Op steeds meer plekken binnen de ring van Rotterdam moeten bewoners en bezoekers betalen om hun auto te parkeren. Dit heeft ook gevolgen voor sportverenigingen. In dit artikel helpen we je op weg met het inzetten van de parkeerproducten. 

Welke parkeerproducten zijn er beschikbaar voor sportverenigingen?

Stappenplan voor bestuurders

Stap 1) Maak een situatieschets

Bekijk met het bestuur welke situatie voor jouw vereniging van toepassing is. Beantwoordt daarbij de volgende vragen:

  • Is er een Stop en Sportzone in de buurt?
  • Hoeveel parkeerproducten kan ik als vereniging aanvragen?
  • Hoe ziet mijn omgeving eruit? Is er een bedrijf of school met plek die in de vrijstaande parkeerplekken in de avonduren of in het weekend?

    Ons advies is om de parkeerproducten als volgt in te zetten:

    Stap 2) Stel beleid op voor het gebruik van de urenvergunning

    Voor bestuurders is het van belang om beleid op te stellen welke vrijwilligers gebruik mogen maken van de urenvergunning en hoeveel uur deze vrijwilliger tot zijn/haar beschikking krijgt. Als bestuurder stel je dit beleid op naar eigen voorkeur. Je kan een afweging maken op basis van bijvoorbeeld leeftijd, woonafstand, staat van mobiliteit en/of niveau van betrokkenheid bij de vereniging.

    Stap 3) Bereken de kosten voor deze parkeerproducten

    Als vereniging heb je een inschatting gemaakt van het aantal urenvergunningen/parkeervergunningen dat je wil afnemen. Reken door welke kosten hieraan verbonden zijn. In 2024 en 2025 is er nog sprake van een kortingstarief.

    De parkeer- en urenvergunning brengen de nodige kosten met zich mee. Er zijn diverse manieren hoe je dit zou kunnen financieren:

    Indien de vereniging geen mogelijkheid ziet om deze kosten te financieren, neem dan contact met ons op om een financiële scan uit te laten voeren.

    Stap 4) Urenvergunning inzetten voor vrijwilligers: hoe werkt dit in de praktijk?

    In Mijn Loket kun je als bestuurder aan vrijwilligers parkeeruren toebedelen. Je voegt de persoon toe en bedeelt het aantal maandelijkse parkeeruren toe. De vrijwilliger download de Rotterdam Bezoekers Parkeren app (download via Apple of Android), voert daarbij het contractnummer en KVK-nummer van de organisatie in en ontvangt deze maandelijkse uren in zijn of haar account. Hierbij een handleiding voor de vrijwilligers gemaakt door Feyenoord Handbal.          
           Uren die niet worden gebruikt worden ook niet betaald. Maandelijks worden de uren opnieuw aangevuld. Onze ervaring is dat vooral de eerste maand een tijdrovende klus is. Bekijk daarom wie in het bestuur of commissie deze taak op zich neemt.

    Stap 5) Informeren van leden en vrijwilligers

    De invoering van het betaald parkeren komt voor veel leden en vrijwilligers waarschijnlijk niet als een verrassing. Het besluit kan desalniettemin de nodige impact hebben. Het is daarom belangrijk dat je je leden en vrijwilligers zorgvuldig informeert. Het gaat hierbij dan met name over eventuele Stop & Sport Zones in de buurt en de werking van de urenvergunningen, afhankelijk van welke leden en vrijwilligers hiervoor in aanmerking komen. Ook kun je leden en vrijwilligers stimuleren om alternatieve vervoermiddelen te gebruiken, zoals het openbaar vervoer, de fiets of carpoolen.

    Contact

    Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Saskia Grootens

    verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
    Saskia Grootens

    De sportverenigingen en scoutinggroepen binnen de ring van Rotterdam hebben onlangs een brief ontvangen wethouder Faouzi Achbar. In deze brief geeft hij meer uitleg over het betaald parkeren in Rotterdam en de maatwerkparkeerproducten, zoals parkeervergunningen en parkeerurenvergunningen, die sportverenigingen en scoutinggroepen kunnen aanvragen.

    Download brief

    Contact

    Heb je naar aanleiding van deze brief nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Rosanne Verhoeven

    verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
    Rosanne Verhoeven

    Voetbalvereniging XerxesDZB heeft sinds 1 januari 2023 als eerste Rotterdamse sportvereniging een ‘verenigmanager’. Karianne Lagendaal, medewerker bij Rotterdam Sportsupport, is één dag per week actief voor de club uit Rotterdam-Zevenkamp. In deze rol versterkt ze de verenigkracht door samen met de vereniging een goede structuur en cultuur neer te zetten met als doel effectief vrijwilligerswerk. Wat houdt deze pilot precies in? En welke plannen hebben we met deze pilot?

    Met de Verenigmanager-pilot wil Rotterdam Sportsupport ervoor zorgen dat de huidige leden van sportverenigingen verbonden blijven met de toekomst van hun club. Het doel is om de club sterker te maken, bijvoorbeeld door de basisvitaliteit te verbeteren of door meer maatschappelijke betrokkenheid te creëren. De specifieke doelen van deze tijdelijke aanpak worden per club opgesteld op basis van hun eigen behoeften. Een groep vrijwilligers van de club werkt aan deze doelen met ondersteuning, begeleiding en inspiratie van een professional van Rotterdam Sportsupport. In de laatste fase van deze pilot is het belangrijk om het ‘verenigen’ een vaste plek te geven in de identiteit, structuur en cultuur van de club. Dit zou bijvoorbeeld onderdeel moeten worden van de taken van een bestuurslid, een commissielid of een betaalde kracht.

    “Het veranderen van de clubcultuur gaat met kleine stapjes, maar dankzij deze proef zijn we binnen de vereniging anders gaan denken en handelen. Karianne heeft ons geholpen om op een andere manier te denken over het leggen van connecties en vrijwilligerswerk.”

    Ronald Broeders (voorzitter XerxesDZB)

    XerxesDZB

    Op XerxesDZB is de verenigmanager gericht op het versterken van de vrijwilligersorganisatie. Voor veel sportverenigingen is het nog steeds een uitdaging om voldoende vrijwilligers te vinden. “En daarom is het belangrijk om te focussen op het werven en behouden van vrijwilligers,” zegt Lagendaal. “In de praktijk blijkt dat dit onderwerp niet veel aandacht krijgt van het bestuur, en dat geldt niet alleen voor deze specifieke vereniging. Slechts een klein deel van de sportverenigingen in Nederland heeft een uitgeschreven vrijwilligersbeleid en/of een vrijwilliger of betaalde kracht, die verantwoordelijk is voor vrijwilligersmanagement. Als professional probeer ik samen met de vereniging dit proces op gang te brengen. Bij XerxesDZB zijn we begonnen met het inventariseren van bestaande taken voor vrijwilligers, het opstellen van een schema van verantwoordelijkheden en een lijst met openstaande vacatures. We hebben gekeken welke taken kunnen worden verdeeld in losse activiteiten die vanuit huis kunnen worden uitgevoerd of die door een duo of commissie kunnen worden opgepakt.”

    De pilot bij XerxesDZB is gestart op 1 januari 2023 en wordt tot het einde van het lopende seizoen doorgetrokken. Foto: XerxesDZB.

    Vrijwilligers

    Veel aandacht in deze pilot gaat ook uit naar de clubcommunicatie.  Om de leden beter te bereiken, is een online nieuwsbrief opgezet en is gekeken naar de presentatie van de vereniging op de website, social media en de seizoensgids. Verder wordt er – naast het eerste team – ook aandacht besteed aan de activiteiten en prestaties van de overige teams, stelt Lagendaal. “Dit is ook visueel benadrukt met de campagne Wij zijn XerxesDZB. Tijdens clubactiviteiten en met interviews worden de huidige vrijwilligers in het zonnetje gezet en wordt het belang van de inzet van vrijwilligers onder de aandacht gebracht van de leden.”
            Ook voorzitter Ronald Broeders kijkt met een goed gevoel terug op het eerste jaar. “Het veranderen van de clubcultuur gaat met kleine stapjes, maar dankzij deze proef zijn we binnen de vereniging anders gaan denken en handelen. Karianne heeft ons geholpen om op een andere manier te denken over het leggen van connecties en vrijwilligerswerk. Het werken rond thema’s wordt echt als plezierig ervaren en zorgt ervoor dat we niet alleen bezig zijn met de dagelijkse dingen, maar ook dat we meer naar de toekomst kijken.”

    “Slechts een klein deel van de sportverenigingen in Nederland heeft een uitgeschreven vrijwilligersbeleid en/of een vrijwilliger of betaalde kracht, die verantwoordelijk is voor vrijwilligersmanagement,” aldus Lagendaal.

    Vervolg

    De pilot bij XerxesDZB is gestart op 1 januari 2023 en wordt tot het einde van het lopende seizoen doorgetrokken. Het aantal beschikbare uren van Lagendaal gaat wel omlaag omdat het accent nu verschuift naar borging en overdracht. De pilot wordt in de komende maanden geëvalueerd. In verschillende steden wordt onderzocht hoe het proces van ontwikkeling en professionalisering van clubkaders in de sport kan worden opgepakt. Deze pilot van Rotterdam Sportsupport is één van de initiatieven, die in dit kader door NOC*NSF wordt gemonitord.

