) aan de slag te gaan met dit vraagstuk. Ook lanceren we deze avond een campagne voor sportverenigingen in Rotterdam! *

* Dit is de derde en laatste bijeenkomst in een serie van drie. De eerste onderwerpen waren ‘het opstellen van een vrijwilligersbeleid’ en ‘het nieuwe vrijwilligerswerk’. Een hand-out van deze bijeenkomsten kun je opvragen door een e-mail te sturen naar r.stieding@rotterdamsportsupport.nl

Voor wie?

Bestuurders, commissieleden en coördinatoren van sportverenigingen.

Aanmelden

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan door te klikken op de button in het informatiemenu of via deze link. Schrijf je nog snel in!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk

Vrijwilligers zijn voor een sportvereniging van onschatbare waarde. Zij bepalen mede het succes van de club en zorgen dat de vereniging draait: ze staan achter de bar, voeren bestuurs- en commissietaken uit of trainen en begeleiden de sporters. Voor veel verenigingen is het vinden én binden van (geschikte) vrijwilligers een grote uitdaging.

Rotterdam Sportsupport organiseert een drietal themabijeenkomsten waarin het onderwerp vrijwilligers centraal staat. Ron Stieding (thema-adviseur vrijwilligers bij Rotterdam Sportsupport) geeft niet alleen tips, inspiratie en handvatten, maar daagt de deelnemers tijdens deze bijeenkomsten ook uit om actief (in werkvormen) aan de slag te gaan vraagstukken.

Voor wie?
Bestuurders, commissieleden en coördinatoren van sportverenigingen.

Overzicht bijeenkomsten
Bijeenkomst 1: Vrijwilligersbeleid (deze avond is al geweest!)
Datum: woensdag 15 januari
Tijdstip: 19:30 – 21.30 uur

Een visie opstellen ten aanzien van vrijwilligers, daar begint het vaak mee. Maar hoe doe je dat en waarom is een visie eigenlijk belangrijk? Tijdens deze avond ga je in werkvormen aan de slag met vraagstukken als: Moet je leden verplichten tot vrijwilligerswerk? of moet je vrijwilligers betalen voor hun bijdrage?

Bijeenkomst 2: Het ‘nieuwe’ vrijwilligerswerk
Datum: dinsdag 4 februari
Tijdstip: 19.30 – 21.30 uur
Niets is zo divers als een sportvereniging: verschillende generaties, achtergronden en kwaliteiten zijn hier te vinden. Hoe ga je daar als club mee om bij het inrichten van vrijwilligerswerk? Tijdens deze bijeenkomst krijg je nieuwe inzichten op hoe je de taken binnen een club kan verdelen.

Bijeenkomst 3: Werven van vrijwilligers
Datum: Woensdag 11 maart
Tijdstip: 19.30 – 21.30 uur
Voor veel sportverenigingen is het één van de grootste uitdagingen: het werven van vrijwilligers. Maar hoe maak je je leden warm voor vrijwilligerswerk? In de derde en laatste bijeenkomst geven we hiervoor tips, inspiratie en handvatten: van de vacature op de website tot het ‘echte’ contact.

Aanmelden
Aanmelden voor de themabijeenkomsten kan via deze link. Je kunt je inschrijven voor alle avonden, maar het is ook mogelijk om één of twee sessies bij te wonen. Geef in het inschrijfformulier aan wat voor jou van toepassing is.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marita Verkaik

Marita Verkaik

manager / plaatsvervangend directeur

Vrijwilligers zijn voor een sportvereniging van onschatbare waarde. Zij bepalen mede het succes van de club en zorgen dat de vereniging draait: ze staan achter de bar, voeren bestuurs- en commissietaken uit of trainen en begeleiden de sporters. Voor veel verenigingen is het vinden én binden van (geschikte) vrijwilligers een grote uitdaging.

Rotterdam Sportsupport organiseert een drietal themabijeenkomsten waarin het onderwerp vrijwilligers centraal staat. Ron Stieding (thema-adviseur vrijwilligers bij Rotterdam Sportsupport) geeft niet alleen tips, inspiratie en handvatten, maar daagt de deelnemers tijdens deze bijeenkomsten ook uit om actief (in werkvormen) aan de slag te gaan vraagstukken.

Voor wie?
Bestuurders, commissieleden en coördinatoren van sportverenigingen.