    Contact

    Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met Karianne Lagendaal via k.lagendaal@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Anouk Meeter

    verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
    Anouk Meeter

    Wekelijks geeft de voedselbank voedselpakketten aan gezinnen die het hard nodig hebben. Het aantal gezinnen dat afhankelijk is van de voedselbank neemt steeds meer toe, terwijl het aanbod van gezond voedsel steeds verder afneemt. In april hebben voedselbanken vaak tekorten, aangezien de voorraden van de feestmaanden in december opraken. NOC*NSF en verschillende sportbonden roepen daarom sportverenigingen op om in deze maand houdbare producten in te zamelen voor de voedselbank. Ook Rotterdam Sportsupport steunt deze actie.

    Hoe werkt het?  

    Deelnemende sportverenigingen bepalen zelf hoe en hoelang ze in april houdbare producten inzamelen. Verenigingen kunnen de producten in hun clubhuis, kantine of inzamellocatie in kratten verzamelen. De voedselbank in Rotterdam haalt de kratten vervolgens zelf op.

    Mensen die gebruikmaken van de voedselbank hebben vaak geen lidmaatschap bij een sportvereniging, mogelijk door zorgen over geld en een gebrek aan routine in sporten. Om deze gezinnen welkom te heten, wordt aan deelnemende verenigingen het verzoek gedaan om een uitnodiging voor gratis proeflessen bij de ingezamelde kratten te doen. Clubs moeten zelf de gratis trainingen regelen, maar kunnen rekenen op ondersteuning van het Jeugdfonds Sport & Cultuur om kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld blijvend bij de club te laten sporten. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur kan helpen door de contributie, en in sommige gevallen sportkleding, te betalen.

    Wat levert het jouw vereniging op?

    • Hulp bieden aan mensen die het hard nodig hebben.
    • Contact met lokale voedselbanken en mogelijkheden tot andere samenwerkingen, zoals het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam.
    • Gevoel van binding en trots binnen de vereniging.

    Meer weten over de voedselbankactie? Ga dan naar de website van NOC*NSF.

    Aanmelden

    Doet jouw vereniging mee? Aanmelden kan via dit aanmeldformulier.  Heb je nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Anouk Meeter

    verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
    Anouk Meeter

    Het jaarlijkse vitaliteitsonderzoek van Rotterdam Sportsupport wordt binnenkort verstuurd naar alle Rotterdamse sportverenigingen. Clubs met jeugdleden die het onderzoek invullen komen in aanmerking voor de Bijdrage Jeugdsport. De verzending staat voor dit jaar al gepland in januari in plaats van mei. Ook hebben we op wens van de verenigingen de vragenlijst in gekort en is er een aparte paragraaf opgenomen over het betaald parkeren in Rotterdam.  

    Wat is het vitaliteitsonderzoek?

    Het vitaliteitsonderzoek is een jaarlijks terugkerend onderzoek dat een algemeen beeld geeft van de vitaliteit van verenigingen in Rotterdam. Dit beeld helpt Rotterdam Sportsupport haar dienstverlening en projecten te versterken, zodat deze nog beter aansluiten bij de behoeftes van de verenigingen en we clubs nog gerichter kunnen ondersteunen. Door de vitaliteitsonderzoeken van de laatste jaren naast elkaar te leggen, ontstaat ook een beeld van de ontwikkeling bij de verenigingen.

    Hoe vitaal is jouw vereniging ten opzichte van andere verenigingen?

    Op basis van de thema’s accommodatie, financiën, leden, organisatie, vrijwilligers en veilig sportklimaat maken we de vitaliteit van jouw vereniging inzichtelijk. Ook laten zien we hoe de vitaliteit zich ontwikkelt over een bepaalde tijdsperiode en hoe de vereniging zich verhoudt binnen de eigen sporttak. Kortom, belangrijke informatie om bestuurders te helpen bij het uitstippelen van hun koers. Onze gebiedsconsulenten gaan graag in gesprek over de gepersonaliseerde rapportage die wij per club aanleveren en welke ondersteuning wij bij de constateringen in de rapportage kunnen bieden.

    Wat is er dit jaar anders?

    De verzending van het vitaliteitsonderzoek staat dit jaar gepland voor januari in plaats van mei. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst om te zorgen dat het onderzoek niet samenvalt met de afsluiting van het sportseizoen waar de administratieve druk al hoog is voor clubs. Daarnaast geeft het Rotterdam Sportsupport meer ruimte om acties gelijk op te pakken en niet pas na de zomervakantie. Het eerder in het jaar ontvangen van de resultaten sluit ook beter aan op de planvorming in de stad en mogelijkheid tot het geven van input of laten horen van signalen vanuit de sportverenigingen.  
         Om de administratieve last verder te verlagen hebben we ook op wens van de verenigingen de vragenlijst bijna gehalveerd. Het invullen duurt nu ongeveer 30 minuten. Tot slot hebben we nog vragen opgenomen over betaald parkeren in Rotterdam. Deze vragen hebben onder meer betrekking op de financiële gevolgen voor sportverenigingen. In dit dossier blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het betaald parkeren.

    Bijdrage Jeugdsport

    Ook dit jaar komen verenigingen met een jeugdafdeling weer in aanmerking voor de Bijdrage Jeugdsport. Clubs kunnen10 euro per actief jeugdlid (6-17 jaar) dat lid is van de bond ontvangen, door het onderzoek van Rotterdam Sportsupport in te vullen. De Bijdrage Jeugdsport heeft als doel om de jeugdafdelingen van sportverenigingen te versterken en te verbeteren. Aandacht besteden aan een veilig sportklimaat is een belangrijke voorwaarde voor een sterke jeugdafdeling. Naast het invullen van het vitaliteitsonderzoek moeten verenigingen ook zijn toegelaten tot de regeling gratis VOG om in aanmerking te komen voor de Bijdrage Jeugdsport. Hiervoor moet de club aantonen over preventief beleid/maatregelen te beschikken ten behoeve van een veilig sportklimaat. Let op: toelating tot de regeling is voor vijf jaar geldig. Daarna moet de vereniging opnieuw aantonen over preventieve maatregelen te beschikken. Lees hier meer over de voorwaarden van de Bijdrage Jeugdsport en uitleg over de regeling gratis VOG.

    Contact
    Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Antoine Schijf

    verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
    Antoine Schijf

    In het eerder gepubliceerde artikel over de netwerkbijeenkomst blikten we al terug op deze geslaagde avond met meer dan 150 aanwezigen van onder andere meer dan 50 verenigingen en scoutinggroepen en tevens de wethouder, allerlei partners uit het netwerk en collega’s van Rotterdam Sportsupport. Onderdeel van het programma waren rondetafelgesprekken over diverse thema’s. Wat is er opgehaald tijdens deze tafelgesprekken?

    De avond bij Spartaan’20 stond in het teken van verbinden, elkaar inspireren en het uitwisselen van informatie op de verschillende thema’s. Door een willekeurige tafelindeling tijdens de tafelgesprekken in drie rondes is er voor gezorgd dat de aanwezigen in gesprek gingen met anderen die men waarschijnlijk anders niet zou spreken. Een voetbalclub die informatie uitwisselt met een biljartvereniging en een scoutinggroep met een volleybalvereniging. Dit zorgde voor een mooie interactie en uiteindelijk ook zeer veel aantekeningen op de tafelkleden. Een kleine greep hieruit:

    Een onweerstaanbare club

    In dit thema stond centraal hoe je de club onweerstaanbaar kan maken voor jouw huidige leden en natuurlijk nieuwe leden, maar misschien ook sponsoren of andere partijen. Aan veel tafels met dit thema kwamen vergelijkbare zaken ter sprake, bijvoorbeeld zorgen voor een identiteit en onderscheidend vermogen, het kennen van je eigen leden en anderzijds ook de wijk, spreek de juiste taal van je leden, zorg voor de juiste sfeer en een familie- en thuisgevoel, zorg voor voldoende (sport)activiteiten, zorg de de accommodatie op orde is (aantrekkelijk, zichtbaar en bereikbaar) en zorg voor een warm welkom. Dit lijken misschien allemaal vanzelfsprekende zaken voor iedere sportvereniging of scoutinggroep, maar is dat wel zo? Het kan een idee zijn om dit als vereniging of groep eens bij jezelf te toetsen en te kijken waar dit nog beter of anders kan en vraag dit natuurlijk ook aan de huidige leden.

    Netwerkbijeeenkomst verenigingen verenigen

    Een veilige vereniging voor iedereen

    Hoe zorg je voor een veilige vereniging voor iedereen, ofwel wat is hier voor nodig? Dit is een breed thema en hierin wordt vaak onderscheid gemaakt tussen fysieke veiligheid en sociale veiligheid. Beiden belangrijk. Als het gaat om fysieke veiligheid werden zaken benoemd als een veilige accommodatie, een veilige route van en naar de club (bijv. verlichting), veilige materialen en kennis van EHBO, BHV en beschikbaarheid van een AED. Bij sociale veiligheid kwam zaken naar voren als sociale controle en zorgzaamheid binnen de club, alert blijven naar elkaar, respect en normen en waarden zijn belangrijk, evenals voorbeeldgedrag, want cultuur bepaalt grotendeels gedrag. Iets wat zowel fysieke als sociale veiligheid raakt, is het contact met de mensen om de vereniging heen, zoals de wijkagent en de jongerenwerkers van welzijn. Er werden ook concrete ideeen geopperd, zoals een lief en leed commissie voor oudere leden en een vertrouwenscommissie van meerdere personen die zorg draagt voor een veilige vereniging.

    (Maatschappelijk) ondernemen en besturen

    Bij dit thema werd besproken hoe je meer van buiten naar binnen kan halen. Wat veel genoemd werd is het openen van de deuren voor de wijk en samenwerkingen zoeken met de partners in de wijk. Er zijn best al wat voorbeelden gegeven door aanwezige verenigingen die ruimte bieden aan groepen van buiten de vereniging, zoals een groep van Pameijer of ouderen uit de wijk. Een goede vraag die kan helpen is wat je als vereniging of groep van andere partijen nodig hebt en andersom wat je als vereniging of groep juist aan hen te bieden hebt. Ditzelfde geldt voor het aantrekken van sponsoren. En daarnaast speelt communicatie en zichtbaarheid een belangrijke rol om gevonden te worden.

    Netwerkbijeeenkomst verenigingen verenigen

    Alle aantekeningen van de tafelkleden zijn gebundeld in één document inclusief foto’s van ieder tafelkleed, zodat deze teruggelezen kan worden: klik hier.

    Ondersteuning

    Vitale en veilige verenigingen maken het verschil voor Rotterdammers. Nu én in de toekomst. Wij helpen jouw vereniging hier graag bij. Wil je weten waar we je jouw vereniging bij kunnen helpen? Lees meer op onze website!

    Nogmaals bedankt voor een ieders komst en bijdrage aan deze geslaagde avond. En ook Spartaan’20 nogmaals dank voor de gastvrijheid.

    Contact

    Heb je naar aanleiding van de netwerkbijeenkomst of dit document nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Anouk Meeter

    verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
    Anouk Meeter

    Nizar El Manouzi (acteur en presentator) en Onno Jacobs (ondernemer en oud-sportbestuurder) zijn toegetreden tot de Raad van Toezicht van Rotterdam Sportsupport. Wat is de rol van sport in hun leven? En aan welke ambities van Rotterdam Sportsupport willen ze als toezichthouders een bijdrage leveren? Een dubbelinterview.

    Over Nizar el Manouzi: speelde in Mocro Maffia en presenteert Het Klokhuis. Hij combineert de volgende studies aan de Erasmus Universiteit: Filosofie, Geneeskunde, Gezondheidsbeleid en Media & Creative Industries.

    Over Onno Jacobs: was o.a. financieel directeur bij Feyenoord, interim-directeur bij FC Twente en is zelfstandig consultant op het gebied van: for investments and change, operations and finance related projects.

    Hoe is je band met Rotterdam?

    El Manouzi: “De stad zit in mijn hart. Ik ben geboren en getogen in Rotterdam en heel betrokken bij de stad en het verenigingsleven. Ik voetbal zelf al ruim twaalf jaar bij VVOR en studeer er nog aan de Erasmus Universiteit. Het is echt mijn thuisbasis.”  

    Jacobs: “In mijn paspoort staat dat ik in Rotterdam ben geboren en daar ben ik heel trots op. Dat is veelzeggend, denk ik. Ik woon in Bleiswijk, maar ben al mijn hele (werkzame) leven op Rotterdam georiënteerd. De stad heeft met name de laatste jaren een fantastische ontwikkeling doorgemaakt. Wijken en gebieden zijn gerenoveerd, onder studenten is het enorm populair. Rotterdam is echt een aantrekkelijke stad geworden. Daar mogen we best een beetje trots op zijn.”

    Nizar el Manouzi.

    Welke rol spelen sportverenigingen in je leven?

    El Manouzi: “De sportvereniging heeft mij een beter persoon gemaakt. Ik heb hier geleerd om in teamverband te sporten en om te gaan met verschillende achtergronden en gezagsverhoudingen. Ik zeg altijd: de sportvereniging is een soort mini-universum, een afspiegeling van de maatschappij. Je komt meerdere keren per week met elkaar samen, deelt de kleedkamer met elkaar, er ontstaan levenslange vriendschappen. Dat creëert een saamhorigheidsgevoel en moeten we koesteren.” Jacobs: “Ik heb me in de loop der jaren in verschillende rollen ingezet voor de sportverenigingen in mijn dorp Bleiswijk. Van het organiseren van de clubkampioenschappen bij de tennisvereniging tot jeugdtrainer van Soccer Boys. Dat heb ik altijd met veel plezier en toewijding gedaan. Daarnaast voetbal ik ook nog steeds in het veteranenelftal. Het motto ‘voor en door leden’ spreekt mij enorm aan. De verbondenheid binnen sportverenigingen is nog steeds iets unieks.”

    “Ik zeg altijd: de sportvereniging is een soort mini-universum, een afspiegeling van de maatschappij. Je komt meerdere keren per week met elkaar samen, deelt de kleedkamer met elkaar, er ontstaan levenslange vriendschappen.”

    Nizar el Manouzi

    Wat wordt je inbreng in de Raad van Toezicht?

    El Manouzi: “Ik ben (mede)verantwoordelijk voor het toezicht op het beleid van de directie en op de algemene gang van zaken van de stichting. Daarnaast zie ik dit ook als een kans om me persoonlijk verder te ontwikkelen. Ik ben 26 jaar en kijk ook graag mee op andere terreinen die nu nog wat verder van me afstaan, zoals financiën bijvoorbeeld.” 

    Jacobs: “Ook ik zie toe op het bestuur van de organisatie. Mijn focus is de auditcommissie: toezicht op vooral de financiën en risico’s. Dit doe ik samen met Albert Spencer.”

    Onno Jacobs.

    Aan welke ambities van Rotterdam Sportsupport wil je bijdragen?

    El Manouzi: “Er zijn een aantal thema’s uit het strategisch beleid van de organisatie die ik met veel interesse volg en waarop ik graag adviseur en klankbord ben voor de directie. Hoe houd je de huidige generatie jongeren betrokken? Hoe zorg je ervoor dat de sociale ongelijkheid binnen de vereniging wordt aangepakt? Hoe bevorderen we de samenwerking tussen sportverenigingen? En hoe kunnen we sport en bewegen ook een plek geven binnen andere beleidsterreinen? Dat zijn thema’s waar ik me hard voor wil maken. Als toezichthouder sta je wat verder van de sportvelden vandaan, maar dat betekent niet dat je geen invloed kan uitoefenen. Ik wil zelf ook naar de velden gaan om te zien hoe de vertaalslag van beleid naar praktijk wordt gemaakt.”

    Jacobs: “De programma’s en projecten van Rotterdam Sportsupport die gericht zijn op het in beweging brengen van mensen in een kwetsbare positie. Sporten zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Je ziet helaas dat nog te veel mensen drempels ervaren om te sporten. Bijvoorbeeld vanwege fysieke of financiële belemmeringen, terwijl de sportvereniging voor deze groep bij uitstek een geschikte plek is. Ik ben zelf nog actief als sporter en weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om iedere week te sporten. Voor deze kwetsbare groep, voor wie sporten niet vanzelfsprekend is, wil ik me graag inzetten.
         De ondersteunende en faciliterende rol van Rotterdam Sportsupport richting verenigingen is heel waardevol voor de stad. Dat is ook nodig, want veel verenigingen staan al voor grote uitdagingen en dan worden ze ook nog eens geconfronteerd met een energiecrisis of de problematiek rondom betaald parkeren. Rotterdam Sportsupport kan voor deze verenigingen het verschil maken en als ik als toezichthouder hierbij kan helpen, doe ik dat graag.”

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Daan Baecke

    verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
    Daan Baecke

    Roderick Post stopte onlangs, na de maximale termijn van 9 jaar, als voorzitter van de Raad van Toezicht bij Rotterdam Sportsupport. In deze rol heeft Roderick met veel plezier en energie bijgedragen aan het vitaler, veiliger en toekomstbestendiger maken van de ruim 350 Rotterdamse sportverenigingen. In deze podcast blikt communicatieadviseur Floor Vierboom samen met Roderick Post terug op zijn periode in de Raad van Toezicht.

    “Ik zou dat in één woord willen noemen: passie. De passie voor wat jullie doen. Het helpen van verenigingen, het ondersteunen ervan, meedenken, problemen voor verenigingen oplossen. En ook daarvoor af en toe een potje te breken op het stadhuis.”

    Roderick Post over wat Rotterdam Sportsupport kenmerkt als organisatie
    (ook beschikbaar via iTunes, Spotify en Stitcher)

    Eric Gudde

    Vorig jaar maakten we ook een podcast met Eric Gudde, die als geen ander weet hij wat sport en bewegen met de mens doen. De oud-directeur van Feyenoord en de KNVB was van 2012 tot 2021 lid van de Raad van Toezicht van Rotterdam Sportsupport. In zijn rol als toezichthouder controleerde hij negen jaar lang de financiën en voorzag hij de directie gevraagd en ongevraagd van advies. In deze podcast een terugblik op zijn tijd als RvT-lid, zijn passie voor sportverenigingen en het belang van sport en bewegen in coronatijd. “Een pluim voor de inzet van al die vrijwilligers in de sport. Ondanks de telkens veranderende maatregelen staan ze er steeds iedere keer weer.”