Overzicht bijeenkomsten
Bijeenkomst 1: Vrijwilligersbeleid
Datum: woensdag 15 januari
Tijdstip: 19:30 – 21.30 uur

Een visie opstellen ten aanzien van vrijwilligers, daar begint het vaak mee. Maar hoe doe je dat en waarom is een visie eigenlijk belangrijk? Tijdens deze avond ga je in werkvormen aan de slag met vraagstukken als: Moet je leden verplichten tot vrijwilligerswerk? of moet je vrijwilligers betalen voor hun bijdrage?

Bijeenkomst 2: Het ‘nieuwe’ vrijwilligerswerk
Datum: dinsdag 4 februari
Tijdstip: 19.30 – 21.30 uur
Niets is zo divers als een sportvereniging: verschillende generaties, achtergronden en kwaliteiten zijn hier te vinden. Hoe ga je daar als club mee om bij het inrichten van vrijwilligerswerk? Tijdens deze bijeenkomst krijg je nieuwe inzichten op hoe je de taken binnen een club kan verdelen.

Bijeenkomst 3: Werven van vrijwilligers
Datum: Woensdag 11 maart
Tijdstip: 19.30 – 21.30 uur
Voor veel sportverenigingen is het één van de grootste uitdagingen: het werven van vrijwilligers. Maar hoe maak je je leden warm voor vrijwilligerswerk? In de derde en laatste bijeenkomst geven we hiervoor tips, inspiratie en handvatten: van de vacature op de website tot het ‘echte’ contact.

Aanmelden
Aanmelden voor de themabijeenkomsten kan via deze link. Je kunt je inschrijven voor alle avonden, maar het is ook mogelijk om één of twee sessies bij te wonen. Geef in het inschrijfformulier aan wat voor jou van toepassing is.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marita Verkaik

Marita Verkaik

manager / plaatsvervangend directeur

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Paul Baans

Paul Baans

verenigingsconsulent Financiën

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Emile van der Weg

Emile van der Weg

verenigingsconsulent Organisatie

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fieke de Goede

Fieke de Goede

interim projectleider Rotterdam Sport op Maat

Iedere vereniging staat te springen om extra handjes. Nieuwe vrijwilligers worden met open armen binnengehaald en het liefst gister nog ergens ingezet. Toch is het nuttig én verstandig om tijd te stoppen in het ontwikkelen van beleid voor de aanname van nieuwe vrijwilligers. Zeker als de nieuwe vrijwilliger aan de slag wil gaan met jeugdleden of mensen met een beperking. 

 
Wie haal je in huis? 

Nadenken over beleid kost tijd, maar waarom is het voor een vereniging toch nuttig om beleid te ontwikkelen voor de aanname van nieuwe vrijwilligers? Omdat het verstandig is te weten wie je in huis haalt. Dit is zeker het geval wanneer je als club een vrijwilliger aan de slag laat gaan met jeugdleden of mensen met een beperking. 

Heeft de persoon bijvoorbeeld voldoende kennis en kunde om te werken met de betreffende doelgroep? Is hij/zij bereid de visie van de club te volgen op het gebied van een Veilig Sportklimaat? Is hij/zij ook bereid zich verder te ontwikkelen als dat nodig is? Heeft de beoogde vrijwilliger in het verleden iets gedaan waar je als vereniging niet mee geassocieerd wil worden? Kan hij/zij een risico vormen voor je leden? Allemaal vragen die in het kennismakingsgesprek gesteld kunnen worden om een goed beeld te kunnen krijgen van de nieuwe vrijwilliger.   

Vier stappen voor een goed aannamebeleid 

Een aannamebeleid moet goed bij de vereniging passen, voor een kleinschalige familievereniging kan deze er heel anders uit komen te zien dan een grote semi-professionele sportclub. Daarom hieronder vier stappen voor een goed aannamebeleid 

 1. Stel een functieprofiel op. Zo weet je precies welk type persoon je zoekt en welke vaardigheden hij moet bezitten. 
 2. Voer een (sollicitatie-)gesprek. Maak uitgebreid kennis met de kandidaat, stel veel open vragen over waarom hij/zij zich kandidaat stelt voor de betreffende functie. Ga tijdens een gesprek op je (onderbuik)gevoel af. Als het wenselijk is, vraag je de kandidaat om een referentie van de vorige vrijwilligersorganisatie waar hij/zij heeft gewerkt.
 3. Bespreek de omgangsregels van de vereniging en de gedragscode en laat deze ondertekenen wanneer jullie besluiten een samenwerking aan te gaan. 
 4. Verzoek de potentiële vrijwilliger een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag is voor verenigingen gratis. Lees hier meer over de VOG