    (ook beschikbaar via iTunes, Spotify en Stitcher)

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Rosanne Verhoeven

    verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
    Rosanne Verhoeven

    De gebiedsconsulenten zijn het gezicht van Rotterdam Sportsupport. Ze zijn het aanspreekpunt voor verenigingen en betrokken partijen uit de omgeving en zorgen samen met collega-expertconsulenten en partners voor de best passende ondersteuning en advies. Wie zijn deze gebiedsconsulenten? En hoe vullen ze hun werkzaamheden in? In een reeks artikelen maak je kennis met de personen achter de gebiedsconsulenten. Deze keer: Rosanne Verhoeven; actief in Charlois en IJsselmonde.

    In haar studententijd kwam Rosanne – opgegroeid in het Utrechtse Woudenberg – aanwaaien in Rotterdam. In een nieuwe stad zonder groot sociaal netwerk bracht het lidmaatschap van de korfbalvereniging van de Erasmus Universiteit (RKSV Erasmus) de oplossing. “Veel van mijn studiegenoten woonden nog thuis, waardoor je buiten studietijd niet veel contact met elkaar had. Bij de korfbalvereniging organiseerden ze veel trainingen, toernooien en andere activiteiten. Iedereen bleef daarna ook lang hangen en zo vond ik aansluiting met nieuwe mensen. De sportvereniging heeft zeker bijgedragen aan mijn positieve kennismaking met Rotterdam, ja.”

    “In samenwerking met de verenigingsconsulenten van Rotterdam Sportsupport twee ledenavonden georganiseerd. Veel leden en ouders schrokken van de situatie. Ze wilden beslist niet dat de vereniging zou omvallen met als gevolg dat vijftien nieuwe vrijwilligers zich hebben gemeld bij het bestuur.”  

    Rosanne Verhoeven

    Fiets

    Als gebiedsconsulent in Charlois en IJsselmonde onderhoudt Rosanne contact met ruim vijftig verenigingen en verschillende stichtingen en samenwerkingspartijen. Namens Rotterdam Sportsupport is zij in deze gebieden het eerste aanspreekpunt voor het bestuur. In deze rol voert ze gesprekken met de clubs over de vitaliteit, koers en ontwikkeling en koppelt – indien nodig – een expertadviseur aan de vraag of behoefte van de verenigingen. En, niet heel onbelangrijk, Rosanne doet veel werkafspraken op de fiets.

    “Ik woon in Prins-Alexander, dus dat is nog een redelijk stukje fietsen naar Charlois en IJsselmonde. Maar ik doe het graag. Vaak combineer ik het met een bezoek aan het kantoor aan de Olympiaweg. Het houdt je lekker fit en is ook deels ter vervanging van sporten die ik nu minder kan doen, zoals korfbal. Dat is de laatste jaren lastig te combineren met het werk dat doe in de avonden.” Ook niet onverdienstelijk: in april gaat ze voor de derde keer de marathon van Rotterdam lopen. “Daar heb ik enorm veel zin in.”  

    Honkbalvereniging Portland Poema’s is één van de verenigingen van Rosanne in Charlois en IJsselmonde.

    Nieuwe vrijwilligers

    Van alle gebiedsconsulenten is Rosanne het kortst in dienstverband van Rotterdam Sportsupport. Toch heeft ze in zeven maanden tijd al een aantal positieve bijdragen kunnen leveren voor de verenigingen in haar gebieden. “Mijn mooiste praktijkvoorbeeld tot nu toe? Een vereniging die bijna op omvielen stond en waar zich nu vijftien nieuwe vrijwilligers hebben gemeld. In het vitaliteitsonderzoek hadden ze ingevuld dat hun doelstelling voor het komende jaar was om te overleven. Ze wisten niet of ze over vijf jaar nog zouden bestaan. De financiële situatie was slecht, het bestuur oververmoeid en de het aantal vrijwilligers en leden nam af. Ik heb toen contact met ze gezocht en ben met het bestuur in gesprek gegaan. Toen hebben we in samenwerking met verenigingsconsulenten van Rotterdam Sportsupport twee ledenavonden georganiseerd. Veel leden en ouders schrokken van de situatie. Ze wilden beslist niet dat de vereniging zou omvallen met als gevolg dat vijftien nieuwe vrijwilligers zich hebben gemeld bij het bestuur.”  

    In het dagelijks leven is Rosanne ook nog werkzaam voor Flow Reizen, een organisatie die speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking vakanties over de hele wereld organiseert. Op jaarbasis begeleidt Rosanne één of twee reizen naar mooie Europese bestemmingen als Marbella of Gran Canaria. Inmiddels doet ze dit werk al zes jaar. “Ik vind het heel leuk om met deze doelgroep te werken. Dit kunnen mensen zijn met een lichtverstandelijke beperking, maar ook mensen met bijvoorbeeld autisme of epilepsieaanvallen. Het geeft me ontzettend veel energie en voldoening om met ze op reis te gaan. Zij leven het hele jaar naar zo’n reis toe en daarom vind ik het prachtig dat ik ze die ervaring kan geven. Het is mooie aanvulling op mijn huidige werk. En gelukkig kan ik het allebei met elkaar combineren.”

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Saskia Grootens

    verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
    Saskia Grootens

    16 maart vorig jaar moesten sportverenigingen verplicht hun hekken sluiten. De maanden daarna volgden versoepelingen, aanscherpingen en opnieuw strenge beperkingen elkaar in rap tempo op. Hoe gaat het, bijna een jaar verder en nog steeds met flinke beperkingen, met de Rotterdamse sportverenigingen? Gert-Jan Lammens, directeur van Rotterdam Sportsupport, neemt ons mee in de wereld van sportverenigingen. 

    Hoe ziet het sporten bij sportverenigingen er op dit moment uit?

    In grote lijnen als volgt: Kinderen t/m 17 jaar mogen buiten in teamverband sporten. Binnen sporten is niet toegestaan. Volwassenen mogen buiten alleen of met z’n tweeën sporten op anderhalve meter afstand. Publiek is niet toegestaan en kantines zijn gesloten. En er gelden uitzonderingen voor topsport. Het grootste deel van de verenigingen doet op dit moment dat wat mag binnen de gestelde kaders en boort de nodige creativiteit aan om toch in verbinding te blijven met hun leden en vrijwilligers.  

    En dit alles natuurlijk met inachtneming van de avondklok vanaf 21.00 uur. Klik hier voor uitgebreidere informatie over de maatregelen voor sportverenigingen.  

    Hoe gaat het met de Rotterdamse sportverenigingen?  

    Clubs blijken in iedere fase van het virus bijzonder veerkrachtig. Ze zijn inventief en vrijwilligers leveren ongekende inzet om het sporten veilig en verantwoord mogelijk te maken. Veel verenigingen maken momenteel gebruik van de ruimte die er is om jeugd in beweging te houden. Het aanbod voor volwassenen en specifieke doelgroepen is wisselend, hier zit dan ook onze grootste zorg. 

    Er zijn ook verenigingen die het heel moeilijk hebben. Bijvoorbeeld met het online blijven betrekken van leden en vrijwilligers. Of verenigingen die voor hun exploitatie afhankelijk zijn van horeca-inkomsten, sponsoren en evenementeninkomsten. Wij ondersteunen deze clubs intensief en verbinden ze onderling of zorgen voor inspiratie van buitenaf. Er zijn op dit moment gelukkig nog nauwelijks signalen dat verenigingen gaan omvallen in Rotterdam. Dat heeft naast de landelijke steunmaatregelen ook te maken met de steun vanuit Rotterdam. Verenigingen die voor corona vitaal waren, worden – indien nodig – financieel ondersteund vanuit het Steunfonds Vitale Verenigingen van de gemeente Rotterdam.  

    Tegelijkertijd is het een enorm uitdagende tijd die veel vragen oproept en naarmate het langer duurt steeds nijpender wordt. In 2020 hebben we als Rotterdam Sportsupport ruim 1000 hulpvragen van clubs beantwoord waaronder ruim 600 vragen over corona. We hebben met 219 van de 350 verenigingen zeer regelmatig contact; uit contactmomenten filteren we de terugkerende thema’s en hier passen we onze ondersteuning en informatievoorziening continu op aan. 

    Hoe ervaren verenigingen deze tijd? 

    Naast het fysieke bewegen wordt het samenkomen op de club en het verenigen zeer gemist. Deze tijd vraagt veel extra en andere inzet. Zo hebben clubs veelal een coronacoördinator die toeziet op de naleving van het protocol en wordt er hard gewerkt aan alternatieve vormen van in verbinding zijn. De sport is een afspiegeling van Rotterdam dus alle smaken in de samenleving komen ook terug in de sport. Vrijwilligers zijn veelal maatschappelijk bevlogen en zetten zich niet zelden in voor kwetsbare groepen dus daardoor zitten ze er vaak reëel in. Ze willen graag sporten, maar ook alleen als het veilig en verantwoord kan. Verenigingsbestuurders hebben en voelen een enorme verantwoordelijkheid naar hun vrijwilligers en leden.  

    Op welke onderdelen binnen de clubs heeft corona de grootste impact? 

    Dit verschilt uiteraard sterk per vereniging, er zijn wel twee thema’s die eruit springen: financiën en leden. Het zal niemand verbazen dat de coronacrisis ook voor verenigingen financiële gevolgen heeft; barinkomsten vallen weg, ze lopen contributies mis, voorraden worden niet verkocht en soms haken sponsoren af. Er zijn gelukkig verschillende landelijke steunmaatregelen voor verenigingen en deze voorzien deels in de vaste lasten, desondanks teren veel clubs (flink) in op hun financiële reserves.  

    We zijn blij dat de gemeente Rotterdam de waarde van sportverenigingen ziet en al vroeg in de coronacrisis heeft toegezegd dat vitale verenigingen door de coronacrisis niet om mogen vallen. Met dat uitgangspunt hebben we samen met de gemeente een Steunfonds Vitale Verenigingen ingericht. Vanuit Rotterdam Sportsupport helpen we verenigingen op creatieve manieren hun kosten te drukken of hun inkomsten te vergroten. Zo kunnen clubs soms een beroep doen op fondsen, besparingen realiseren of op creatieve wijze meer geld uit de markt halen. Bij 80 procent van de clubs die we financieel scannen volgen allerlei oplossingen waarna uitkering van het steunfonds niet nodig blijkt. We roepen alle clubs op zich financieel te laten scannen voor meer inzicht in hun financiële situatie en om zo optimaal te profiteren van alle beschikbare ondersteuning. Sportbestuurders die hun club financieel willen laten scannen kunnen een e-mail naar: coronavirus@rotterdamsportsupport.nl.  

    Ook over het thema ‘leden’ komen veel vragen binnen. In 2020 was het aantal leden bij sportverenigingen stabiel. Mensen verlengden veelal hun lidmaatschap. Dit jaar lijkt, op basis van een kleine steekproef onder Rotterdamse clubs, het ledenaantal gemiddeld zo’n 5% terug te lopen, waarbij we ons in het bijzonder zorgen maken over afhakende volwassenen en ouderen. Gelukkig zien we ook dat het grootste deel van leden de club juist in deze moeilijke tijd blijft steunen, dat is dan weer de kracht van verenigen. 

    Welke risico’s zie je op lange termijn voor de sport?  

    Het lukt veel verenigingen het hoofd boven water te houden maar zij teren zoals gezegd flink in op hun reserves. Deze reserves stellen clubs normaliter in staat tegenvallers op te vangen, onderhoud te plegen, (duurzame) investeringen te doen of te vernieuwen. Deze krappe financiële situatie zou bijvoorbeeld ten koste kunnen gaan van sportaanbod dat niet rendabel is. Dit betreft vaak aanbod voor kwetsbare Rotterdammers waar het deelnemersgeld laag is maar wat tegelijkertijd veel inzet van vrijwilligers vraagt. Dit zou in het slechtste scenario kunnen leiden tot een verschraling van het sportaanbod voor bijvoorbeeld sporters met een beperking of volwassenen met een chronische ziekte. Dit is zeer onwenselijk voor Rotterdam. Wij roepen verenigingen die voor dergelijke keuzes staan op om contact met ons op te nemen, dan kunnen we samen zoeken naar alternatieve oplossingen en/of financiering. 

    Ook moet de tijd uitwijzen welke impact de coronamaatregelen hebben op de binding die leden met hun vereniging ervaren. Zo zijn er enkele clubs die spreken over zogenaamde ‘spookleden’. Leden die wel betalen maar vervolgens nergens op reageren. Ook ervaren verenigingen dat hun betrokkenheid bij de wijk afneemt en/of andersom dat de wijk minder betrokken is bij de vereniging.  

    Daar waar risico’s zijn, zijn vaak ook kansen. Welke kansen zien jullie? 

    Een crisis biedt ook kansen om duurzame veranderingen of verbeteringen door te voeren. Zo grepen al veel verenigingen de kans aan om te experimenteren met een digitale Algemene Ledenvergadering; wat naast bittere noodzaak vanwege de sluiting van sportkantines ook interessant is om jongere generaties bij de vereniging te betrekken. Ditzelfde geldt voor het organiseren van esportscompetities en het werken aan nieuwe bestuurs- en organisatievormen. Deze focusacties uit het Actieprogramma Verenigingen namen door de crisis een enorme vlucht in bewustzijn en actiebereidheid van verenigingen. 

    Welke acties ondernemen jullie om clubs ook na corona zo goed mogelijk te blijven helpen?  

    Laat ik voorop stellen dat clubs erop kunnen rekenen dat Rotterdam Sportsupport zich vol blijft inzetten voor vitale, veilige en toekomstbestendige verenigingen in de stad. In samenwerking met TomorrowLab, partners en sportverenigingen bereiden we ons voor op de verschillende kanten die het na corona op zou kunnen gaan. In het eerste scenario gaan we er vanuit dat we zodra het kan terug gaan naar ‘oude normaal’ en in een scenario 4 gaan we uit van grote en blijvende veranderingen in de samenleving. De scenario’s 2 en 3 zitten daar tussenin. We bekijken per scenario de impact op de sporter, de sportvereniging en de rol die wij Rotterdam Sportsupport kunnen spelen. Het denken in deze scenario’s helpt ons om goed voorbereid te zijn en verenigingen optimaal te kunnen blijven ondersteunen. Vrijwilligers van sportverenigingen die hierover met ons mee willen denken kunnen een e-mail sturen naar coronavirus@rotterdamsportsupport.nl.

    Rotterdam Sportsupport ondersteunt verenigingen en heeft programma’s om kwetsbare Rotterdammers blijvend in beweging te brengen; zo zorgt Rotterdam Sportsupport er samen met verenigingen en partners voor dat iedere Rotterdammer sportief én maatschappelijk mee kan doen. 

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Antoine Schijf

    verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
    Antoine Schijf

    2020 was een bewogen jaar; allereerst natuurlijk door de coronacrisis maar zeker ook door de uitzonderlijke veerkracht waarmee Rotterdamse sportverenigingen bleven verenigen. Om hen ook in deze tijd optimaal te ondersteunen stonden wij in nauw contact met bestuurders en vrijwilligers, zaten we bovenop de maatregelen die de sport raakten en slaagden we erin ook op allerlei andere thema’s en projecten het verschil te maken. Met steun van de gemeente Rotterdam en samen met verenigingen en partners hebben we ook dit jaar onze bijdrage geleverd aan het sportief en maatschappelijk meedoen door vele Rotterdammers en daar zijn we trots op! Onze impact in 2020 bundelden we dit jaar voor het eerst in een volledig online jaarverslag vol beweging.

    ✅ Ben je benieuwd hoe we verenigingen hielpen in coronatijd?
    ✅ Hoeveel Rotterdamse aanvoerders zich inzetten voor diversiteit en inclusie?
    ✅ Op welke manieren clubs toekomstbestendiger werden? 
    ✅ Of hoeveel Rotterdammers baat hebben bij onze projecten?

    Je ontdekt het in de Highlights 2020! (gebruik deze link voor de beste weergave van ons jaarverslag)

    Let op: Heb je behoefte aan een prikkelarme variant van ons jaarverslag? Onderaan de jaarverslagpagina kun je het jaarverslag als PDF downloaden.

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Laurens Verbaan

    verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
    Laurens Verbaan

    Rotterdam Sportsupport beantwoordde sinds maart al ruim vijfhonderd hulpvragen die verband houden met corona. Ter vergelijking: in heel 2019 beantwoordde de organisatie in totaal 421 hulpvragen over reguliere thema’s als accommodatie, financiën, leden, organisatie, veilig sportklimaat en vrijwilligers. De vragen over reguliere thema’s komen dus nog bovenop de coronahulpvragen.

    “De verenigingsconsulenten hebben in de eerste paar weken na de lockdown bijna tweehonderd clubs telefonisch gesproken. Daarnaast weten verenigingen ons ook te vinden en daar zijn we blij om. De coronamaatregelen vragen veel van sportbestuurders. Door alle ontwikkelingen op de voet te volgen kunnen we verenigingen vaak snel van antwoorden en praktische tips voorzien,” zegt René Biemans die alle coronavragen van verenigingen binnenkrijgt.

    Steunfonds

    Een deel van de vragen die binnenkomt gaat over de financiële consequenties die corona heeft voor clubs. In totaal zijn 35 verenigingen financieel gescand en hebben 15 verenigingen hebben aanspraak gemaakt op het steunfonds Vitale Verenigingen. Van de 15 hebben er 8 inmiddels een bijdrage ontvangen uit het fonds en 7 andere clubs doorlopen momenteel de analysefase. “Het is ontzettend fijn dat de gemeente in deze lastige tijd klaarstaat voor vitale verenigingen die het door corona moeilijk hebben,” aldus Yusuf Celik, projectmanager bij Rotterdam Sportsupport.