In gesprek blijven 

Ná de aanname blijf je in contact met de vrijwilliger. Voer evaluatiegesprekken met elkaar. Zo blijf je op de hoogte van het functioneren van de vrijwilliger. Gebruik deze momenten ook om de vrijwilliger te bedanken voor zijn/haar inzet en om bij te sturen als dat nodig is. Stopt een samenwerking? Dan kan een exitgesprek beide partijen duidelijkheid geven. Je kunt leermomenten uit dit gesprek gebruiken om het vrijwilligersbeleid van de club aan te scherpen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marcella Deters

Marcella Deters

interim projectleider beweegcoach

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anne Nurra

Anne Nurra

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat / clubkadercoach

Wil jouw club nieuwe leden aantrekken, vrijwilligers werven of de zichtbaarheid van de vereniging vergroten? Dan kun je hiervoor de kosten (deels) vergoed krijgen door Rotterdam Sportsupport via de regeling Kansen voor de Sport. Het aanvragen van een bijdrage kan door het invullen van het aanvraagformulier. 

Ledenlimiet bij Kansen voor de Sport

De regeling is alleen voor verenigingen met minder dan 200 leden. Grotere verenigingen hebben doorgaans een andere vorm van ondersteuning nodig bij het vinden van financiering. We zijn altijd bereid mee te denken of andere vormen van financiering van jullie activiteit mogelijk is. Hiervoor kun je terecht bij jouw gebiedsconsulent. 

Voorwaarden en spelregels: 

 • De bijdrageregeling is voor het ondersteunen van activiteiten om leden of vrijwilligers te werven (open dagen, kennismakingstrainingen en ook vriendjes- en vriendinnetjesdagen etc.) of de zichtbaarheid van de vereniging te vergroten (facebook-campagnes, flyers etc.). 
 • Alleen bestuursleden mogen een aanvraag indienen. 
 • De regeling is alleen voor verenigingen met minder dan 200 leden. Grotere verenigingen kunnen terecht bij hun gebiedsconsulent. 
 • Alle soorten kosten kunnen vanuit de bijdrage vergoed worden tot een hoogte van € 250 per kalenderjaar. 
 • De vereniging kan jaarlijks meerdere aanvragen indienen zolang het bovenstaande bedrag niet overschreden wordt. 
 • Een aanvraag moet voorafgaand aan de activiteit worden ingediend zodat er voldoende tijd is voor het beoordelen van de aanvraag en de gebiedsconsulent de kans heeft de activiteit te bezoeken. 
 • Nadat de aanvraag is goedgekeurd krijgt de vereniging hierover per mail bericht met verdere informatie over het proces. 
 • Het toegekende bedrag wordt overgemaakt nadat de vereniging de bonnetjes met gemaakte kosten en het evaluatieformulier heeft opgestuurd. 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Monique de Groot

Monique de Groot

projectcoördinator Sportplus

De gemeente Rotterdam heeft bij Centraal Beheer de Maasstadpolis afgesloten. Deze gratis polis verzekert automatisch vrijwilligers die bij een Rotterdamse sport- of scoutingvereniging actief zijn, maar ook mantelzorgers en maatschappelijke stagiaires die actief zijn in Rotterdam zijn meeverzekerd. 

Mocht er bijvoorbeeld iets misgaan tijdens de activiteiten die vrijwilligers op de vereniging uitvoeren, is het prettig dat zij goed verzekerd zijn.

Verzekeringen

Er zijn 3 onderdelen binnen deze verzekering:

 • Ongevallenverzekering
 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Schade aan Persoonlijke Eigendommen.

De Maasstadpolis is een secondaire verzekering. Dit houdt in dat er altijd eerst gekeken wordt of er geen primaire verzekering is waar de schade op verhaald kan worden. Bestuurdersaansprakelijkheid is niet opgenomen in deze verzekering. Hiervoor kunnen verenigingen zich apart verzekeren via een reguliere verzekeraar. 
Het is niet nodig om de vrijwilligers en de verenigingen vooraf te registreren om aanspraak te kunnen maken op de uitvoering van de polis. 

Contact

Om een beroep te doen op de vrijwilligersverzekering, stuur een e-mail naar schadezaken@rotterdam.nl of bel naar 06-51258515. De vrijwilliger kan zelf rechtstreeks bij de gemeente Rotterdam terecht.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Maurits Morsink

Maurits Morsink

verenigingsconsulent organisatie