    Kijkje in de keuken

    Gert-Jan Lammens, directeur bij Rotterdam Sportsupport: “Net als bij sportverenigingen vraagt de coronaperiode ook iets anders van ons als organisatie. Om een inkijkje te geven in onze interne organisatie; we hebben kort na de eerste persconferentie een multidisciplinair corona-overleg gepland waarin alle informatie en signalen samenkomen. Zo proberen we informatie snel en eenduidig intern te delen.”
    “Kort erna openden we het speciale mailadres coronavirus@rotterdamsportsupport.nl,” vervolgt Lammens. “Deze vragen worden, apart van reguliere hulpvragen, beantwoord én gemonitord door collega René Biemans. Dit geeft ons goed zicht op de vragen van clubs, waar de grootste knelpunten zitten en het stelt ons in staat om daarover actuele artikelen te schrijven en delen.”

    “De verenigingsconsulenten hebben in de eerste paar weken na de lockdown bijna tweehonderd clubs telefonisch gesproken.”

    – René Biemans –

    Impact

    Rotterdam Sportsupport informeert op hoofdlijnen geregeld de sportpartners over wat er speelt bij clubs. De verenigingsconsulenten met expertises op het gebied van accommodatie, financiën, leden, organisatie, veilig sportklimaat en vrijwilligers gingen aan de slag met gerichte tips en kennisartikelen over de impact die corona op deze thema’s heeft.
    Lammens: “Dit resulteerde in ruim tachtig artikelen met actuele informatie en tips. Toen clubs weer open mochten ontstond er een nieuw thema ‘de anderhalvemetersamenleving’. Collega Liesbeth van der Meer houdt voor clubs de protocollen en noodverordening nauwlettend in de gaten en beantwoord alle vragen die hierover binnenkomen. Ik ben trots op alle verenigingen en mijn collega’s die samen zorgen dat de breedtesport ook in deze moeilijke tijd van betekenis kan blijven voor Rotterdammers.”

    Vragen?

    Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met René Biemans en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Antoine Schijf

    verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
    Antoine Schijf

    Meer dan vijfhonderd coronavragen in ruim een half jaar. Geen mijlpaal om te vieren, maar toch een bijzonder moment voor René Biemans en Liesbeth van der Meer. Het tweetal is het eerste aanspreekpunt voor de Rotterdamse sportverenigingen in deze moeilijke tijd. Een gesprek over hun ervaringen, de vragen die binnenkomen en de golven waar zij mee te maken krijgen.

    Hoe zijn jullie ooit in deze rol terechtgekomen?

    René: “Halverwege maart, ten tijde van de eerste coronamaatregelen, werd ik op een vrijdagavond gebeld. “René, wil jij vanuit Sportsupport het eerste aanspreekpunt zijn voor clubs die met vragen zitten?” Daar heb ik toen direct ja tegen gezegd. Normaal gesproken ben ik verenigingsconsulent, maar dit leek mij ook wel leuk en boeiend. Nou, dat heb ik geweten. We hebben zo ongelofelijk veel gedaan de afgelopen maanden.”

    Liesbeth: “Ik ben ongeveer een maand na René ingestapt. Ik onderhoud vooral het contact met de sportbonden en NOC*NSF. Dat doe ik normaal gesproken ook al, maar nu richt ik mij op alles rondom de anderhalvemetersamenleving. Uitzoeken wat de nieuwe protocollen zijn en overleggen over wat sportclubs wel en niet mogen.”

    Kunnen jullie beschrijven hoe een gemiddelde dag er voor jullie uitziet?

    René: “Meestal heb ik geen flauw idee wat er op mij afkomt, het is elke dag weer nieuw en anders. Het moment is ook heel bepalend. De dagen na de persconferentie zijn het drukst. Verenigingen hebben dan uiteraard heel veel vragen, maar het lastige is dat wij het de eerste dag ook nog niet precies weten. Dan zijn wij druk met uitzoeken en krijgen wij meestal pas halverwege de dag bericht vanuit het ministerie. Dat soort dagen ben ik dan echt alleen maar aan het bellen en mailen.”

    Liesbeth: “Anders dan René ben ik gemiddeld ongeveer tien uur per week met dit soort vraagstukken bezig, maar in die piekweken is dat ook een stuk meer. Clubs willen – heel begrijpelijk – het liefst een minuut na een persconferentie duidelijkheid, maar die is er dan niet. Dat betekent voor mij veel overleggen, extra uitleg vragen wanneer er bepaalde vragen bij verenigingen leven.”

    René: “Sommigen hopen dat wij een glazen bol hebben, maar ook wij hebben die helaas niet. Verenigingen weten nu steeds beter wat ze van ons kunnen verwachten.”

    Wat doen jullie als er een vraag vanuit een vereniging binnenkomt?

    René: “Verenigingen kunnen vragen per mail of telefoon stellen. Vooral dat laatste gebeurt steeds vaker. Sommige vragen kan ik direct met ja of nee beantwoorden, andere vragen moet ik echt uitzoeken en even diep induiken. Dan vraag ik andere collega’s bij Sportsupport om hulp of ik overleg met Liesbeth.”

    Liesbeth: “We hebben een contactpersoon bij de gemeente Rotterdam waar we altijd terecht kunnen, dat is heel fijn. Verder hebben we via de gemeente veel contact met de Veiligheidsregio en ook de lijnen met NOC*NSF zijn heel kort. Als we een antwoord (nog) niet weten, zoeken we die op in de protocollen en de FAQ van de sportkoepel. En dat doen René en ik zeker niet alleen, er is een heel team mee bezig.”

    Wat voor vragen leven er bij de Rotterdamse verenigingen?

    René: “Dat is in de loop van de tijd erg veranderd. In het begin waren de vragen vooral heel algemeen, maar de vragen worden steeds specifieker. Binnen verenigingen groeit de kennis natuurlijk ook. Verenigingen hadden de eerste maanden vaak het idee dat wij de regels bepalen of dat wij verantwoordelijk zijn voor de handhaving. Maar wij kunnen niets anders doen dan adviseren over of een bepaalde vergadering wel toegestaan is en hoe clubs zo min mogelijk risico’s lopen. Wij delen de boetes niet uit.”

    Liesbeth: “Je merkt inderdaad nu dat er heel veel specifieke vragen leven binnen verenigingen. ‘Een jeugdlid heeft zich misdragen, mogen wij nu op de locatie van de vereniging een gesprek met de ouders voeren?’ Dat zijn vragen waar wij ook niet direct het antwoord op hebben.”

    We zitten inmiddels ruim een halfjaar in deze situatie. Hoe kijken jullie terug op de afgelopen maanden?

    Liesbeth: “Ik heb nog meer respect gekregen voor de bestuurders van sportverenigingen. Die hebben zo veel voor de kiezen gekregen en zij hebben echt harde keuzes moeten maken. Maar toch blijven ze positief en werken ze keihard voor de vereniging. Dat is heel mooi om te zien, want het grootste deel van de verenigingen doet echt de stinkende best. De verenigingen die minder hun best doen om zich in te spannen, blijven ook voor ons onzichtbaar.”

    René: “Voor onszelf was het hectisch. Het zijn echt golven geweest. Na een persconferentie komt er in een korte tijd heel veel op ons af. De drukte neemt daarna langzaam af, maar je weet ook dat er weer een nieuwe golf aankomt. Soms moet ik echt mijn telefoon aan het einde op niet storen zetten, anders kom ik niet tot rust. Voor de vakantie dachten wij: we kunnen het mailadres en telefoonnummer in september vast opheffen. En nu zitten we er weer middenin, het is heel onvoorspelbaar.”

    Verwachten jullie de rol van aanspreekpunt nog lang te zullen vervullen?

    René: “Ik hoop uiteraard dat het niet nodig is, maar mocht het nodig zijn, doe ik het heel graag. Het is mooi werk om verenigingen te kunnen helpen in deze tijden. En het is misschien gek om van jezelf te zeggen, maar ik zou als bestuurder van een vereniging echt blij zijn met de hulp vanuit Sportsupport. Een plek hebben waar je altijd met vragen terecht kan.”

    Liesbeth: “Ik sluit mij aan bij de woorden van René. In de landelijke overleggen waar ik deel van uitmaak, krijg ik soms ook terug: helaas hebben niet alle verenigingen een Rotterdam Sportsupport waar ze met vragen terecht kunnen. Dat is leuk om te horen en dat is waar wij het met z’n allen ook voor doen: verenigingen zo goed mogelijk ondersteunen.”

    Vragen?

    Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met René en Liesbeth via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Laurens Verbaan

    verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
    Laurens Verbaan

    Vorig weekend gingen veel Rotterdamse sportverenigingen voor het eerst weer volledig open sinds de zomerstop. ‘Rotterdam Sportsupport is trots op verenigingen en de manier waarop zij invulling geven aan de coronamaatregelen. We horen van veel clubs dat het een enorme klus is het sporten op een verantwoorde wijze te organiseren. We drukken clubs op het hart; houd vol! Iedere besmetting in de sport zorgt ervoor dat clubs gedeeltelijk of helemaal dichtgaan. Om te zorgen dat er zoveel mogelijk gesport kan blijven worden hebben alle clubs, bezoekers en spelers een verantwoordelijkheid’ aldus Liesbeth van der Meer, strategisch adviseur bij Rotterdam Sportsupport.

    Knelpunten 

    In onze gesprekken met sportverenigingen horen we terug dat een aantal coronamaatregelen een grote wissel trekt op de organisatie of moeilijk uit te voeren is. Dit betreft met name:  

    • Het placeren van bezoekers; dit houdt in dat clubs op een buitenaccommodatie bij meer dan 250 bezoekers hun bezoekers een zitplaats moeten toewijzen. Binnen moet dit altijd een zitplaats zijn. Dit leidt tot praktische problemen zoals een tekort aan stoelen. Buiten mogen mensen wel op de grond zitten langs het sportveld maar dan hebben ze vaak geen goed zicht of is het niet veilig genoeg. 
    • Dat clubs, ongeacht grootte van het complex, vanaf 250 personen moeten werken met reserveringen, placeren van bezoekers en het uitvragen van de gezondheidscheck. 

    Wat doen we met signalen?  

    Liesbeth van der Meer: ‘Knelpunten die via meerdere verenigingen bij ons binnenkomen maak ik bespreekbaar bij de gemeente Rotterdam, NOC*NSF en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De Veiligheidsregio is een bestuurlijk orgaan dat op basis van de landelijke richtlijnen en lokale wetgeving komt tot de regionale noodverordening. We vragen hen dan te kijken of er mogelijkheden zijn om de situatie voor sportverenigingen te verbeteren. Namens verenigingen hebben wij gevraagd of placeren in de sport staand mocht (in plaats van zittend) en of grotere verenigingen hun complex in compartimenten kunnen opdelen waardoor zij vaker 250 bezoekers kunnen toelaten zonder reserveringssysteem en gezondheidscheck.

    De Veiligheidsregio geeft aan op beide maatregelen geen uitzonderingen te kunnen maken vanwege landelijk beleid en het strenge beleid van de eigen regio als het gaat over het aantal bezoekers waarboven gereserveerd, geplaceerd en de gezondheidscheck moet worden gedaan. Zij benadrukken dat onder andere ook festivals veel last hebben van dezelfde maatregelen maar vanwege landelijk beleid ook geen versoepelingen krijgen. Compartimenteren kan in onze veiligheidsregio alleen als het gaat om bijvoorbeeld twee verenigingen op één complex met ieder een eigen ingang en waar de bezoekers strikt gescheiden blijven van elkaar. Ondanks dat het bespreekbaar maken nu niet heeft geleid tot versoepelingen blijft Rotterdam Sportsupport hier aandacht voor vragen.

    ‘Trek je aan andere clubs op’ 

    Van der Meer: ‘We raden clubs aan om van elkaar te leren en zich aan elkaar op te trekken. Nu de competitie begonnen is kun je ook zien hoe andere verenigingen het aanpakken. Het lijkt aantrekkelijk om clubs te volgen die het bijvoorbeeld niet zo nauw nemen met reserveren en placeren, maar uiteindelijk ben je als bestuur verantwoordelijk hoe het bij jou op de club geregeld is en draag je ook eventuele consequenties als er besmettingen plaatsvinden. Wij hopen dat juist de clubs die het goed geregeld hebben een voorbeeld zijn voor andere clubs, tenslotte hebben we met z’n allen een gezamenlijk belang om de sport zo lang mogelijk te kunnen laten doorgaan en de gezondheid van onze sporters zo goed mogelijk te waarborgen. Dit kan alleen als iedereen de regels volgt hoe lastig dit in de praktijk ook is. Laten we er met z’n allen een mooi sportseizoen van maken!’

    Vragen?

    Kom je er niet uit of heb je vragen met betrekking tot het coronavirus en Rotterdamse sportverenigingen? Neem dan contact op met René Biemans of Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 06 23 82 58 15. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Saskia Grootens

    verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
    Saskia Grootens

    Maar liefst 229 Rotterdamse sportverenigingen vulden dit jaar het vitaliteitsonderzoek in. Dankzij deze historisch hoge respons kan Rotterdam Sportsupport haar verenigingsondersteuning nog beter aanpassen op de wensen en behoeften van 350 Rotterdamse clubs. Om meer inzicht te krijgen in de impact van de coronacrisis is het onderzoek dit jaar uitgebreid met vragen omtrent de verwachtingen en knelpunten gedurende deze periode.

    Projectmanager Yusuf Celik reageert verheugd: ‘We zijn blij dat verenigingen in deze drukke periode van de (her)start de moeite namen om het vitaliteitsonderzoek in te vullen. Deze informatie is voor ons essentieel om ondersteuning te blijven verbeteren.’

    Coronatijd

    ‘Hoe ik de hoge respons verklaar? Ten eerste is de Bijdrage Jeugdsport, die clubs na het invullen ontvangen, na de schrale coronamaanden een welkome financiële tegemoetkoming. Maar ook het inkorten en aanscherpen van het onderzoek heeft een positieve invloed. Bovenal is het toch vooral de goede relatie die onze verenigingsconsulenten met verenigingen hebben. Er is, juist ook in coronatijd, heel regelmatig (telefonisch) contact. Bovendien hebben we in de periode tot en met 1 juni al meer dan 500 hulpvragen mogen beantwoorden. Ik ben trots op de collega’s die dit mede mogelijk hebben gemaakt. Op Prinsjesdag zullen we de belangrijkste uitkomsten publiceren,’ aldus Celik.

    Individuele rapportages

    Om de verenigingen zelf meer inzicht te verschaffen werken we op dit moment aan individuele rapportages per club. Daarin zijn hun antwoorden afgezet tegen de antwoorden van de andere clubs. De rapportage moet inzicht geven in hoe de club scoort op de zes verschillende onderdelen (Accommodatie, Financiën, Leden, Organisatie, Veilig Sportklimaat, Vrijwilligers) ten opzichte van het Rotterdamse gemiddelde. Op leden wordt bijvoorbeeld gepresenteerd hoe de ledenontwikkeling is en hoe dit zich verhoudt tot andere verenigingen binnen dezelfde sporttak. Deze rapportage is voor bestuurders een interessante tool om gericht bij te sturen en waar nodig ondersteuning te vragen.

    Wat is het vitaliteitsonderzoek?

    Het vitaliteitsonderzoek is een jaarlijks terugkerend onderzoek dat een algemeen beeld geeft van de vitaliteit van verenigingen in Rotterdam. Dit beeld helpt Rotterdam Sportsupport haar dienstverlening en projecten te versterken. Zo sluit deze nog beter aan bij de behoeftes van de verenigingen en kunnen we clubs nog gerichter ondersteunen. Door de vitaliteitsonderzoeken van de laatste jaren naast elkaar te leggen, ontstaat ook een beeld van de ontwikkeling bij de verenigingen. Daarnaast ontvangen clubs die het onderzoek invullen de Bijdrage Jeugdsport, deze bedraagt 10 euro per jeugdlid.

    De gebiedsconsulenten van Rotterdam Sportsupport zijn graag bereid om in een persoonlijk gesprek de uitkomsten van het onderzoek te bespreken en zodoende de vitaliteit van Rotterdamse verenigingen te bevorderen.

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Antoine Schijf

    verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
    Antoine Schijf

    Verenigingsconsulent Miranda Monster bezoekt deze zomer verschillende Rotterdamse sportverenigingen. Hoe houden clubs zich staande in de coronatijd? Voor welke uitdagingen staan ze? In een blog deelt Miranda haar bevindingen. Deze keer: vv Pernis. Over looproutes, coronakilo’s en verantwoordelijkheidsgevoel.

    Ineens lig je als vereniging helemaal stil. De velden, kleedkamers, bestuurskamer, clubhuis en tribune zijn leeg. Je vrienden, sportmaten, de supporters, spelers en vrijwilligers zijn niet meer de mensen met wie je iedere training en wedstrijddag plezier beleeft. Blij en tegelijkertijd spannend is het als er na maanden weer (onder verscherpte maatregelen) gesport mag worden. Elkaar weer even zien en sportief bezig zijn op de plek waar je al jaren met veel plezier komt. En toch voelt dit heel gek. Bij binnenkomst moet je immers meteen richting het sportveld en na afloop direct naar huis.
         Op 1 juli, een maand nadat de horeca weer is geopend, kunnen ook de sportverenigingen bijna volledig open. Er mogen wedstrijden gespeeld worden, er kan gedoucht worden en, niet heel onbelangrijk, de derde helft begint weer! Spelers, leden en supporters zijn er klaar voor. Het liefst willen ze meteen volledig beginnen. Dus deur open, tap aan en de muziek gezellig op 10. Of toch niet?

    Ontmoeten

    De openstelling is echter niet zonder regels en maakt dat verenigingen maatregelen moeten treffen. Een gezondheidscheck, geen handen schudden, anderhalve meter afstand bewaren en ga zo maar verder. Een hoofdpijndossier voor bestuurders die graag de inkomstenstroom op gang zien komen en de leden weer in het clubhuis willen ontmoeten, maar ook beseffen dat ze als voor een enorme uitdaging staan als vrijwilligersorganisatie.
         Zo ook vv Pernis, een vereniging die zoveel meer is dan alleen een voetbalclub. Het is een dorpshuis waar mensen graag samenkomen. Voorzitter Jaco Hoekman voorziet aanvankelijk veel uitdagingen. Samen met een team vrijwilligers bereidt hij zich daarom goed voor. Als voorzitter is hij verheugd dat er weer gevoetbald kan worden als de minister-president deze toezegging geeft. Maar vanuit zijn verantwoordelijkheidsgevoel is hij er nog niet helemaal gerust op.

    Als voorzitter is Jaco Hoekman verheugd dat er weer gevoetbald kan worden. Maar vanuit zijn verantwoordelijkheidsgevoel is hij er nog niet helemaal gerust op.

    – Miranda Monster –

    ‘Kartbaan’

    Om te kijken of de vertaling van de maatregelen goed zijn ingevuld en daarnaast te sparren over dat verantwoordelijkheidsgevoel, vraagt hij of Rotterdam Sportsupport wil meekijken en -denken. Als verenigingsconsulent Accommodaties en Horeca breng ik samen met collega Fragette Jagt, verenigingsconsulent van het gebied Pernis, een bezoek aan de voetbalvereniging. Hartelijk worden we op anderhalve meter afstand ontvangen in het clubhuis, dat is omgetoverd tot een heuse ‘kartbaan’. Althans, zo lijkt het met de zwart/geel-getapete looplijnen. De tafels staan uitgemeten op de juiste afstand en ook het aantal stoelen is verminderd.
          Een leuk en openhartig gesprek volgt. Met de vereniging gaat het goed. De leden worden gemist en de wens om weer met elkaar te verenigen is groot. Alle opgelegde maatregelen benauwt de club wel enigszins, want politieagent willen de clubvrijwilligers niet spelen. Maar het besef is aanwezig dat het goed naleven van de maatregelen van groot belang is. De voorzitter benoemt heel goed dat je als team ook verantwoordelijkheid draagt. Ieder kaderlid moet de maatregelen omarmen anders wordt het een lastige opgave. Als vereniging is het belangrijk om alle maatregelen zichtbaar te vertalen naar de situatie van de vereniging, zodat voor leden en bezoekers te zien is wat van ze verwacht wordt en het voor vrijwilligers makkelijker is om bezoekers op de regels te wijzen.

    Coronarondje

    Na een drankje en het goede gesprek op het terras is het tijd voor een zogenaamd ‘coronarondje’ door het clubhuis. We bewandelen dezelfde route als gasten op het complex. Zo is er een aangepaste in- en uitgang gecreëerd en staat er een tafel klaar waar met een desinfectiemiddel en een uitdraai van de gezondheidscheck. Op de grond is zichtbaar gemaakt waar je mag lopen. Ook is er nagedacht over hoe je verantwoord iets kunt bestellen bij de bar. De keuken is nog niet open om zo meer ruimte te creëren in het clubhuis en zodoende de bar met voldoende mensen te kunnen bemannen in de zomer. Tijdens het rondje maken we de vereniging blij door te vertellen dat er toch meer zitplaatsen mogelijk zijn dan er nu zijn opgesteld. Fragette en ik hebben meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om een kijkje te nemen in de nieuwe bestuurskamer en het kleedkamergebouw. Trots laten de mannen dit zien en vertellen de plannen die nog uitgevoerd gaan worden.

    Vertrouwen

    Samengevat kan ik zeggen dat de vereniging zich heeft voorbereid. Ons bezoek heeft ertoe geleid dat de clubvrijwilligers extra vertrouwen hebben gekregen om de stap te gaan zetten om weer open te gaan. Eén van de belangrijkste dingen om te blijven benadrukken, is thuis te blijven bij klachten. En waar je ook komt, je hoort iedereen over de ‘coronakilo’s’. Bij vv Pernis kun je hier tijdens de derde helft in ieder geval met alle maatregelen aan blijven werken. Om een drankje te kunnen nuttigen, moet je immers wat meer meters lopen dan voorheen.
         Voor verenigingen is het belangrijk dat het verenigen weer kan en dat ook de clubkas gespekt wordt. Dit kan alleen als leden, bestuurders en vrijwilligers goed samenwerken. Maak het gezellig met elkaar, maar doe dit wel op gepaste afstand en relaxed zittend op een stoel, bank of barkruk. Zo heeft iedereen plezier en kan het seizoen beginnen!

    Bekijk hieronder de vlog van het bezoek aan vv Pernis:

    Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan contact op met Miranda Monster via m.monster@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-2429315.

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Anouk Meeter

    verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
    Anouk Meeter

    Het jaarlijkse vitaliteitsonderzoek van Rotterdam Sportsupport wordt eind april verstuurd naar alle Rotterdamse sportverenigingen. Clubs die het onderzoek invullen komen in aanmerking voor de Bijdrage Jeugdsport. De vragenlijst is dit jaar uitgebreid met vragen over de gevolgen van het coronavirus voor de vereniging. Gelet op deze situatie zullen wij ons tot het uiterste inspannen om te komen tot een spoedige uitbetaling van de Bijdrage Jeugdsport.

    Wat is het vitaliteitsonderzoek?

    Het vitaliteitsonderzoek is een jaarlijks terugkerend onderzoek dat een algemeen beeld geeft van de vitaliteit van verenigingen in Rotterdam. Dit beeld helpt Rotterdam Sportsupport haar dienstverlening en projecten te versterken, zodat deze nog beter aansluiten bij de behoeftes van de verenigingen en we clubs nog gerichter kunnen ondersteunen. Door de vitaliteitsonderzoeken van de laatste jaren naast elkaar te leggen, ontstaat ook een beeld van de ontwikkeling bij de verenigingen. De gebiedsconsulenten van Rotterdam Sportsupport zijn graag bereid om in een persoonlijk gesprek de uitkomsten van het onderzoek te bespreken en zodoende de vitaliteit van Rotterdamse verenigingen te bevorderen.

    Bijdrage Jeugdsport

    Ook dit jaar komen verenigingen met een jeugdafdeling weer in aanmerking voor de Bijdrage Jeugdsport. Clubs ontvangen 10 euro per jeugdlid, dat tevens lid is van de bond, door het onderzoek van Rotterdam Sportsupport in te vullen. De Bijdrage Jeugdsport heeft als doel om de jeugdafdelingen van sportverenigingen te versterken en te verbeteren. Aandacht besteden aan een veilig sportklimaat is een belangrijke voorwaarde voor een sterke jeugdafdeling. Naast het invullen van het vitaliteitsonderzoek moeten verenigingen dan ook zijn toegelaten tot de regeling gratis VOG om in aanmerking te komen voor de Bijdrage Jeugdsport. Hiervoor moet de club aantonen over preventief beleid/maatregelen te beschikken ten behoeve van een veilig sportklimaat. Lees hier meer over de voorwaarden van de Bijdrage Jeugdsport en uitleg over de regeling gratis VOG.

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Fragette Jagt

    verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
    Fragette Jagt

    De impact van het coronavirus is ook voor sportverenigingen groot. In deze video vertellen drie bestuurders van Rotterdamse sportverenigingen over de financiële en organisatorische gevolgen van de coronamaatregelen voor hun club.

    “Ik verwacht dat we tussen de 40.000 en 60.000 euro mislopen, met als voetnoot dat het tot 1 juli duurt,” zegt Edwin Vermaas. De steunmaatregel van het Rijk, een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro, is een mooi symbolisch bedrag. Maar het gaat geen enkele vereniging uit de penarie helpen of houden,” verwacht de penningmeester van TC Schiebroek.

    Marijke Bohnen, voorzitter van Atomium’61, schat dat haar club dit jaar 5.500 en 6.000 euro minder inkomsten heeft. En ook Peter Bak, penningmeester Sportclub Feyenoord maakt zich zorgen. “Als de omzet in één week daalt naar nul, dan kun je wel uitrekenen wat de implicaties zijn.”

    Er is meer nodig

    “De eerste landelijke steunmaatregelen zijn een belangrijk signaal dat de sport niet vergeten wordt. Het betekent zeker nog geen redding voor alle sportverenigingen, daar zijn meer regelingen voor nodig” aldus Gert-Jan Lammens, directeur van Rotterdam Sportsupport.

    Lammens vervolgt: “We hopen dat alle organisaties die in de positie verkeren het leed voor sportclubs te kunnen verzachten hierin verantwoordelijkheid nemen. Onze unieke verenigingsstructuur is het waard om in deze uitzonderlijke situatie geholpen te worden. We hebben deze verenigingen straks weer keihard nodig om onze stad weer in beweging te brengen; zowel fysiek als maatschappelijk. Rotterdam Sportsupport staat verenigingen bij met ondersteuning op maat.”

    Mocht je als club vragen hebben met betrekking tot het coronavirus en sportverenigingen, kun je rechtstreeks contact opnemen met René Biemans via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15.

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Fragette Jagt

    verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
    Fragette Jagt

    In verband met de maatregelen rondom het nieuwe coronavirus worden diverse (top)sportgerelateerde evenementen afgelast of uitgesteld. Hier een greep uit de afgelaste of uitgestelde sportgerelateerde evenementen:

    Bijeenkomsten van Rotterdam Sportsupport die niet doorgaan:

    Over de bijeenkomsten van Rotterdam Sportsupport vanaf 1 april wordt op een later moment beslist. We houden daarvoor actuele berichtgeving van RIVM in de gaten. Deelnemers die zich hebben ingeschreven worden per e-mail op de hoogte gehouden.

    Meer weten?

    Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

    Wij staan voor je klaar!

    Saskia Grootens

    verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
    Saskia Grootens